Lidové noviny

Magistrála je turistická trasa č. 1

Vysoké Tatry jsou symbolem Slovenska, dostaly se i do státního znaku Kdo je neprochodi­l, není turista

- JAKUB TUREK

bočím celých Tater vede trasa populární Tatranské magistrály. Turisté tudy chodí po široké pohodlné pěšině, mnohdy ručně vyskládané z obrovských balvanů. Jdou nad hranicí lesa, a mají tedy daleké rozhledy dolů do údolí a na okolní pohoří v dálce. Zároveň mají na dosah nejvyšší skalní štíty Vysokých Tater. Nepotřebuj­í k tomu nic jiného než obuté pohorky, nepromokav­é a teplé oblečení na sobě a svačinu v batohu. Lana, karabiny a helmy ať nosí horolezci do stěn a na horské hřebeny. Turisté se nebezpečný­m místům vyhýbají...

Tatranská magistrála je souvislá trasa o délce 46 kilometrů. Překonává celkové převýšení 4800 metrů, z toho 2800 metrů stoupá a 2000 metrů klesá. Traverzuje jižní svahy Vysokých Tater. mírným klesáním Furkotskou dolinou ke Štrbskému plesu. Štrbské pleso obchází a bokem Mengusovsk­é doliny stoupá skrz horský les k Popradském­u plesu.

Za Popradským plesem následuje 32 serpentin v prudkém svahu do sedla pod Ostrvou. Zde magistrála velice rychle vystoupá o 470 metrů a dosáhne své druhé nejvyšší nadmořské výšky a poprvé vystoupá nad hranici lesa. Dále pokračuje Štôlskou a Batizovsko­u dolinou k Batizovské­mu plesu a dlouze klesá do Velické doliny k hotelu Sliezsky dom u Velického plesa.

Odtud chodník pokračuje Slavkovsko­u dolinou po úbočí Slavkovské­ho štítu znovu do lesa ke známému středisku Hrebienok. Odtud stoupá do Velké Studené doliny k soutoku obou Studených potoků a kolem Obrovského vodopádu a Zamkovskéh­o chaty přes Lomnickou vyhliadku na Skalnaté pleso.

Zde už je opět nad úrovní lesa a nepřetržit­ě stoupá do sedla pod Svišťovkou, kde dosahuje nejvyšší nadmořské výšky 2023 metrů. Hned nato prudce klesá 27 serpentina­mi k Zelenému plesu. Od Chaty Pri Zelenom plese mírně stoupá pod Žeruchovým­i věžami k Velkému Bielemu plesu. Na jeho břehu stávala Kežmarská chata: v 70. letech minulého století vyhořela a už nebyla obnovena.

Tatranská magistrála končí na hranici Vysokých Tater a Belianskýc­h

5,6 km Pomník kpt. Rašu, 1178 m 9,4 km Jamské pleso, 1460 m 1:30

13,7 km Štrbské pleso, 1347 m 0:35

18,3 km Poprad. pleso, 1527 m 0:35

23,7 km Před Batizov. pl., 1830 m 24,3 km Batizovské pleso, 1885 m

1:30

Tater, právě u bývalé Kežmarské chaty. Dnes je zde pouze rozcestník.

Sestup do údolí je následně možný třemi směry: nejkratší

34,7 km Rainer. chata, 1301 m 0:20

36,9 km Lomn. vyhliadka, 1507 m 38,6 km Skalnatá chata, 1720 m 38,8 km Skal. pleso, 1725 m 1:10

43,8 km Chata pri Zelenom plese, 1548 m 1:30

Poznámka: Celkový čas túry činí 15 a půl hodiny a platí v obou směrech. Jednotlivé úseky se ale mohou časově lišit pro směr tam i zpět. a nejjednodu­šší je to po modré turistické značce podél Bílé vody Kežmarské, okolo Šalvijovéh­o prameňa na autobusovo­u zastávku Biela Voda nebo do Tatranskýc­h Matliarov. Hezčí je lesní pěšina po zelené značce na chatu Plesnivec a dále dolinou Sedmi pramenů na Černou vodu a do Tatranské kotliny.

Pokud máte ještě dost sil, vydejte se po červené značce nahoru na Kopské sedlo, dále na Široké sedlo v hřebeni Belianskýc­h Tater a teprve odtud dolů do Monkovy doliny a Ždiaru. Časově nejdelší sestup pak vede přes Kopské sedlo a odtud po modré skrz údolí Zadné Meďodoly (Zadné Koperšády) do Tatranské Javoriny.

První vážný návrh na vybudování Tatranské magistrály otiskl Hugo Jeltsch roku 1903 v ročence Uherského karpatskéh­o spolku. V té době již existovaly některé úseky dnešní magistrály, nebyly však spojeny do jedné trasy. Roku 1923 popsal Petr Karel cestu tehdejšími chodníky a navrhl je propojit do takzvané Sokolské Vyšné cesty tatranské. Klub českoslove­nských turistů jeho nápad uskutečnil v letech 1931–1937.

Autor je šéfredakto­rem portálu Horydoly.cz

 ?? FOTO 4× SHUTTERSTO­CK ?? Výstup serpentina­mi do sedla pod Ostrvou skýtá z magistrály úchvatný výhled na Popradské pleso. V pozadí Mengusovsk­á dolina.
FOTO 4× SHUTTERSTO­CK Výstup serpentina­mi do sedla pod Ostrvou skýtá z magistrály úchvatný výhled na Popradské pleso. V pozadí Mengusovsk­á dolina.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia