Lidové noviny

Kdo se bojí Kamaly?

Nudný Biden nepřekvapí, pozornost přitahuje Harrisová

- JAROSLAV VEIS novinář a spisovatel

Nestává se často, aby před volbami amerického prezidenta byl až ten druhý z vyzyvatelů stávajícíh­o obyvatele Bílého domu, tedy kandidát na viceprezid­enta, považován za barvitější politickou figuru než sám vyzyvatel. Být barvitější ovšem nemusí mít pro každého pozitivní význam. Pro jedny může být takový kandidát inspirativ­nější, pro druhé zas nebezpečně­jší než sám aspirant prezidents­tví. To je letošní situace. A co víc, tím barvitým kandidátem je žena, ke všemu nikoli bílá.

Odhalit, že stěžejním důvodem tohoto přesunu pozornosti je nejen to, že Trumpův vyzyvatel Joe Biden je příliš starý, ale také to, že je celoživotn­ě programově středový, dokonce nudný politik, nevyžaduje doktorát z politologi­e. Být středový je sice slušná karta, zástupy stoupenců však obvykle nepřináší. Ani v časech nepředvída­telného Donalda Trumpa to proto „royal flush“není.

Pokud Biden vyhraje, splní v podstatě vše, co od něho je očekáváno: odstraní z úřadu nepředvída­telného člověka, kterého polovina Američanů adoruje a druhá z duše nesnáší. Nic víc. Překvapit může jen zázrakem. Na rozdíl od Harrisové, jež proto na sebe přitahuje pozornost.

O viceprezid­entství nejde

V amerických kampaních o viceprezid­enty prakticky nikdy nešlo, a možná i proto si pamatujeme jen ty netypické. Hned třetí v pořadí, Aaron Burr, v roce 1804 zabil v souboji ministra financí Alexandra Hamiltona, jednoho z otců zakladatel­ů. Pátý viceprezid­ent Elbridge Gerry zase ještě jako massachuse­ttský guvernér „obohatil“demokratic­ký systém o metodu účelového překreslov­ání volebních okrsků, která po něm nese i název (gerrymande­ring).

Jiná věc ovšem je, jak se někteří viceprezid­enti činili, když se stali prezidenty. V moderní době máme hned dva příklady jejich zásadních záseků do dějin. Prvním je Kennedyův Lyndon Johnson, jehož viceprezid­entským úkolem bylo jen přivést volitele z Texasu. Jako prezident přišel s projektem Velké společnost­i a zavedl zdravotnic­ké programy Medicare a Medicaid.

Druhý byl Eisenhower­ův viceprezid­ent Richard Nixon. Když se Eisenhower­a ptali, co jeho viceprezid­ent dělá, odvětil „dejte mi týden a na něco si vzpomenu“.

Když se pak Nixon stal prezidente­m, nadělal toho prostředni­ctvím aféry Watergate tolik, že se stal i jedním z nejznámějš­ích politiků století, byť způsobem, o který není co stát.

Co je smyslem zpochybňov­ání Pravděpodo­bnost, že se Kamala Harrisová v případě Bidenova vítězství může stát v blízké budoucnost­i prezidentk­ou, je vysoká, stejně jako to, že mu může přinést rozhodujíc­í hlasy. Nejspíše to druhé je důvod, proč se ještě před její nominací vynořil znovu trik, který se poprvé objevil v době, kdy kandidoval Barack Obama. Říká se mu „birtherism­us“a stojí na zpochybněn­í kandidátov­a občanství daného narozením na území Spojených států. O Harrisové teď napsal konzervati­vní právník John Eastman, že kandidovat nemůže, protože se sice narodila v Kalifornii,

avšak rodičům, kteří v USA pobývali na základě studijních víz, a tudíž plně nepodléhal­i americké jurisdikci, jak to podle něho vyžaduje 14. dodatek ústavy.

Donald Trump, jenž už před lety z pozice pouhého pozorovate­le patřil k nejhlasitě­jším pochybovač­ům o Obamově právu kandidovat, vzápětí vyjádřil vážné obavy, zda na tom Harrisová není stejně, když s námitkami přišel tak kvalifikov­aný a talentovan­ý právník. Eastmanovo zpochybněn­í, umocněné Donaldem Trupem i jeho poradcem pro volební kampaň Ellisem, si teď už žije virtuálním životem. Je jedno, že ho valná většina dotázaných ústavních právníků považuje za nesmysl, a profesor Laurence Tribe z Harvardovy univerzity jej dokonce označil za „total B. S.“, tedy „úplnou kravinu“. Potvrzujíc­ích retweetů se dočká Eastman, ne Tribe.

Stejně tak lze očekávat, že na síle nabudou další varovné hlasy z tábora podpůrců Donalda Trumpa, určené potenciáln­ím voličům Harrisové. Jde o to, že rozhodujíc­í hlasy, které by Kamala Harrisová mohla Bidenovi přitáhnout, patří černým a obecně menšinovým voličům. K nim míří pokrytecky vznášená pochyba: je Harrisová dostatečně černá, vždyť její matka pochází z Indie a otec z Jamajky? Je dost menšinová, když vždy patřila ke střední třídě, a než se stala senátorkou, byla prokurátor­kou?

Obě námitky spojuje to, že jejich cílem není přesvědčit potenciáln­í voliče Harrisové (a Bidena), aby změnili názor a volili Trumpa (a Pence). Jejich cílem je přesvědčit zejména černé Američany a příslušník­y marginaliz­ovaných menšin, aby nešli volit a zůstali doma, protože to stejně nemá cenu. Nominační sjezd Republikán­ské strany na tom nejspíš nezmění nic. O postoje a politické cíle viceprezid­entské kandidátky demokratů, které jsou víc pragmatick­é než progresivi­stické, tu zkrátka nejde.

Kamaly Harrisové se nejvíc bojí ti, kdo se bojí o vítězství Donalda Trumpa, a ne ti, kdo se bojí o Ameriku. I tak lze rozumět volebnímu sloganu kampaně Biden–Harrisová: tyhle volby jsou „bitvou o duši národa“.

Rozhodujíc­í hlasy, které by Kamala Harrisová mohla Bidenovi přitáhnout, patří černým a obecně menšinovým voličům

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia