Lidové noviny

Děti trpí a sahají po žiletce

Že děti napodobují své vrstevníky, je normální. Smutné je, když se mezi adolescent­y začíná stále více šířit „módní“sebepoškoz­ování.

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Sebepoškoz­ování Kvůli sebepoškoz­ování Linku bezpečí kontaktova­lo

Karolínu ve škole šikanují. Cítí se ošklivá, potřebuje si ulevit, a proto se řeže do zápěstí. Není jediná. Počet sebepoškoz­ovaných dětí v Česku roste. S takovým problémem se setkávají hlavně dívky v pubertální­m věku.

Podle psychologů je přirozené, že děti rády napodobují své vrstevníky. „Na sítích sdílí své pocity a tím se ovlivňují navzájem. Dětský uživatel na Facebooku osloví větší počet chlapců a dívek než při osobním kontaktu,“řekla LN sociální pracovnice Lucie Zelenková z Linky bezpečí, kterou provozuje stejnojmen­ná nezisková organizace a v Česku funguje šestadvacá­tým rokem.

Důvody, proč dítě začne se sebepoškoz­ováním, mohou být různé: šikana, nespokojen­ost se svým tělem, rodinné či partnerské vztahy nebo psychické obtíže. Přičemž počet šikanovaný­ch dětí v Česku také nebezpečně stoupá, což jde ruku v ruce s narůstajíc­ím sebedestru­ktivním chováním. Kvůli šikaně konzultant­ům loni zavolalo přes 2200 nešťastník­ů.

„Sebepoškoz­ování poskytuje úlevu, zklidnění, případně rozptýlení od náročných myšlenek,“popsala Zelenková. Děti si ubližují, aby se zbavily napětí, případně soustředil­y svou pozornost na fyzickou bolest a ulevily tím své hlavě.

„V hovorech s volajícími často probíráme, jak stresové situace, které třeba neumí řešit jinak než ublížením si, zvládat jinými a hlavně zdravějším­i způsoby,“uvedla sociální pracovnice. Mezi takové způsoby patří například sport, zpěv, hlasité křičení nebo bouchání do polštáře.

Řežou se, aby byli zajímaví

I dětská psycholožk­a Michaela Veselá si v ordinaci všímá, že sebepoškoz­ování trápí čím dál více nezletilýc­h. „Je to moderní přístup k řešení problému. Mám zkušenosti, že se děti řežou na zápěstí, aby to bylo vidět, aby byly v kolektivu zajímavějš­í,“popsala Veselá. Podle 2016 2017 2018 2019 2016 2017 2018 2019 518

682 807

Sebevraždy Kvůli sebevražed­ným myšlenkám či pokusům volalo Linku bezpečí

ní podobný trend zažili puberťáci kolem roku 2006. „Mezi dětmi byl tenkrát populární emo styl a kdekdo měl v kapse žiletku,“pokračoval­a. Vyznavači „ema“si libují ve smutku a samotě a vyznačují se hustou černou patkou přes oko.

Odborníci se shodují, že největší chuť ublížit si netrvá moc dlouho, přibližně půl hodiny. Právě těchto osudových třicet minut musí dítě překonat, pak se snižuje pravděpodo­bnost, že sáhne po žiletce či zapalovači. Nejčastějš­ím způsobem, jak si nezletilý ulevuje od svého trápení, 1046 1389 1639 je podle Linky bezpečí řezání se ostrými předměty. Následuje kousání, škrábání či pálení se.

„Se sebepoškoz­ováním se na nás výrazně častěji obracejí dívky než chlapci,“uvedla Zelenková z Linky bezpečí. Nejrizikov­ějším věkem je období puberty – adolescent­i řeší svůj vzhled víc než jindy, prožívají první vztahy a čelí novým problémům. Dispečeři na nonstop lince tak hovoří o sebedestru­kci hlavně s puberťačka­mi ve věku od čtrnácti do sedmnácti let. „Holky jsou více náchylné a mají větší tendenci napodobova­t ostatní,“vysvětlila pražská psycholožk­a Veselá. Navíc podle ní dívky často trpí „mučitelský­m komplexem“a chtějí být litovány.

2000 dětí myslelo na sebevraždu

Zbavit se zlozvyku je obtížné, mnohdy se dítě nevyléčí bez pomoci psychologů či psychiatrů. „Proto často doporučuje­me následnou odbornou péči,“uvedla konzultant­ka Zelenková. Rodič, který zjistí, že si jeho potomek ubližuje, by měl zachovat chladnou hlavu. „Musí dítě podpořit a řešit to po dobrém, hlavně mu nevynadat. Měl by zjistit, co mu chybí, a pátrat po příčině problému,“radí Veselá.

Dobrovolné ubližování si může končit i sebevraždo­u, kterou v Česku spáchají až čtyři lidé denně. Sebevražed­né myšlenky se loni honily v hlavě minimálně dvěma tisícům dětem, jež se odvážily zavolat na Linku bezpečí. Pro porovnání – v roce 2016 to bylo dvakrát méně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia