Lidové noviny

Bardejov – nenápadná perla východu

- JAKUB TUREK

Středověké město Bardejov patří na seznam nejvýznamn­ějších památek světa UNESCO. Čeští návštěvníc­i si v něm uvědomí, co bylo v Českoslove­nsku zasuté – Slováci patří do poněkud jiného světa. Jejich dějiny nejsou naše. Tady se bojovalo o vliv mezi slovanským­i Poláky a Maďary. Ozvěna sporů i spolupráce mezi Čechy a germánským­i Němci i Rakušany sem sotva dolehla.

Nejživější styky mezi východem Slovenska a západem Čech panovaly paradoxně v dobách, kdy Horní Uhry bojovaly ve službách tureckého sultanátu proti českým králům a německým císařům Habsburkům.

První zmínka o Bardejově pochází z roku 1241. Vybudovali ho němečtí kolonisté na cestě mezi Uhrami a polským Krakovem. Němcům vděčí město za vše, co bylo ve středověku vybudováno.

Byli to výborní řemeslníci, architekti, obchodníci s vínem i vojáci. Už roku 1376 se Bardejov díky jejich práci stal královským městem, dostal se tedy na stejnou úroveň jako Budapešť nebo Košice. Stále tu platila desetiletá úleva od daní pro novousedlí­ky.

Město bylo po většinu své existence pohraniční pevností. Proto tu platila tvrdá disciplína. Pokud byla jedna ze tří městských bran otevřená, další dvě musely být zavřené. O tom rozhodoval jediný člověk ve městě – vojenský velitel, který to každé ráno oznámil.

Útoky hrozily především z polské strany. Přesto uherští panovníci často Bardejov dávali do zástavy právě Polákům.

Obranu města měly ve zlých časech na starosti vojáci, ale bylo jich málo. Byly jim proto podřízeny jednotlivé řemeslnick­é cechy. Každý bránil jednu baštu, jehož jméno nesla. Bylo jich třiadvacet. Dodnes jsou dobře zachovalé Školská, Rybářská, Hrubá a Malá bašta. Obrany se museli podle rozkazů účastnit i studenti. Na to upomíná vedle názvu bašty mohutný gotický kostel Jana Křtitele. Původně v něm sloužili mše augustiniá­ni. Pro nemravné chování svých členů byl řád již ve středověku vyhnán z města a nahradili jej přijatelně­jší františkán­i. Ti potom dlouho učili ve všech zdejších civilních školách.

Když jsme u středověký­ch mravů... Uprostřed náměstí stojí radnice, vůbec první renesanční stavba na Slovensku. Ze špičky střechy sice střeží město i okolí socha rytíře Rolanda, symbolu městských práv, ale pod střechou obepíná radnici pás 118 zábavných kamenných figurek. Stodevaten­áctá je pomstou kameníka za nízký honorář. Chlapec ukazující holou zadnici byl vytesán za jednu noc. Kameník ho umístil nad vchod do radnice tak, aby ho viděl rychtář, hned jak se probudí. Z okna svého domu ho pak musel sledovat celou cestu do úřadu.

Pod radnicí na náměstí stojí čtyři nejbohatší domy zvané Weinhaus. Jejich vinnými sklady prošla třetina všeho vína, které se vypilo v Krakově.

Pak už stojíme před kostelem svatého Egídia, tj. Jiljí. Jeden z nejvznosně­jších hornouhers­kých chrámů měl pohnutou historii. Stavba začala v roce 1350. Během staletí do něj bylo vyrobeno jedenáct oltářů, hlavní má 17 metrů. Jenže v roce 1725 udeřil do věže blesk a ještě téhož roku postihlo zdejší kraj zemětřesen­í, které kostel velmi poškodilo.

Dalších sto padesát let se kostel opravoval, roku 1878 však spolu se sedmi ulicemi Bardejova vyhořel. Ještě téhož roku se začalo s opravou, věž byla snížena a před kostelem byla postavena socha patrona hasičů, svatého Floriana. Od té doby ve městě významně nehořelo.

Za kostelem stojící nejstarší slovenské humanitní gymnázium, které založili Lutherovi žáci, si také zaslouží turistovu pozornost. Za krátkou dobu nabylo gymnázium takové kvality a pověsti, že většina uherských králů sem poslala své syny.

 ??  ?? Kostel sv. Egídia si za svou éru vytrpěl své: udeřil do něj blesk, pak ho poškodilo zemětřesen­í a nakonec vyhořel...
Kostel sv. Egídia si za svou éru vytrpěl své: udeřil do něj blesk, pak ho poškodilo zemětřesen­í a nakonec vyhořel...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia