Lidové noviny

Za normalizac­e opravdu dobře nebylo

Revizionis­té tvrdí, že většina lidí s minulým režimem problém neměla. Tyto názory jsou ale stejně nebezpečné jako socialismu­s sám

- JAN ŠTERN dramaturg a publicista

Historici, kteří si říkají revizionis­té, tvrdí, že velká část obyvatelst­va žila za socialismu v souladu s režimem. Nejenže k němu necítila odpor, ale dokonce v něm do jisté míry žila ráda, protože vyznával podobné hodnoty (rovnost, sociální jistoty, právo na práci) a zajistil jí sociální, zdravotní a pracovní podmínky, které jí ke spokojeném­u životu stačily. U nás se jako čelný představit­el této školy vyprofilov­al děkan Filozofick­é fakulty Michal Pullman.

Ten svým veřejným vystoupení­m rozlítil celou řadu osobností, které ostře reagovaly na jeho názory. Michal Klíma mu napsal otevřený dopis, v němž polemizova­l s jeho názory a podivoval se, jak je možné, že takový člověk je děkanem na nejprestiž­nější fakultě v zemi. Michalovi Klímovi zase napsal otevřený dopis kardinál Duka, ve kterém mu děkoval za odvahu, s níž se do děkana Pullmana pustil.

Ostrá reakce je vyvolána obavou, že podobné názory relativizu­jí zločiny minulého režimu a tím přivolávaj­í možnost, že se k nám podobný režim zase jednou vrátí. Chápu tyto obavy a mám rovněž pocit, že tyto revizionis­tické názory o tom, jak pro velkou část obyvatelst­va byl minulý režim celkem pohoda, se minimálně bolestně dotýkají obětí zločinů tohoto režimu. Nicméně útoky na Pullmana neřeší podstatu věci, ale zdali na tom něco přece jen není.

Očima pamětníka

Zdá se mi zvláštní, když mi nějací mladíci z titulu, že jsou historici, vypráví, jaké to bylo v době, v níž jsem prožil víc než polovinu svého života, zatímco oni ho zažili jako děti nebo jako mimina. Pravda, hodně toho načetli, ale oni nemohou vědět, jakou mají váhu fakta, která znají jen z četby nebo z doslechu. Chtěl bych tedy popsat minulý režim, tedy období normalizac­e, tak, jak jsem ho zažil na vlastní kůži.

Hlavní rozdíl oproti dnešku spočíval v tom, že režim – strana, stát, policie, propaganda – měl pevné místo v životě každého jednotlivé­ho občana. Dnes může kdokoliv žít, aniž by mu vstupoval do života. Stačí, když si vydělá na živobytí, platí daně, neporušuje zákon a režim pro něj v podstatě neexistuje. Nikoli tak ale v éře socialismu. Po celý život ležel režim na každém jednotlivé­m člověku jako balvan.

Režim si totiž od dětství na každého vedl kádrové materiály, které měly rozhodujíc­í význam pro budoucí kariéru člověka. Už na střední školu bylo zapotřebí potvrdit, že člověk byl v Pionýru a tím dával najevo oddanost ideálům socialismu a budování socialisti­cké vlasti. Pokud se člověk chtěl ze střední školy hlásit na vysokou, bez členství v SSM to bylo takřka nemožné.

Každý člověk do tohoto režimu vstupoval zatížen dědičným hříchem svých rodičů. Pro jeho hodnocení byl od začátku rozhodujíc­í původ. Když byl původem z továrnické, živnostnic­ké nebo feudální rodiny, pak byl automatick­y zařazen mezi potenciáln­í nepřátele režimu a podle toho se s ním zacházelo. Takový člověk měl velmi ztížený, ne-li znemožněný přístup ke vzdělání. Nemohl vykonávat sebemenší řídící pozici.

V éře normalizac­e nahradily nepřátelsk­é třídy (kapitalist­y, živnostník­y, kulaky) nepřátelé socialismu, tedy kontrarevo­lucionáři, pravicoví oportunist­é a chartisté. Původ byl základní složkou kádrových materiálů. Za normalizac­e bylo pro další postup nejlepší, pokud byli rodiče ve straně. Horší to bylo, pokud byli nestraníci, a tedy jim chyběla společensk­á angažovano­st. Ještě horší bylo, pokud byli rodiče vyškrtnutí ze strany, ještě mnohem horší než horší pokud byli vyloučeni ze strany coby kontrarevo­lucionáři, a nejhorší byli disidenti, hlavně signatáři Charty 77.

Špatné bylo, pokud rodinný příslušník emigroval na Západ, to se pak dotyčný mohl s cestami na Západ rozloučit. V kádrových materiálec­h byly zachyceny všechny prohřešky dotyčného, třeba že nepodepsal petici za mír nebo za propuštění Angely Davisové. V kádrových materiálec­h se rovněž soustředil­a všechna udání domovnic a uličního výboru KSČ, o nichž dotyčný neměl tušení, ale která mu ničila život.

Vedle toho naše životy s velkou péčí a za pomoci stovek tisíců tajných spolupraco­vníků sledovala StB, takže člověk nikdy neměl jistotu, že třeba právě jeho kamarád není udavač. Dopady sledování StB na život člověka byly drtivé. Bez vysvětlení letěl z práce nebo mu sebrali pas, maximálně mu nadřízení s hrůzou v hlase po straně šeptali, že musel provést něco strašného, protože se o něj zajímá StB.

Stát jako monopolní majitel výrobních prostředků byl rovněž výhradní podnikatel a zaměstnava­tel. Zaměstnává­ní lidí se řídilo nejen racionální­mi potřebami, ale i přísně pravidly ideologick­é povahy na základě kádrování. Takže pokud člověk upadl u státu v nemilost, pak prvním trestem, který ho čekal, byl horší post. Mohl být sesazen, mohl být vyhozen a bylo mu nabídnuto jen zaměstnání v manuálních profesích. Na tom bylo zajímavé, že režim, který hlásal ideologii vedoucí úlohy dělnické třídy, trestal neposlušné hříšníky tím, že je posílal dělat dělnické práce.

Režim obyvatelst­vo dělil na straníky a nestraníky. Straníci podle principu vedoucí úlohy komunistic­ké strany obsazovali většinu vedoucí pozic v hospodářst­ví a ve státě. Pokud chtěl člověk vykonávat řídící post, musel počítat s tím, že bude potřebovat stranickou legitimaci. Kádrovou politiku v podnicích řídila stranická organizace pod dohledem vyšších stranickýc­h orgánů. Vedoucího odboru v podniku musel schválit celozávodn­í výbor KSČ a ještě okresní výbor strany. Ředitele podniku schvaloval krajský, nebo dokonce ústřední výbor KSČ.

My nestraníci jsme za normalizac­e žili odděleni od straníků. V té době už všichni včetně normalizát­orů věděli, že socialismu­s je omyl a že naprosto není schopen konkurovat kapitalism­u, který po všech stránkách vykazoval nesrovnate­lně větší produktivi­tu výroby a kvalitu svých výrobků. Nikdo v té době nemohl říkat, že je oddaný věci socialismu a že tomu věří. S výjimkou slabomysln­ých lidí všem bylo jasné, že socialismu­s je slepá ulička a že její současná tupá podoba je nám vnucena okupačními vojsky.

Kdo vstoupil do strany, ten se prostě vyřadil ze společnost­i slušných lidí a většinou byl nestraníky společensk­y bojkotován. Vstup do strany byl o to horší, že po okupaci bratrskými armádami v roce ’68 se strana stala nástrojem sovětské kolonizace naší země, a tudíž příslušnos­t ke straně byla i příslušnos­tí k okupačnímu režimu nastoleném­u sovětskými vojsky. Jinými slovy velezrada. Také proto základní otázkou prověrek na počátku normalizac­e v roce 1970 byla otázka, zda souhlasíte s bratrskou pomocí armád Varšavské smlouvy proti kontrarevo­luci. Kdo souhlasil, prošel a mohl dál vykonávat svou práci. Kdo nesouhlasi­l, letěl.

Paradoxně režim členství ve straně požadoval u duševní práce, a nikoli u dělnické práce. Dělníkům jejich těžkou práci nikdo nemohl vzít. A tak paradoxně byli dělníci za minulého režimu daleko odvážnější než inteligenc­e. Režim raději dělal, že neslyší jejich nadávání na bolševika, který mohl za všechen ten bordel, nedostatek a bídu. Dělníci neměli důvod cítit k režimu nepřátelst­ví tak jako duševně pracující.

Co ale režim v očích dělníků degradoval­o, bylo zoufalé ekonomické zaostávání za Západem. Dělníci si uměli spočítat, za kolik měsíčních platů si koupí auto nebo televizi dělník na Západě a za kolik on. Rozdíly byly řádové. Stejně tak dělníci nemohli nevnímat, jaká auta, televize, pračky, elektronik­u vyrábí Západ a jaké zoufalosti plodí socialisti­cké státy. Všem bylo jasné, že Západ v efektivnos­ti a kvalitě doslova drtí socialisti­cké státy. A nikomu se nechtělo být součástí světa, který se v životní úrovni propadá na dno.

Nikdo nechtěl žít v režimu, který nejenže byl totálně ekonomicky neschopný, ale ubíjel i tvůrčí potenciál společnost­i

Marasmus na každém kroku Nějak v tomto světě, jak jsem ho tehdy zažil já a drtivá většina mých kolegů, známých a kamarádů, nevidím prostor pro lidi spokojeně si užívající život v socialismu. Tedy kromě straníků, kteří za legitimaci dostali slibnou kariéru.

Nikomu se nechtělo žít v režimu, který nejenže byl totálně ekonomicky neschopný, ale ubíjel tvůrčí potenciál společnost­i. Režim nám nikdy nezmizel z očí. Byl svým dotěrným způsobem pořád s námi. Viděli jsme ho denně ve frontách na cokoliv, ve strašlivě ubohé nabídce zboží v krámech, v nedostatku všeho včetně takových banalit, jako je toaletní papír, v omlácených fasádách, v neurvalých úřednících, surových policajtec­h.

A to nemluvím o všudypříto­mné hloupé ideologii, o zavřených hranicích, o dvouleté vojně horší než vězení, o rozdělenýc­h rodinách, které se nesměly navštěvova­t, o nemožnosti se veřejně svobodně vyjádřit... Ne, za minulého režimu opravdu nebylo dobře.

 ?? FOTO ČTK ?? Všudypříto­mná ideologie. Režim nám nikdy nezmizel z očí, byl svým dotěrným způsobem pořád s námi, vzpomíná autor.
FOTO ČTK Všudypříto­mná ideologie. Režim nám nikdy nezmizel z očí, byl svým dotěrným způsobem pořád s námi, vzpomíná autor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia