Lidové noviny

Premiér a Hrad zápolí o mocnou VZP

- MICHAL BERNÁTH

O řediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se traduje, že má větší vliv než ministři zdravotnic­tví. Dává to smysl: VZP přerozdělu­je přes 188 miliard korun, ministerst­vo nehospodař­í ani s deseti. Státní pojišťovna navíc ovlivňuje zásadní část společnost­i, má totiž víc než šest milionů zákazníků. Nelze se tak divit, že blížící se volba šéfa VZP přitahuje politiky z nejvyšší sféry. Současný ředitel pojišťovny Zdeněk Kabátek hodlá post obhajovat. Podle informací LN má za sebou podporu týmu kolem prezidenta Miloše Zemana.

„Hrad svůj názor už v zákulisí najevo dal. Ale neumím si vysvětlit proč,“řekl LN jeden z členů správní rady VZP, která nového ředitele na podzim zvolí. Naopak

VZP má více než

6 milionů klientů. Přes 188 miliard korun rozděluje ročně.

premiér Andrej Babiš (ANO) chová ke Kabátkovi dlouhodobo­u averzi. Na jeho místě by proto mnohem raději viděl současného náměstka VZP Davida Šmehlíka.

„Pana Kabátka považuji za představit­ele éry zdravotnic­tví, která je protkána korupcí a úplatky,“říkal Babiš v roce 2016, kdy Kabátek obhájil ředitelsko­u židli. Premiér ho tehdy označil za člověka napojeného na neblaze proslulého „kmotra českého zdravotnic­tví“a exnáměstka ministra zdravotnic­tví Marka Šnajdra.

Kabátek je ovšem zdatný zákulisní diplomat a loví i v Babišově rybníce. „Má vyjednanou podporu lidí napříč politickým­i stranami, dokonce i slušné části hnutí ANO,“řekl LN nejmenovan­ý vysoce postavený funkcionář jedné velké zdravotní společnost­i.

Kabátkův druhý ředitelský mandát vyprší v prosinci, k volbě tak dojde už na podzim. Na dálku se při ní střetnou dva političtí pragmatici Zeman a Babiš.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia