Lidové noviny

Maturitní testy bez známek?

-

Státní maturitní testy se možná od jara příštího roku nebudou známkovat. Hodnotit by se mohly jen slovy „uspěl“či „neuspěl“podle procenta zvládnutýc­h úkolů. Hranici úspěšnosti v testech by určoval Cermat, jenž má státní zkoušky na starosti.

Vyplývá to z návrhu úpravy vyhlášky k maturitám, kterou připravilo ministerst­vo školství. Novela má sladit podobu zkoušek se změnou školského zákona, podle níž testy zůstanou jedinou částí maturit organizova­nou státem.

Ústní a písemné zkoušky z jazyků se přesunou do škol. Podle návrhu by testy měly ověřovat minimální úroveň znalostí potřebnou k maturitě, a neměly by se proto hodnotit stupni prospěchu. Testy by měly být podmínkou k získání maturity, ale prospěch by mělo tvořit hodnocení ze školní maturity, uvedlo ministerst­vo.

„Součástí hodnocení (testů) bude konkrétní procentní úspěšnost žáka, která bude uvedena pouze v protokolu o výsledcích didaktický­ch testů žáka,“stojí v návrhu. Hranici úspěšnosti by podle něj uvedl Cermat v zadání testů. Celkové hodnocení z češtiny nebo cizího jazyka by tvořila ze 40 procent známka ze slohu a ze 60 procent z ústní zkoušky. Z matematiky se dělá pouze test.

Jinou možností by bylo hodnocení testů známkami od jedné do čtyř, které by se započítáva­lo do celkového výsledku maturity.

Dosud se hodnotily všechny tři části zkoušky známkami, z nichž se pak vypočítala celková známka z předmětu. V cizím jazyce činilo hodnocení testu polovinu celkového výsledku, ústní a písemná část po čtvrtině. V češtině měly všechny části stejnou váhu. Podle ministerst­va by vyhláška mohla platit od října.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia