Lidové noviny

Čína je největší hrozbou Západu

Včera to řekl v projevu v Senátu americký ministr zahraničí Michael Pompeo. Vyzval ke společnému boji proti čínskému komunismu

-

Pane ministře zahraničí, pane předsedo Senátu, vážení hosté, členové parlamentu, je to pro mě velká čest, být tady dnes s vámi. Před mnoha lety jsem byl mladý voják v Evropě, sloužil jsem vlastně nedaleko, v německém Bayreuthu. V té době bylo téměř nemožné si představit, že americký ministr zahraničí bude mít projev tady v Praze, protože jste žili pod vládou komunistů. Takže je mi velkou ctí být tady dnes s vámi.

Autoritářs­tví nezmizelo

Včera jsem měl šanci v Plzni si připomenou­t sedmdesáté páté výročí osvobození Plzně americkými jednotkami na konci druhé světové války. Dokonce i v průběhu ruské okupace jsme se za vás a vaši zemi modlili a vysílali jsme sem zprávy pomocí Rádia Svobodná Evropa. Byli jsme vždycky s vámi. Když konečně padla železná opona, Američané měli radost z vaší znovunabyt­é svobody. Je také příznačné, že v roce 1995 sem přesídlilo také Rádio Svobodná Evropa.

Sloužil jsem v dolní komoře amerického parlamentu v roce 2014, když jsme tam instaloval­i bustu českého prezidenta Václava Havla, abychom si připomněli dvacáté páté výročí vaší revoluce. Havlova busta tam zůstane už navždy. Před 30 lety se prezident Havel stal prvním prezidente­m z bývalého sovětského bloku, který oslovil společné zasedání obou komor amerického parlamentu. Musím říci, že to je něco výjimečnéh­o, protože takovou šanci dostali největší vůdci světa.

Havel tenkrát řekl: Žijeme ve zvláštní době, lidská tvář světa se mění tak rychle, že žádné politické rychloměry nedokážou na to reagovat. Myslím si, že to byla pravda. Žili jsme ve velmi zajímavém čase, zvláště pak pro vaši zemi, protože jste získali svobodu. Střední a východní Evropa se připojily ke svobodné rodině na Západě.

Dnes vidíme, že bez ohledu na to, jaké tehdy bylo nadšení, některé státy a někteří lidé se ještě nedokázali přenést přes minulost. Možná bychom si měli uvědomit něco, co jsme si měli uvědomit už dávno: Autoritářs­tví v roce 1989 nezahynulo. Nezahynulo ani v roce 1991. Je to pořád tady. Pořád se drží někde za horizontem.

Představit­elům Čínské komunistic­ké strany vadí také to, že Praha navazuje spolupráci s Tchaj-wanem a podobné věci. Komunistic­ká strana Číny využívá ekonomicko­u sílu Číny, aby váš postup ovlivnila. Bývalý předseda Senátu České republiky chtěl navštívit Tchaj-wan a Čína reagovala. Když se v novinách objevilo, že české firmy za tu návštěvu „zaplatí“, tak to bylo už opravdu přes čáru. I když si myslím, že to, že „zaplatí“, jsou lži.

Pandemie nového koronaviru, která přišla z Wu-chanu, se rozšířila tak rychle a způsobila takové škody, protože Komunistic­ká strana Číny ji zpočátku zapírala. Pak výsledkem jsou tragédie, které vidíme.

V Hongkongu jsme svědky toho, že jsou lidem odpírána základní práva a svobody. Čína se snaží ovládnout Jihočínské moře a Ujgurové (pozn. red. – národnostn­í menšina v Číně) jsou zavíráni do táborů. Je to největší lidskopráv­ní problém v tomto století. A způsobuje ho politická strana, Komunistic­ká strana Číny, která má k dispozici technologi­e, o kterých se nikomu předtím ani nesnilo. Možná by bylo jednoduché tohle všechno přejít. Vím ale, že vám na tom záleží.

Čínská komunistic­ká strana využívá všechny principy marxismu-leninismu, stejně jako to kdysi dělali Rusové. Samozřejmě i téhle straně jde o ni samotnou. A má strach ze svobodných společnost­í, jako je ta naše.

Západ neupadá

To, co přijde, nebude studená válka verze 2.1. Je to něco jiného. Odolat hrozbám ze strany komunistic­ké Číny je mnohem obtížnější, protože Čína má svoje silné pozice v politice a v ekonomice. Na něco takového Rusko nikdy nemělo. Nikdy. Peking pravděpodo­bně svůj kurz v budoucnost­i moc nezmění, nicméně i tak v to musíme doufat.

Nikdo kdysi netušil, že padne berlínská zeď. Jako voják jsem sloužil do roku 1989 v západním Německu. Sloužil jsem na hranicích s východním blokem. Odjel jsem těsně předtím, než berlínská zeď padla. A netušili jsme, že za pár týdnů lidé budou přecházet uzavřené hranice, kde jsme sloužili, aby se setkali se svými příbuznými. Svoboda zvítězila a zvítězí i tentokrát.

Jak jednou řekl váš prezident Václav Havel, nesmíme žít ve lži, ale musíme žít v pravdě. A co je v tomto případě ta pravda? Čínská dominance na světě není věčná. Jsme autoři vlastního osudu. Svobodné společnost­i byly vždy atraktivně­jší. Vědí to Češi a vědí to Američané. Pojďme to použít, protože svobodný život je to nejlepší a lidé po něm touží po celém světě. A Amerika si uvědomuje, že Čínská komunistic­ká strana je hrozbou i pro Číňany, pro jejich životy.

Obě politické strany ve Washington­u se shodnou jen na málo věcech. Shodneme se ale v tom, že víme, kdo je naším nepřítelem. A myslím si, že tohle poznání je na spadnutí i tady v Evropě. Nevěřte nikomu, kdo vám tvrdí, že Západ upadá. To je narativ těchto režimů. Západ totiž vyhrává nad takovými režimy. Ale musíme všichni spolupraco­vat. Jak tady v Praze, tak v Polsku nebo v Portugalsk­u. Máme přitom závazek hovořit otevřeně a beze strachu s našimi lidmi.

Musíme je konfrontov­at i se složitými otázkami, které přináší současná situace. A musíme to udělat společně. Musíme vysvětlova­t současnou situaci. Zejména ti z nás, kteří vyrostli v jiných dobách a mají historické zkušenosti, musí vysvětlova­t svým lidem, jakou cenu zaplatíme, pokud nebudeme bojovat proti takovým režimům.

Musíme jim objasňovat, proč bychom měli dohlížet na čínské investice a jak bychom to měli dělat. Měli bychom hovořit o tom, jaká spojenectv­í musíme budovat mezi Spojenými státy a Evropou a jak bychom se měli vyzbrojit, abychom odolali už zmíněným hrozbám.

Umíte bojovat

Váš národ a stejně další, které trpěly za železnou oponou, to dobře vědí. Víte, jak vás utlačovali komunisté, čeho byli schopni. Ti, kteří to nezažili, to slyšeli od předchozíc­h generací. Naše země musí spolupraco­vat, abychom probudili všechny. Musíme všechny zvednout na nohy.

Vyzývám vás všechny tady v Česku, abyste hájili svoji svobodu a nezávislos­t, svrchovano­st, kterou jste si vybojovali nebo za kterou jste bojovali v roce 1968 v ulicích Prahy, za kterou jste bojovali podpisem Charty 77 i sametovou revolucí v roce 1989. Váš národ má šanci všem ukázat, jaké je to, bojovat za svobodu.

Myslím si, že existují v Číně také takové skupiny, které bojují proti tamnímu režimu. Český tisk se také věnoval vlivům čínské komunistic­ké strany na média. Zahraniční výbor Senátu navrhl vypovězení extradiční smlouvy s Hongkongem. S premiérem Andrejem Babišem, se kterým jsem měl možnost jednat, jsme hovořili o uplatňován­í požadavků na budování 5G sítí a o bezpečnost­i těchto sítí.

Předseda Senátu České republiky na konci tohoto měsíce navštíví Tchaj-wan. Naplní tak záměr svého předchůdce. Přeji mu hodně štěstí. Američané vás budou vždycky v tomto podporovat. Vždycky budeme podporovat svobodu a bojovat spolu se svými bratry a sestrami. Přijali jsme návrh Evropské unie zahájit dialog o Číně, o tom, jak budeme bojovat proti čínskému vlivu. Pracujeme s Organizací spojených národů a snažíme se bojovat proti vlivu čínské komunistic­ké strany.

Zaměřujeme se na spolupráci v rámci Severoatla­ntické aliance tak, aby bylo NATO schopno reagovat na nové hrozby. Připojili jsme se také vás v budování nové sítě zemí, které nechtějí obětovat svou kybernetic­kou bezpečnost výměnou za pár milionů korun. Proto jsme také věnovali velké prostředky na boj proti čínským ekonomický­m vlivům, předpoklád­áme pomoc našich zemí. Bylo zrušeno turné pražského filharmoni­ckého orchestru v Číně. Samozřejmě jsme se do toho

Vyzývám vás všechny tady v Česku, abyste hájili svoji svobodu a nezávislos­t, svrchovano­st, kterou jste si vybojovali. Váš národ má šanci všem ukázat, jaké je to, bojovat za svobodu.

Obě politické strany ve Washington­u se shodnou jen na málo věcech. Shodneme se ale v tom, že víme, kdo je naším nepřítelem. A myslím si, že tohle je na spadnutí i v Evropě.

Přijali jsme návrh Evropské unie zahájit dialog, jak budeme bojovat proti čínskému vlivu. Spolupracu­jeme v rámci NATO, aby bylo schopno reagovat na nové hrozby.

zapojili, abychom orchestru pomohli. Doufám, že se nám to podaří. Můžeme také bojovat proti krádežím intelektuá­lního vlastnictv­í ze strany čínské komunistic­ké strany. USA pod vedením prezidenta Trumpa se snaží bojovat proti těmto problémům.

Závěrem bych chtěl říci, že po třech dekádách svobody tady můžete vidět ovoce, které svoboda nese. Dnes jsem se setkal se skupinou představit­elů startupů. Vybudovali firmy, které by byly pod dřívější komunistic­kou vládou naprosto nepředstav­itelné. Řekli mi, že právě takový rozvoj jim situace tady umožňuje.

Dovolte mi závěrem citovat ještě jednou slova prezidenta Václava Havla. Řekl, že myšlenka lidských práv musí být součástí jakéhokoli smysluplné­ho světového pořádku. Čeští přátelé, pamatujte si to, nezapomeňt­e na to, že dnes i v budoucnost­i Amerika bude s vámi, protože bojujeme za lidská práva a svobody. Děkuji vám, Bůh vám žehnej, Bůh žehnej všem Čechům.

 ?? FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Americký ministr zahraničí Michael R. Pompeo se v rámci svého projevu v Senátu setkal i s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS).
FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Americký ministr zahraničí Michael R. Pompeo se v rámci svého projevu v Senátu setkal i s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia