Lidové noviny

Vysoká hra o Navalného

Ruský opoziční politik mohl být otráven. Získat povolení k jeho převozu do Německa trvalo celý pátek

- TOMÁŠ VLACH

Příznaky možné otravy se už v minulosti u ruských opozičních politiků objevily vícekrát. Kolem oponenta Kremlu Alexeje Navalného ale mocnosti rozehrály vlastní partii. Ve čtvrtek, poté, co náhle zkolaboval během letu ze Sibiře a letadlo s ním mimořádně přistálo v Omsku, vyslalo Německo zdravotnic­ký letecký speciál i se špičkovými lékaři. Cíl: odvézt opozičníka na léčení do Berlína.

Souhlas s transporte­m se jim po včerejšku, který měli na vyjednáván­í, nakonec získat podařilo. Nejprve se ale omská nemocnice postavila proti. „Během vzletu a přistání by se jeho už tak nestabilní zdravotní stav mohl ještě zhoršit,“prohlásil hlavní lékař Alexandr Murachovsk­ij.

On ani jeho kolegové přitom po celý pátek nedokázali zjistit, co Navalného trápí. Muž je v umělém spánku a lékaři pracovali jen s dohady. „Hlavní z pracovních diagnóz, které bereme v úvahu, je metabolick­á porucha spojená s prudkým poklesem hladiny cukru v krvi. To vyvolalo ztrátu vědomí,“řekl Murachovsk­ij.

Podle Navalného mluvčí Kiry Jarmyšové byl politik otráven přípravkem přimíchaný­m do čaje. Ruští lékaři však včera uvedli, že v těle žádné stopy jedu nenašli.

Zdržovací taktika?

Vyslání leteckého speciálu domluvila se svojí vládou německá neziskovka Cinema for Peace Foundation, která se zabývá produkcí dokumentár­ních filmů, ale též pomáhá obětem represí či humanitárn­ích krizí. Lékařský tým měl podle šéfa organizace Jaky Bizilja všechna potřebná povolení a ruská strana začala měnit postoj až po jeho příletu.

Omští zdravotníc­i nejprve aspoň pozvali německé lékaře na konzilium k případu. Přivezli a odvezli je zadním vchodem, aby se nemohli setkat s novináři. Společným

výsledkem bylo konstatová­ní, že převoz „zatím“není možný. Navalného žena Julija řekla, že lékaři hrají zdržovací hru, během níž se snaží zahladit stopy po jedu.

Znepokojen­í nad zadržování­m Navalného v Omsku vyjádřili někteří evropští politici, mimo jiné i předseda Evropské rady Charles Michel, mluvčí úřadu OSN pro lidská práva či Evropská komise. Německá kancléřka Angela Merkelová

i francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron už předtím prohlásili, že Navalnému bude poskytnuta „jakákoli lékařská pomoc“v jedné z jejich zemí.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že je na ruských lékařích, zda převoz do Německa povolí. Už ve čtvrtek popřál Navalnému brzké uzdravení, podle něj v těchto případech „musí byrokracie jít stranou“. Možná i po tlaku ze Západu

ruští lékaři nakonec otočili. Večer přišli se zprávou, že Navalnyj není v ohrožení života, ale zůstává v umělém spánku.

Letadlo mělo vyletět během několika hodin od povolení převozu. V Berlíně by měl pacient zamířit na prestižní kliniku Charité, kde se už před dvěma lety léčil z otravy vydavatel Mediazóny a člen skupiny Pussy Riot Pjotr Verzilov.

Verzilov se stejně jako Navalnyj ocitl v Berlíně poté, co se mu udělalo kriticky špatně. I jeho převezl lékařský speciál poté, co ztratil schopnost mluvit i chodit a přestal vidět. Aktivistka Pussy Riot a jeho manželka Naděžda Tolokonnik­ovová přitom vyjádřila názor, že byl úmyslně otráven s cílem ho zastrašit nebo zabít.

A na otravu čajem si v září 2004 stěžovala novinářka Anna Politkovsk­á, která se později stala obětí atentátu. Když letěla k událostem v Beslanu, kde únosci obsadili školu, otrávila se po vypití hrníčku čaje na palubě letadla a skončila v nemocnici v Rostově na Donu, záznamy se tehdy záhadně ztratily.

Tradice trávení opozičních politiků a aktivistů ale sahá až do prvních let studené války. V roce 1959 otrávil agent KGB v Mnichově kyanidem vůdce ukrajinský­ch nacionalis­tů Stěpana Banderu a opozičníka Lva Rebeta. Zjizvenou tvář zřejmě kvůli otravě dioxinem má ukrajinský expreziden­t Viktor Juščenko a připomeňme i případ Sergeje Skripala a jeho dcery a dva a půl roku starý pokus o jejich otravu novičokem.

Měli ho za narkomana Navalnyj se podle svědectví spolucestu­jící choval v okamžiku, kdy se u něj potíže projevily, divně. „Začal divoce řvát, fackovali ho pak po tvářích, a když jsme mimořádně přistáli v Omsku, dali mu kapačky a vynesli ho na nosítkách,“řekla žena portálu 5-tv s tím, že někteří spolucestu­jící považovali Navalného za narkomana, který přebral.

Opozičníka převezli do místní nemocnice, kam za ním dorazila manželka Julija a na letišti během dopoledne přistál německý lékařský speciál. Jeho ženu za ním pustili až včera po 15. hodině. Kolem sedmé hodiny večer pak němečtí lékaři prohlásili, že pacienta odvezou i bez ohledu na riziko během vzletu a přistání, o němž mluvili jejich ruští kolegové. Omský šéflékař to ale nepovolil.

Souhlas ze strany ruských zdravotník­ů přišel až o půl desáté večer místního času bez dalších podrobnost­í. Pouze Navalného mluvčí Jarmyšová inzerce

komentoval­a situaci tím, že se „jednání o evakuaci podařilo dostat z mrtvého bodu“.

Podle portálu Meduza přišlo k budově nemocnice podpořit Navalného asi 50 příznivců. Jeden z nich tam hlídal situaci po celou dobu, co opozičník v nemocnici ležel. „Budu rád, až se ocitne na palubě německého letadla, protože skutečně víc důvěřuji tamním nezávislým zdravotník­ům,“řekl muž.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Navalného žena psala přímo Putinovi.
Julija Navalná za převoz svého muže Alexeje ( na snímku dole) bojovala celý den. Zveřejnila dokonce dopis, který napsala ruskému prezidento­vi. Podle agentury Reuters ho vyzvala, aby povolil převoz svého hlasitého kritika na kliniku v německém hlavním městě. Navalnyj patří k nejvýrazně­jším postavám ruské protiputin­ovské opozice a v minulosti byl opakovaně vězněn, třeba za nepovolené mítinky.
FOTO PROFIMEDIA Navalného žena psala přímo Putinovi. Julija Navalná za převoz svého muže Alexeje ( na snímku dole) bojovala celý den. Zveřejnila dokonce dopis, který napsala ruskému prezidento­vi. Podle agentury Reuters ho vyzvala, aby povolil převoz svého hlasitého kritika na kliniku v německém hlavním městě. Navalnyj patří k nejvýrazně­jším postavám ruské protiputin­ovské opozice a v minulosti byl opakovaně vězněn, třeba za nepovolené mítinky.
 ??  ??
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Nepropustí­me! Hlavní lékař omské nemocnice Alexandr Murachovsk­ij včera po celý den odmítal povolit převoz pacienta do Německa. Zvrat přišel až večer.
FOTO ČTK/AP Nepropustí­me! Hlavní lékař omské nemocnice Alexandr Murachovsk­ij včera po celý den odmítal povolit převoz pacienta do Německa. Zvrat přišel až večer.
 ?? FOTO ČTK/AP ?? Před letem. Navalnyj na selfie se svou mluvčí Kirou Jarmyšovou (vlevo) cestou na letiště v sibiřském Tomsku.
FOTO ČTK/AP Před letem. Navalnyj na selfie se svou mluvčí Kirou Jarmyšovou (vlevo) cestou na letiště v sibiřském Tomsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia