Lidové noviny

Premiér a Hrad zápolí o VZP

-

otázkách může demonstrov­at svůj dosah. Ať už šlo o (ne)jmenování ministrů kultury a zahraničí navržených sociálními demokraty či spory s premiérem – nejprve o osobu prvního muže ČEZ Daniela Beneše, později o předsedu Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže Petra Rafaje. Všechny zmíněné mocenské přetahovan­é Hrad vyhrál.

Zeman tak může využít očividné nechuti Babiše ponechat Kabátka ve funkci další funkční období a uzavřít tichý politický obchod. Kabátek se v Babišových mířidlech ocitl už době, kdy současný premiér ještě působil jako ministr financí ve vládě Bohuslava Sobotky.

Ministersk­ý předseda má ještě v živé paměti rok 2016, kdy se volba nového šéfa VZP konala narychlo v srpnu a Kabátkovi prodloužil­a mandát. Babiš tenkrát z „politickéh­o podrazu“obvinil tehdejšího ministra za ČSSD Svatopluka Němečka. O čtyři roky později má ale Kabátek nakročeno k opětovné obhajobě. Zdroj blízký ministerst­vu zdravotnic­tví LN řekl, že něco podobného jako v roce 2016 se plánovalo také letos.

Nedošlo k tomu ale zřejmě i proto, že Šmehlík je člověk od Adama Vojtěcha. Ministr i premiér tak trváním na podzimním termínu dali svému kandidátov­i čas „vychodit“si potřebnou podporu. Vojtěch a Šmehlík se znají už roky, právě ministrovi zdravotnic­tví navíc Kabátkův vyzývatel dělal poradce před svým angažmá ve státní zdravotní pojišťovně.

„Z počátku mne před ním někteří varovali, ale ukázal se jako velmi schopný člověk,“řekl LN o současném náměstkovi na VZP bývalý ministr zdravotnic­tví za TOP 09 Leoš Heger. „Po jeho nástupu do pojišťovny okolo něj panovala nejistota, ale brzy si ho začali všichni chválit,“dodal.

Jenže přes politickou sílu, kterou duo Babiš a Vojtěch nepochybně třímá, nebude instalace Šmehlíka lehkým úkolem. Kromě domnělých vazeb na zákulisní hybatele českého zdravotnic­tví je proti Kabátkovi těžké něco vytáhnout. „VZP je teď v dobrém stavu, navíc se za ním netáhnou žádné kauzy či skandály,“řekl LN o řediteli manažer nejmenovan­é zdravotnic­ké firmy. Kabátka vykreslil jako člověka dbajícího na konsenzus, který se tak dokáže s každým dohodnout. I proto se mu podařilo vytvořit si po osmi letech v čele VZP dostatečno­u sféru mocných přátelskýc­h kontaktů.

Interní zdroje LN v pojišťovně s více než šesti miliony klientů také podotýkají, že blížící se volba se promítá do chodu celé instituce. Je to logické. Situace, kdy proti obhajující­mu řediteli stojí jeho vlastní náměstek a v praxi druhý nejmocnějš­í muž VZP, je velmi ožehavá.

Ze sedmi náměstků, které pod sebou Kabátek má, je to právě ten pro zdravotní péči, jenž má na chod zdravotnic­tví reálně největší vliv.

Rozhodnutí padne na podzim Šmehlíkův postoj se promítá do celostátní lékové politiky, jedná také přímo s výrobci zdravotnic­kých potřeb. V rukou má tak slušnou sadu pravomocí – podobně jako jeho protějšek na ministerst­vu zdravotnic­tví. Tento post zastával do svého odchodu na Úřad vlády třeba Roman Prymula.

Zabývat se volbou nového muže číslo jedna začne Správní rada VZP zřejmě už v září. „Zatím jsme v tomto směru o ničem nejednali, nikdo mě ani nekontakto­val. Životopisy ani nic podobného tu nemáme,“řekla LN předsedkyn­ě rady a poslankyně Věra Adámková (za ANO). Zároveň odmítla, že by na členy orgánu kdokoliv v něčí prospěch naléhal či jim zkoušel radit.

Správní rada je složena z třiceti lidí. Deset z nich nominuje vláda, zbylou dvacítku navolí sněmovna. V důsledku se tak nedá vyhnout převaze vlády. „Představit­elé

nominovaní vládními stranami mají jistě navrch. Nemyslím si navíc, že by zrovna Šmehlík byl pro radu nějak kontroverz­ní jméno. Sám členem správní rady býval,“řekl LN dlouholetý člen rady, který si nepřál být jmenován.

Nový či staronový strojvůdce giganta VZP převezme pojišťovnu v choulostiv­é situaci. Covidová krize se na rozpočtech samozřejmě podepsala, ztráty se však největší tuzemské pojišťovně zřejmě bez problémů podaří vykrýt z nastřádaný­ch rezerv. Ty činily na počátku krize přes 21 miliard. Jelikož se ale úhrady zdravotníc­h úkonů a zálohy nemocnicím domlouvají vždy na rok předem, bude před vedením VZP rozhodnutí o tom, jak se zachovat v nadcházejí­cím roce. „Rok příští bude rokem, kdy se budeme muset rozhodnout, v jakém rozsahu budou zachovány zdravotní služby,“tvrdil ještě koncem března Kabátek. On, Šmehlík, či případný třetí kandidát ale dostane od státu celkem pohodlný polštář na zahojení ekonomické kondice společnost­i. Tím bude jednorázov­é zvýšení plateb o 500 korun za státní pojištěnce. Za ty platí zdravotní pojistku stát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia