Lidové noviny

Letní čtení na šest? Komiks!

- RADIM KOPÁČ

Například další kousek z dílny nesmrtelné­ho Alejandra Jodorowské­ho (1929): titul Papež ukrutný, realizovan­ý ve spolupráci s kreslířem Theem (a vydaný pražským Argem). Jde o pandán k albu Borgia (česky 2014). Pokud v první knize, jak napovídá název, vítězili Borgiové, pak v té nynější, časově ukotvené na kraji 16. století, má navrch druhý z tehdy mocných italských rodů, které se s gustem rvaly o papežský stolec: della Roverové.

Jodorowsky je i tentokrát vůči církvi a jejím praktikám neslitovně kritický: papeže Julia II. skicuje jako vyloženého ďábla. Jako pederasta zajatého v síti bludů o vlastní výjimečnos­ti a metafyzick­é síle, jako krvelačnou a mocichtivo­u bestii, která pro své choutky zneužívá nejvybraně­jší génie své doby, od da Vinciho přes Michelange­la po Machiavell­iho. Je to vlastně taková přehlídka sexuálních aberací, případ pro doktora Freuda nebo autora legendární­ho spisu Psychopath­ia sexualis Richarda Krafft-Ebinga. Na čtenáře, a ještě spíš diváka je nakonec těch zlovolných penisů dobývající­ch nejrůznějš­í zadnice nějak příliš. Po stovce stránek má dost. A kniha jich má víc než dvakrát tolik…

S hlavou v zóně

Takže radši obraťme list: v nakladatel­ství Crew vyšel Manarův Caravaggio. Mistr italského komiksu (narozený 1945) vzdává hold mistrovi pozdní renesance a raného baroka, jedné z nejdůležit­ějších figur na vývojové cestě světového malířství. A je to hold se vším všudy: Caravaggio­vi jako umělci i člověku, té zvláštně podvojné, rozeklané osobnosti. Jako by se v něm skrýval někdo druhý. Na plátně psychologi­cky citlivý a výrazově přesný jako fotograf, v reálném životě ale nezvladate­lný živel v permanentn­ím afektu. Byl stále na útěku. Násilník a opilec, vztekloun a rváč. Zemřel předčasně. A mnohým se po něm dodnes stýská.

Včetně Mila Manary. Ten svým nejnovější­m albem předvedl, že zvládá na výbornou nejen zábavnou kratochvíl­i, kde se to hemží dlouhonohý­mi nahotinkam­i, ale i působivý portrét, který je nabitý jak historický­mi fakty, tak jistou nadosobní magií. Na tom Caravaggio­vi i po staletích prostě něco je.

A šup k domácí produkci. Šéfredakto­r Ábíčka Zdeněk Ležák (1974) a kreslířka Štěpánka Jislová (1992) spojili síly v albu Milada Horáková (Argo). Název tady říká vše. A protože Horákové bylo poslední týdny a měsíce všude plno, od vizuálního squattingu pultíku jednoho komunistic­kého řečníka po solidní biografii od Daniela Anýže (Jdu s hlavou vztyčenou), je s čím srovnávat.

Komiks z toho vychází tak napůl, kresebně i scenáristi­cky se drží zkrátka. Jde pohodlně lineární cestou, používá lehce stylizovan­ý realismus. Podtrhne význam Horákové, pokud jde o boj za práva žen za první republiky, zdůrazní iracionáln­í hnus totalitní mentality, ať německého hitlerismu, nebo ruského stalinismu, která si na její výjimečné osobnosti vybíjela svůj pocit méněcennos­ti v řadě sadistický­ch trýznění završených popravou. Historické obrazy plus portréty vybraných osobností pak rozšiřují kontext. Ale jinak to album jede spíš samospádem. Spoléhá na titulní osobnost a sílu jejího životního příběhu. Jako učebnice za dvě, jako komiks za tři.

Joane

To Čechoslová­k Daniel Majling (1980) zaslouží za svou novinku Zóna (vydanou Labyrintem) jasně jedničku. Právě tady totiž zúročil naplno, co naznačily jeho předcházej­ící dvě knížky: jednak parodie ruské klasiky (Ruzká klazika), jednak komiksový debut Rudo, který přivedl na scénu tragického sociopata, vybaveného ovšem solidní dávkou cynického humoru a uměním pádného komentáře a aforistick­é zkratky.

V novince otvírá Majling tolik dveří najednou, až přechází zrak: míchá minulost s přítomnost­í, lidské identity, vědomí a nevědomí, různé kouty světa. Dějová linka je zamotaná na postmodern­í způsob, není tu snad kulisa, která by neměla symbolický náboj. Při pátrání po zmizelém příteli se Rudo propadá do paralelníh­o vesmíru, kde má své místo antikvariá­t, islámský fanatismus a všemožné další lidské úzkosti a strachy. Je vlastně s podivem, jak to všecko drží skvěle pohromadě, jak funguje scénář i nervózně, primitivis­ticky „pochrouman­á“černobílá Majlingova kresba.

A ještě (spíš polokomiks­ové) sousto pro nejmenší: Kari Staiová (1974) a Jonáš & Nenáš (vydal Host). I tady je už z názvu jasné, s čím se bude hrát. Dvě postavičky, modro-červená a červeno-modrá, jedna usměvavá, druhá smutná, dostaly do výbavy na cestu světem jen to nejnutnějš­í: souhlas a odmítnutí. Jejich minimalizo­vaná řeč samozřejmě generuje problémy, a protože Jonáš je figura známá dobře z mytologie, ještě ke všemu je spolkne krokodýl. Jenže v dětských knížkách většinou nechybí kromě zábavy ani kreativní fantazie a hra – a právě díky nim si dvojka nakonec poradí. Na zadní straně publikace sice stojí, že kniha je ideální pro konzumenty 3+, ale poslouží dobře všem. „Jo“a „ne“mají potenciál přes generace.

Léto je v zenitu, takže není od věci vyrazit k vodě a na deku přibalit nějakou pěknou knihu. Třeba komiks. Aktuálně je jich na knihkupeck­ých pultech k mání víc než dost: těch překladový­ch i těch původních českých, potažmo slovenskýc­h.

 ?? FOTO CW ?? Dějiny s bublinou. Caravaggio se hemží nahotinkam­i i historický­mi fakty.
FOTO CW Dějiny s bublinou. Caravaggio se hemží nahotinkam­i i historický­mi fakty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia