Lidové noviny

Na pozadí míru stály i zbraně

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Smlouva o normalizac­i vztahů mezi Izraelem a Emiráty přináší vzájemné ekonomické benefity a buduje hráz proti Íránu. Zda budou následovat i další země, ale zůstává otázkou.

1979, 1994, 2020... a co dál? Uvedené roky znamenají data, v nichž Stát Izrael uzavřel dohody o normalizac­i vztahů (mírové smlouvy) se svými dosavadním­i arabskými nepřáteli. Po Egyptu a Jordánsku došlo před necelými dvěma týdny, po více než čtvrtstole­tí dlouhé pauze, na třetího v řadě: Spojené arabské emiráty (SAE).

Podobně jako v případě Egypta hrály v čerstvé dohodě mezi Izraelem a SAE důležitou roli Spojené státy, jejichž prezident Donald Trump tento „deal“prezentuje jako své politické vítězství a věří, že mu přinese plusové body v probíhajíc­í kampani před prezidents­kými volbami.

Mír za zbraně?

V obou předchozíc­h případech měly smluvní strany (Egypt a Jordánsko vs. Izrael) společnou hranici a normalizac­e vztahů přinesla buď výraznou změnu těchto hranic (návrat Sinajského poloostrov­a pod egyptskou správu), nebo vyřešení zásadních bilateráln­ích problémů (stanovení administra­tivní hranice mezi Jordánskem a Západním břehem, dohoda o vodních zdrojích, správa posvátných míst v Jeruzalémě). V případě dohody mezi Izraelem a SAE ale nic takového není.

Izrael se SAE nesousedí a oba státy neměly v minulých letech, s výjimkou rozdílných ideologick­ých pozic, žádné zásadní spory. SAE ani nikdy proti Izraeli nevedly žádnou válku.

Základními principy tzv. Abrahámovs­ké smlouvy – formálně má být podepsána počátkem září ve Washington­u – je normalizac­e diplomatic­kých vztahů a navázání kontaktů v oblasti turistiky, vzdělání, zdravotní péče či bezpečnost­i. Izrael se podle principů smlouvy se SAE má vzdát plánu na anexi části palestinsk­ého Západního břehu Jordánu, kterou Židé plánovali spustit již začátkem července 2020. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však jen pár hodin po oznámení „historické­ho průlomu“prohlásil, že anexe Západního břehu „zůstává na stole a byla pouze na čas zmrazena“.

Tento v porovnání s egyptsko(jordánsko-) -izraelským­i smlouvami skromný výsledek živí spekulace, že hlavní důvod oznámené dohody mezi Izraelem a SAE je v něčem jiném. Hovoří se o rýsující se alianci mezi sunnitským­i arabskými státy a Izraelem proti šíitskému Íránu, na níž mají zájem i SAE. Proto je v nové smlouvě explicitně zmíněna i spolupráce v bezpečnost­ní oblasti.

Agentura Bloomberg upozorňuje, že důležitým motivem jsou i ekonomické benefity – ovšem v jiné poloze než u předchozíc­h mírových smluv, ze kterých profitoval­y zejména mnohem chudší státy Egypt a Jordánsko. Bohaté a vyspělé Emiráty jsou úplně jiná liga, i tak ale na smlouvě vydělají. Normalizac­í vztahů s Izraelem totiž SAE dostanou možnost nakoupit od Američanů nejmoderně­jší vojenskou techniku včetně hi-tech dronů či bojových letounů F-35, což dosud nebylo možné. Židé zase věří v odbyt svých technologi­cky vyspělých výrobků v Emirátech.

Palestinsk­ý stát, nebo nic Smlouvou se SAE Izrael dosáhl zčásti svého strategick­ého cíle, kterým je uznání „přijatelno­sti“ od zemí v oblasti Blízkého východu. A izraelská vláda se hned nechala slyšet, že Emiráty to nemusí skončit.

„Přijdou další podobné dohody, a to jak se státy u Perského zálivu, tak s některými africkými zeměmi,“řekl minulý týden izraelský ministr pro tajné služby Eli Kohen s tím, že v nadcházejí­cí době doufá ve smlouvy s Bahrajnem, Ománem i Súdánem.

Ani z Ománu (který udržuje těsné vztahy s USA i s Íránem a v minulosti působil jako prostřední­k mezi oběma znepřátele­nými státy), ani z Bahrajnu (který mj. loni hostil ekonomicko­u konferenci o Palestině pod patronací USA) nepřišel k výrokům izraelskéh­o ministra zatím žádný komentář.

Důkaz o tom, že Židé to ve snaze „udobřit si“blízkových­odní státy nebudou mít snadné, záhy dodala nejvýznamn­ější arabská země regionu – Saúdská Arábie. Princ Turkí al-Fajsál, významný člen saúdskoara­bské královské rodiny a dlouholetý bývalý šéf tamějších tajných služeb, totiž uvedl, že jeho země se do normalizac­e vztahů s Izraelem rozhodně nepožene „naslepo“.

„Království Saúdské Arábie jasně stanovilo cenu za narovnání vztahů s Izraelem: je to vznik suverénníh­o palestinsk­ého státu s Jeruzaléme­m jako hlavním městem,“řekl princ podle katarské televize al-Džazíra.

Současná politická reprezenta­ce Izraele přitom považuje Jeruzalém za své „hlavní a neděliteln­é hlavní město“a o stažení židovských osad z okupovanéh­o Západního břehu, v nichž dnes žijí statisíce židovských osadníků, nechce ani slyšet. Cesta k trvalému klidu na Blízkém východě tak bude jistě ještě dlouhá.

 ?? FOTO ČTK/AP ?? Symbol smíření. Po oznámení o normalizac­i vztahů mezi Izraelem a SAE se telavivská radnice rozzářila v barvách emirátské vlajky.
FOTO ČTK/AP Symbol smíření. Po oznámení o normalizac­i vztahů mezi Izraelem a SAE se telavivská radnice rozzářila v barvách emirátské vlajky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia