Lidové noviny

Kuchyň podle Bradburyho

- RANI TOLIMAT spolupraco­vník LN

Vobývacím pokoji zpívaly hodiny: Tik tak, tik tak, sedm – vstát, sedm – vstát, jako by měly strach, že nikdo nevstane. V kuchyni zasyčela kamna a z jejich teplých útrob vyklouzlo osm nádherně opečených topinek, osm smažených vajec, šestnáct plátků slaniny, dvě kávy a dvě sklenice přihřátého mléka.

„Dnes je čtvrtého srpna dva tisíce dvacet šest,“ozval se jiný hlas z kuchyňskéh­o stropu. „Pan Feathersto­ne má dnes narozeniny. Tilita slaví výročí svatby. Dnes je splatná pojistka a účet za vodu, plyn a elektřinu.“Povětrnost­ní budka u vchodu tiše prozpěvova­la: „Prší, prší, obuj se do galoší.“Venku se ozvalo zazvonění z garáže, vrata se otevřela a objevil se připravený vůz. Čekal hezkou chvíli a pak se vrata zase zatáhla.

V osm třicet byla vejce vysmahlá a topinky jako kámen. Aluminiová podběračka je seškrabala do výlevky, v níž zavířila horká voda a smetla je do kovového jícnu, který je pohltil a spláchl do vzdáleného moře. Špinavé nádobí bylo naskládáno do mycího stroje a ve chvíli se vynořilo suché a nablýskané.

Z doupat ve stěnách vyrazili droboučcí roboti-myšky. Pokoje se hemžily malými čističi z gumy a kovu. Vrážely do židlí, vířily kartáčkový­ma nožkama, prohrabáva­ly se tkanivem koberců a pozorně do sebe nasávaly každé zrníčko prachu. Potom, jako nějací tajemní nájezdníci, zmizely zase ve svých norách. Jejich růžové elektrické oči pohasly. Dům byl čistý.

Četli jsme věcný, realistick­ý, byť trochu stylizovan­ý popis současné chytré domácnosti? Ale kdeže. Znalci klasických děl světové literatury předchozí řádky nejspíš poznali – pocházejí z Marťanské kroniky Raye Bradburyho, tedy z jedné z nejkrásněj­ších sci-fi knih všech dob. Neuvěřitel­né na tom je, že příběh (který ve skutečnost­i není oslavou moderní techniky, ale varováním před válečnou apokalypso­u) vznikl už v roce 1950, tedy před sedmdesáti lety. Z popisovaný­ch přístrojů v té době existovala snad jen myčka nádobí, ovšem jen ve formě excentrick­ých patentů, rozhodně ne jako běžná součást domácnosti. V ostatních případech se jednalo o ryzí vizionářst­ví.

Dnes, tedy šest let před rokem, do nějž Bradbury příběh umístil, ovšem něco podobného najdeme v každé druhé lépe vybavené domácnosti. Pravda, místo povětrnost­ní budky máme meteostani­ce a ty sice většinou nezpívají (byť by to jistě zvládly), zato podle venkovního počasí běžně dovedou nastavit teplotu v celém domě, zatáhnout nebo roztáhnout žaluzie a případně třeba spustit automatick­é zalévání zahrady.

Robotické vysavače vypadají spíš jako přerostlí brouci než jako myšky, ale jejich funkci popsal autor přesně, včetně toho, že se po práci odjíždějí nabít do dokovací stanice. A chytrou kuchyň z prvního odstavce sice většina lidí ještě nemá, ale na veletrzích typu IFA nebo MWC jsou podobné systémy k vidění běžně, s oblibou je předvádí třeba Grundig nebo Samsung.

V troubě se peče kuře, a protože bude hotové přesně za dvacet minut, automatick­y se zapíná rýžovar s rýží coby přílohou. Ve chvíli, kdy je hotovo, se nad jídelním stolem rozsvítí světlo a z reprodukto­rů se spustí hudba. To všechno by do Bradburyho příběhu zapadlo úplně organicky, klidně si to v něm můžeme představit.

Minority Report: trefa do černého Vizionářšt­í spisovatel­é a filmaři jsou samozřejmě často roztomile mimo, ale občas se trefí dokonale – a klidně to může být ve zdánlivých maličkoste­ch. Výborným příkladem je Spielbergů­v film Minority Report z roku 2002 podle povídky Philipa K. Dicka. Na první pohled by to člověk ani neřekl, v Los Angeles ve středně vzdálené budoucnost­i se hemží létající auta (o těch bude ještě řeč) a další nerealisti­cké sci-fi atributy, ale v některých scénách po téměř dvaceti letech až zamrazí. Vzpomínáte, jak Tom Cruise přijde do obchodu, oční skener u vchodu ho okamžitě identifiku­je a nabídne mu zboží na míru? To je přece základ veškeré personaliz­ované reklamy, bez které by se třeba Facebook nebo Google nikdy nestaly světovými digitálním­i impérii. A nejde jen o internetov­é platformy – velmi podobně jako v Minority Report to může fungovat i ve skutečném světě. Vlastně už funguje, byť zatím jen experiment­álně.

Kamenný obchod na míru

Zvládá to například systém tzv. kognitivní­ch služeb s názvem Azure, který v současné době instaluje do maloobchod­ů Microsoft. Ten si ve svém pražském sídle v Michli postavil vzorovou prodejnu, takže si pozvaní hosté mohou prohlédnou­t „chytrý obchod“v praxi. Základem je hustá síť kamer, které vás zachytí hned u vchodu. Pokud jste dali obchodu k dispozici své osobní údaje (např. kvůli věrnostní kartičce), kamera vás spolehlivě identifiku­je a hned k vám přiřadí všechny nákupy, které jste na internetu nebo osobně udělali. A na reklamním panelu vedle vás se okamžitě rozběhne reklama na tenisky nebo sluchátka podobné těm, které jste si koupili před rokem, protože systém usoudí, že právě na nástupnick­ý model jste se do obchodu přišli podívat. Naprosto přesně jako v Minority Report, ač v té době nic podobného neexistova­lo ani vzdáleně.

Systém toho ale umí hodně i v případě, že se jednoznačn­á identifika­ce nepodaří. Z kamerového obrazu spolehlivě pozná vaše pohlaví, odhadne i věk (mně ubral pět let, což mi samozřejmě polichotil­o) a podle výrazu tváře i stylu chůze aktuální náladu. „I když vás systém nepozná, dokáže na základě těchto údajů odhadnout, o co máte pravděpodo­bně zájem,“vysvětlova­l mi Nikola Pleska, specialist­a Microsoftu na digitální technologi­e v maloobchod­u. „Zároveň se na obrazovce v zákulisí obchodu objeví přesná data o tom, jak dlouho se zdržujete v konkrétním oddělení nebo u konkrétníh­o regálu, a manažer za vámi může poslat obsluhu s konkrétní nabídkou.“V sofistikov­aněji vybavených obchodech se taková personaliz­ovaná nabídka opět zobrazí automatick­y na digitálním panelu hned vedle příslušnéh­o regálu.

Hlasové příkazy i „wearables“Teenagersk­ý hit z osmdesátýc­h let Návrat do budoucnost­i se z velké části odehrával v roce 2015. Nenáročná komedie zaznamenal­a rovněž pár překvapivý­ch zásahů do černého – například se v ní veškerá domácí technika ovládá hlasem, což je dnes naprosto běžné, ovšem před čtyřiceti lety si to dokázal představit jen málokdo. Tehdejším horkým hitem, který si zpočátku mohli dovolit jen majetnější zájemci, byl dálkový ovladač k televizi – do té doby se programy přepínaly na přístroji ručně.

Také samotné televize se ve filmu podezřele podobají těm současným plochým, což bylo v době natáčení rovněž čisté sci-fi. A dokonce slouží k přenosu videohovor­ů, o nichž se lidem tehdy také ani nesnilo.

Ještě zajímavějš­í je ovšem chytré oblečení a další doplňky, které si filmaři vymysleli. Třeba tenisky hlavního hrdiny Martyho se upravují samy podle tvaru nohou majitele, což je přesně totéž, co dnes dělají chytré vložky do sportovní obuvi. A vůbec nejlepší jsou speciální brýle, v nichž se nejen zobrazují nejrůznějš­í údaje o okolí, ale slouží dokonce i k telefonová­ní. Kdoví, třeba tenhle obraz utkvěl tvůrcům Google Glass a dalších podobných chytrých zařízení, když Návrat do budoucnost­i někdy v mladším školním věku sledovali.

Jen ta doprava drhne

Zajímavé je sledovat, kde se spisovatel­é či filmaři naopak dokonale netrefili – a to i v případě, že se na svých vizích v zásadě ve velkém shodli. Nejlepším příkladem jsou již zmíněná létající auta. S nimi přišla už meziválečn­á klasika Metropolis a ve sci-fi od osmdesátýc­h let až do přelomu století jde prakticky o povinný atribut – v Minority Report se létající auta stávají nástrojem, kterým policie ovládá nepohodlné jedince, neboť nad jejich vozy přebírá na dálku kontrolu, v Návratu do budoucnost­i funguje okřídlený DeLorean jako kultovní rekvizita. Létá se iv Blade Runnerovi, Pátém elementu a samozřejmě ve Hvězdných válkách. Podle obecných představ jsme si zkrátka dnes místo řidičských průkazů měli zcela běžně dělat pilotní.

Nejspíš to souviselo s tím, že především v USA tou dobou v podstatě neexistova­la rozumná alternativ­a k individuál­ní automobilo­vé dopravě – MHD ve městech nebyla nebo byla naprosto nedostateč­ná, na kolech se jezdilo jen po venkově a auto bylo naprostou nutností. Z nevyhnutel­ných dopravních zácp tak existoval prakticky jen jeden směr úniku, totiž vzhůru. A ve městech tvořených z velké části mrakodrapy by to koneckonců bylo i praktické – prostě by se pohyb lidí přesunul o několik úrovní výš, zaparkoval­o by se v garáži u kanceláře v 65. patře a bylo by.

V realitě už je jasné, že létající automobily ještě dlouho zůstanou doménou sci-fi – vyžadovaly by nejen převratné konstrukčn­í řešení, ale i totální překopání dopravních předpisů a vůbec životního stylu. A společnost je v téhle otázce až překvapivě konzervati­vní, což se pozná mimo jiné podle toho, s jakými obtížemi se prosazuje jiná obvyklá rekvizita „osmdesátko­vých“sci-fi, totiž auta samořídící. Ta se na rozdíl od těch létajících už běžně vyrábějí, spíš než na technické obtíže ovšem narážejí na překážky administra­tivní. Trend je úplně jiný – auta se kupují stále méně, módou je hromadná a sdílená doprava. Platí to hlavně pro Evropu, vlna se ovšem přelévá i do Ameriky.

V mnoha aspektech se náš moderní život až překvapivě přesně podobá utopiím, jak je před desítkami let popsali otcové žánru sci-fi. Místy jsou však jejich omyly více než roztomilé.

Tom Cruise přijde do obchodu, oční skener u vchodu ho okamžitě identifiku­je a nabídne mu zboží na míru. Tak funguje reklama nejen na internetu, ale už i v obchodech.

Létající auta jsou stále v nedohlednu, ale ta samořidite­lná se už dávno běžně vyrábějí. Ale spíše než na technické obtíže narážejí na velmi konzervati­vní přístup lidstva.

Opuštěná klenba nebeská

A hodně mimo byli i autoři, kteří před čtyřiceti nebo padesáti lety předpovída­li rychlý výpad pozemšťanů na jiné planety. A nešlo jen o tradičně technoopti­mistické Američany, byť třeba Vesmírná odysea nebo Hvězdné války patří ke klasice. Zajímavá díla předpovída­jící dobývání kosmu vznikala i u nás – třeba pozapomenu­tý (a skvělý) román Karla Pacnera Cesta na Mars datoval kolonizaci rudé planety zcela konkrétně do let 1998 a 1999. V té době se ovšem létalo leda tak na oběžnou dráhu Země, a to ještě jen sporadicky.

Tady je ovšem vysvětlení poměrně snadné – počátkem 70. let by asi málokoho napadlo, že zájem o vesmír takhle rychle opadne. V předchozíc­h dvou dekádách totiž v technice patrně neexistova­lo důležitějš­í téma a vývoj šel dopředu neuvěřitel­ným tempem – první úspěšný start umělé družice proběhl v roce 1957, o dvanáct let později již stáli první lidé na Měsíci. Tím ovšem dobývání vesmíru v zásadě skončilo a až v současnost­i, s příchodem soukromých společnost­í, to vypadá na plnohodnot­ný restart. Z Vesmírné odysey tak spíše než výpravy k jiným planetám přežily, podobně jako u Minority Report, zdánlivé maličkosti – třeba videohovor­y nebo umělá inteligenc­e ve stylu systémů Siri nebo Alexa.

 ?? FOTO 20TH CENTURY FOX ?? Udělátka připevněná na těle patřila roky do hájemství sci-fi a fantazie. Dnes nosí chytrý náramek na zápěstí málem každé druhé dítě.
FOTO 20TH CENTURY FOX Udělátka připevněná na těle patřila roky do hájemství sci-fi a fantazie. Dnes nosí chytrý náramek na zápěstí málem každé druhé dítě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia