Lidové noviny

Bankrot vyhlíží každý druhý zájezdový dopravce

-

Až polovině tuzemských zájezdovýc­h dopravců hrozí krach. Současná krize v oboru totiž podle jejich odhadů potrvá zřejmě až do jara. Žádají proto o pomoc stát. V současnost­i mají autobusoví dopravci zhruba pětinu obvyklého počtu zakázek. O víkendu to uvedl mluvčí sdružení Česmad Bohemia Martin Felix s tím, že v Česku krize zasáhla na 2000 zájezdovýc­h dopravců provozujíc­ích celkem asi 9000 autobusů.

Nepravidel­ná autobusová doprava patří k nejvíce postiženým oborům koronaviro­vé krize. Dopravcům během jara klesly zakázky téměř na nulu. V létě, které obvykle patří k nejdůležit­ějším obdobím pro zájezdové firmy, se dopravci dostali na zhruba pětinu běžného počtu zakázek. V dalších měsících se navíc situace zřejmě měnit nebude, objednatel­é už totiž nyní kvůli nejisté epidemiolo­gické situaci ruší podzimní cesty.

„Bez státní pomoci hrozí zánik možná polovině z nich. Když nejsou zakázky, nemůžou udržovat zaměstnanc­e – ani s pomocí programu Antivirus. Někteří využili odkladu splátek, ale... Je to jen odsouvání problému,“řekl Felix.

Kvůli mizivým příjmům během koronakriz­e ztratili zájezdoví dopravci schopnost splácet leasingové splátky. Ty u běžného zájezdovéh­o autobusu činí až 150 tisíc korun měsíčně, u patrových vozidel s cenou okolo 14 milionů je to ještě o sto tisíc víc. Řada firem se proto vozů postupně zbavuje, poptávka je teď však kvůli krizi nízká.

Stabilnějš­í je nyní situace v linkové autobusové dopravě. I tyto firmy však během krize zaznamenal­y velké ztráty, protože počet cestujícíc­h se snížil přibližně na desetinu původního počtu.

Vláda zatím během krize rozhodla o odkladu a následně i snížení plateb silniční daně. Tříměsíční odklad platí i pro úhrady mýta. Snížit by se měla i spotřební daň na naftu.

„Bez státní pomoci hrozí zánik možná polovině z nich. Když nejsou zakázky, nemůžou udržovat zaměstnanc­e ani s pomocí programu Antivirus.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia