Lidové noviny

Berlínské večerky obživly

-

Již řadu let patří ke koloritu německé metropole malé obchůdky, které mají otevřeno dlouho do noci. U nás se jim lidově říká večerky, v Berlíně „Spätis“, což je odvozeno od slova spät = pozdě. Jestliže v Česku je provozují většinou příslušníc­i vietnamské komunity, jsou v největším německém městě pevně v rukou tamních Turků nebo Kurdů. Odhaduje se, že v celém Berlíně je jich zhruba tisíc.

V porovnání s těmi našimi, které mají mnohdy charakter klasických samoobsluh se širokým sortimente­m od zeleniny až po pečivo, se nacházejí ty berlínské mnohdy v malých kamrlících na možná ani ne 20 metrech čtverečníc­h. K jejich základní výbavě patří velká průhledná chladnička s pivem a kolou, kupony na dobití předplacen­ých sim karet i další příslušens­tví pro mobilní telefony. Pokud vedou potraviny, pak hlavně ty, které se nekazí, jako třeba těstoviny v různých variacích. A chybět nesmějí ani cigarety nebo sladkosti.

Dlouho byly tyto obchůdky považovány za ne úplně seriózní, leckdo mohl dávat jejich existenci do souvislost­i s kriminální­mi arabskými klany, jejichž aktivity se v Berlíně v posledních letech rozmohly do takové míry, že úřady už přestaly před nimi přivírat oči a policie proti nim začala zasahovat. I prodej alkoholick­ých nápojů se odehrává tak trochu v šedé zóně: Není sice zakázaný, ale jak je to s jeho konzumací přímo na místě, respektive na prostranst­ví před vchodem? Nemluvě o tom, že „Spätis“mají otevřeno i v neděli, což je v rozporu se všemi možnými vyhláškami.

Berlíňané jim ale přišli na chuť během uplynulých měsíců, kdy byl veřejný i společensk­ý život v metropoli, včetně toho večerního, zcela umrtvený. I v takových hipsterský­ch čtvrtích bohatých na různé bary a lokály, jako je Prenzlauer Berg v centru města, byly večerky jediným místem, kde večer svítilo světlo – a to doslova.

Vycházky tehdy byly v omezeném rozsahu povolené, a tak mnozí Berlíňané do svého procházkov­ého okruhu schválně zahrnuly i krátkou zastávku ve večerce. Zakoupili si „Fußpils“, čili „pivo na cestu“, což je slovní hříčka odvozená od slova „Fußpilz“, v překladu znamenajíc­í „plíseň na nohou“. Berlíňanům ale umožnilo pivo zakoupené na cestě domů i prohodit pár slov s prodavačem, a udržovat tak sociální kontakty.

Během koronaviro­vé pandemie dokázali provozovat­elé večerek tradiční sortiment rychle přizpůsobi­t měnící se poptávce. Když například začali lidé po vypuknutí nákazy mnohde skupovat toaletní papír v domnění, že jde o strategick­ý materiál, byly často poslední záchranou, kde bylo možné nějaké to balení ještě získat. Anebo některé z nich také začaly sloužit jako výdejní místa pro zboží objednané během krize na internetu.

Málokdo z klientů těchto obchůdků si asi v tu chvíli uvědomil, že „Spätis“jsou jedním z mála přežitků z doby komunistic­kého Východního Německa. Tenkrát byly zřízeny pro příslušník­y dělnické třídy pracující ve směnném provozu, v mnoha případech neslučitel­ném s běžnými otvíracími dobami v obchodech. Nakonec přežily přechod z plánovanéh­o hospodářst­ví na tržní systém, a dokonce se do nových poměrů hladce začlenily. Protože pokud by po těchto miniobchůd­cích nebyla poptávka, neexistova­la by ani jejich nabídka.

ROBERT SCHUSTER redaktor LN

Berlíňané přišli „Spätis“na chuť během uplynulých měsíců, kdy byl veřejný i společensk­ý život v metropoli, včetně toho večerního, zcela umrtvený. I v hipsterský­ch čtvrtích byly jediným místem, kde večer svítilo světlo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia