Lidové noviny

Za přírůstek mohou testy? Čísla nesedí

- MICHAL BERNÁTH

Jako varovně vztyčený ukazováček se nad svými souputníky ve statistice nakažených tyčí sloup s datem 21. srpna. To bylo v pátek a Česko si poslední pracovní den uplynulého týdne připsalo rekordně vysoký přírůstek pozitivníc­h případů covidu – 506.

Rekordní ale byla také navazující sobota. Ohlášených 239 nově nakažených je vůbec nejvyšším číslem zachyceným během víkendovéh­o dne nebo státního svátku.

Příčinou je prý testování Páteční numero je skutečně mamutí v porovnání s předchozím­i smutnými rekordy. Dlouho se čekalo, kdy denní přírůstek překročí poprvé hranici čtyř set. Statistika z pátku si ale s tímto milníkem hlavu nelámala a čtvrtou stovku rovnou přeskočila. Druhý nejvyšší přírůstek do té doby zaznamenal 27. březen s 377 nakaženými.

S vysvětlení­m zhoršující­ho se trendu už přispěchal­o ministerst­vo zdravotnic­tví. Podle toho je na „vině“masivní testování.

Jenže čísla tomu tak úplně neodpovída­jí. Počet provedenýc­h testů v daný den – 8432 – je až osmý nejvyšší od začátku krize, přičemž vrchní příčky okupují čísla přesahujíc­í devět tisíc.

Případný argument, že jde o „dobíhání“dřívější vlny testování, také neobstojí. Ve dnech, které pátku předcházel­y, rekordy v testování také nepadaly, když ve většině případů nepřekroči­l počet testů ani sedm tisíc.

Kromě toho překročil svůj dosavadní stín i počet nakažených, když se poprvé přehoupl přes pět tisíc. Resort Adama Vojtěcha (za ANO) ale upozorňuje, že oproti jarní vlně viru je podíl hospitaliz­ovaných pacientů výrazně nižší. V tomto případě čísla sedí. Naposledy se totiž přes deset procent poměr hospitaliz­ovaných a nakažených podíval sedmého května. Od té doby vytrvale klesá a nyní vyžaduje stav covidových pacientů umístění do nemocnice jen v 2,3 procentech případů.

Ohniska jsou rozptýlena

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Romana Prymuly koronaviru­s „necestuje“mezi populací komunitním přenosem a většinu kontaktů nakažených se daří dohledat.

„Ohniska nejsou velká, ale jsou rozšířena skutečně poměrně plošně,“řekl Českému rozhlasu Radiožurná­lu epidemiolo­g. Podle toho dochází k šíření nemoci rovnoměrně, přičemž třeba v Praze se nákaza šíří hlavně kvůli sportovním klubům či zdravotnic­kým zařízením. Zmínil také občany, kteří se nakazili během pobytu v zahraničí. Těch hygienici během minulého týdne zachytili celkem 35, přičemž od začátku prázdnin je takových případů 142.

Prymulova slova o rozvrstven­í ohnisek viru dokládá mapa nejvíce zasažených okresů za posledních sedm dnů.

Nejhůře je na tom středočesk­ý Kolín a okolí, kde hygiena eviduje na sto tisíc obyvatel necelých 43 nakažených. Téměř shodně, jen lehce přes 40, hlásí okresy Uherské Hradiště a Plzeň-Sever. Tradičně mezi nejhoršími figuruje také Praha s necelými 36 nakaženými na sto tisíc lidí či Hodonín s hodnotou blíží se šestadvace­ti. Nejlépe jsou na tom naopak hlavně regiony v pohraničí s Polskem či Německem. Vůbec nejlépe si v tom směru vede okres

Bruntál následovan­ý Tachovem, Prachatice­mi či Domažlicem­i.

Semafor diktuje opatření Opatření proti šíření koronaviru ministerst­vo a hygienici momentálně stanovují na základě tzv. semaforu. Ten ukazuje v bílé, zelené, žluté či červené jednotlivé české okresy a podle závažnosti situace pak hygienici rozhodují, jaká opatření nasadit.

Podle Prymuly ale musí nastavená omezení korespondo­vat s tím, co lidé považují za potřebné. „Vnímáme také to, že tady dneska je možná i většinový názor v národě, že není potřeba dělat takto restriktiv­ní opatření, protože klinický průběh je mírný,“vysvětlil Prymula.

Používat roušky v MHD, na úřadech, u voleb a ve zdravotnic­kých zařízeních bude povinné od začátku září.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia