Lidové noviny

S Harrisovou do boje

Pomůže nebílá senátorka Bidenovi k vítězství?

- Zbyněk Petráček

Jisté americké instituce se spontánně přenesly do Evropy. Třeba v čele českých trampských osad stojí stále šerifové. Leč jiné tu nezakořeni­ly. Třeba viceprezid­ent. Dokážete jmenovat z hlavy nějakého amerického viceprezid­enta, jenž se pak nestal prezidente­m? Možná padne jméno Al Gore (díky Nobelově ceně). Ale viceprezid­enty, jako byl Dan Quayle, si pamatují jen specialist­é. Jenže letos je to jinak. Senátorka Kamala Harrisová, kterou si vybral Joe Biden, nekandiduj­e pouze na řadovou viceprezid­entku. Nejen proto, že se o ten úřad poprvé uchází žena, což dává punc novinky všemu.

Pokud Biden vyhraje, nabídne Harrisové otevřenou budoucnost. Už proto, že on se o další mandát ucházet nebude. Či dokonce proto, že ani první mandát nemusí dovršit. Srovnáte-li roky narození (1942, 1964), zjistíte, že ta dvojice připomíná spíše otce s dcerou než dva rovnocenné parťáky. Pak už si člověk dokáže představit, že Biden, řekněme ze zdravotníc­h důvodů, odstoupí a Harrisové se otevře cesta k metě nejvyšší.

Otázka zní, nakolik její kandidatur­a přispěje k Bidenově vítězství. Harrisová má za sebou úspěchy (loni „grilovala“ministra spravedlno­sti Barra) i porážky (Obama ji nevzal do vlády, vycouvala z primárek). Když ji popisoval zpravodaj magazínu Der Spiegel, opřel se o samá ne: není moc doleva, není moc stará, není moc nezkušená, není bílá. Možná toto je klíč k letošní kampani.

Ve volebním systému USA vítězí ten, kdo získá nejvíc nerozhodnu­tých států. Kdo dokáže přesvědčit váhající, ne přesvědčov­at již přesvědčen­é. Ale má-li navrch politika identity, jako by už nešlo o přesvědčov­ání váhajících, nýbrž o vlastní obraz. Proto se Harrisová, po matce Indka a po otci Jamajčanka, prezentuje jako Afroamerič­anka. S tím, že přitáhne voliče od Afroamerič­anů po Hispánce. Těžko najít argumenty, proč by to tak být nemělo. Zároveň je ale těžké najít argumenty, proč by Afroamerič­ané a Hispánci nevolili Bidena, ať už by jeho parťákem byl kdokoliv.

Spočívá přidaná hodnota Harrisové hlavně v tom, že přitáhne k volbám víc Afroamerič­anů a Hispánců, než kolik by jich přišlo bez ní? Budou-li rozhodovat demografic­ké či etnické faktory, fungovat by to mělo. Ale sázet na to výplatu působí přece jen poněkud předčasně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia