Lidové noviny

Dvě střepiny v břiše a válka pro něj skončila

Minulý týden odešel poslední český hrdina od Tobruku Viktor Wellemin. Jediným českoslove­nským pamětníkem těchto bojů tak zůstal Slovák Bernard Papánek.

-

Podařilo se mu utéct před nacisty i přežít těžké zranění z bojů u Dunkerquu. Nyní pravděpodo­bně poslední žijící českoslove­nský bojovník od Tobruku bydlí u nevlastní dcery na jihozápadn­ím Slovensku. Na začátku příštího roku Bernard Papánek oslaví již 101. narozeniny.

Papánek se podle serveru Paměť národa narodil v lednu 1920 ve Vídni. Jeho otec pocházel ze slovenské židovské rodiny, matka z Moravy, kde Papánek ve Vracově na Hodonínsku od útlého dědictví žil kvůli chatrnému zdraví. Později se kvůli škole vrátil do Vídně.

Po obsazení Rakouska nacisty uprchl do Brna, později se mu podařilo lodí, kterou zorganizov­ala židovská obec, dostat do Palestiny. Tam v roce 1942 po výzvě prezidenta Edvarda Beneše vstoupil do českoslove­nské armády. Posléze byl poslán do severoafri­ckého Tobruku, kde se u protiletec­ké baterie podílel na slavných bojích „pouštních krys“proti Němcům.

Do obrany přístavníh­o města Tobruku se zapojily stovky Čechoslová­ků, Papánek je v současné době pravděpodo­bně posledním českoslove­nským pamětníkem těchto bojů. Jako posledního bojovníka české ministerst­vo obrany evidovalo Viktora Wellemina, který v 97 letech zemřel ve středu. Papánka úřad v evidenci podle jeho dcery nemá, protože v 60. letech minulého století emigroval do Izraele, a ze seznamů ministerst­va tak vypadl.

Jako voják ze západní fronty se stal nežádoucím Papánek v pátek řekl, že po stažení Němců od Tobruku se dostal do Anglie a na podzim 1944 do Francie, kde se zapojil do obléhání přístavu Dunkerque. „Tam jsem byl 19. prosince 1944 těžce zraněn, tak jsem měl po válce. Dali mě do letadla a poslali zpátky do Anglie,“poznamenal. Podotkl, že podle operujícíh­o lékaře měl štěstí, že se ze zranění, které mu způsobily dvě střepiny v břiše, zotavil. I tak ale po válce dostal 40procentn­í invaliditu.

Paměť národa uvedla, že po nástupu komunistů k moci se jako voják ze západní fronty, který měl kontakty v Izraeli, Anglii i Rakousku, a navíc nestraník, stal nežádoucí osobou. V 60. letech žádal o vystěhován­í do Izraele, povolení ale nedostal. V srpnu 1964 dostal povolení navštívit strýce ve Vídni, odkud emigroval do Izraele. Později získal izraelské občanství a kvůli výslovnost­i si změnil jméno na Benjamin Palgi. Od roku 2014 žije na Slovensku v rodině své nevlastní dcery Viery poblíž Senice.

 ?? FOTO ARCHIV LN ?? Bernard Papánek se podílel na slavných bojích „pouštních krys“u afrického Tobruku
FOTO ARCHIV LN Bernard Papánek se podílel na slavných bojích „pouštních krys“u afrického Tobruku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia