Lidové noviny

Poražený Štybar: Překvapil mě

- TOMÁŠ MACEK MLADÁ BOLESLAV

Ocitl se k titulu českého mistra mnohem blíž než v předchozíc­h dvou letech. „Hrozně jsem si ho přál a udělal jsem pro něj maximum. Forma byla dobrá, prohrál jsem ve spurtu, tak to prostě je,“říkal Zdeněk Štybar v Mladé Boleslavi.

Na posledních metrech silničního závodu jej při republikov­ém šampionátu cyklistů přespurtov­al Adam Ťoupalík, lídr české formace Elkov Kasper.

Byl průběh závodu takový, jaký jste očekávali?

Ze začátku jsme si mysleli, že se pole roztrhá ještě víc, ale vždycky se zase sjelo. Potom jsme se domluvili, složili jsme se na špici a během jednoho kola jsme sjeli dvě a půl minuty na únik. Snažili jsme se ten závod udělat těžký i hezký.

V předposled­ním kole vás nakonec zbylo ve vedoucí skupině třináct, z toho šest z týmu Elkov.

To už bylo trošku náročnější. Tak jsme kluky z Elkovu nechali, ať si něco odpracují sami. Sem tam nám nastoupili a my je museli sjíždět. Ale byl to vážně pěkný závod. Také náročný, kolem 3000 výškových metrů.

Adam Ťoupalík se dlouhé kilometry vytrvale držel za vaším kolem. Cítil jste ho tam?

Věděl jsem, že čeká na svoji příležitos­t. Neočekával jsem ale, že v koncovce pojede na tak dlouhý spurt. Myslel jsem si, že zaútočí až později, trochu jsem na to i spoléhal. Lehce jsem zvolnil, aby šel Adam přede mne a jel spurt ze špice, jenže on ho začal dříve než já. Hned jsem po něm vyrazil, ale vzdálenost mezi námi už zůstala.

Loni a předloni jste byl z přečíslova­cí taktiky Elkovu na domácím šampionátu poněkud otrávený. Ale letos zjevně nemáte k takové náladě důvod.

Ne, letos žádný není. Pěkně jsme si zazávodili. Věděl jsem, že Elkov to Adamovi dobře rozjel a že Adam bude na spurt mým největším soupeřem. Říkal jsem si: Bude to mezi námi 50 na 50.

S přibývajíc­ími pokusy získat opět dres českého mistra jeho hodnota ve vaší mysli roste, že?

To ano. Každý chce ten dres vozit po závodech. Letos si ho Sisr (loňský vítěz) kvůli závodní pauze bohužel moc neužil. Adam si ho teď snad užije víc.

Co jste mu říkal, když jste se bavili před vyhlášením vítězů?

Že předvedl výborný dlouhý spurt, kterým mě překvapil. Pogratulov­al jsem mu.

Mohl by mu pomoci k cestě ze třetí divize výš?

Výkonnost na posun nahoru má, i když něco jiného je jezdit republikov­é závody a pak ty worldtouro­vé. Pokud dostane šanci, mohl by se i v nich prosadit. Kdyby předloni zůstal v Corendonu (dnešní Alpecin Fénix, tým 2. divize, za který jezdí Mathieu van der Poel a Petr Vakoč, kde však Ťoupalíkov­i neprodlouž­ili smlouvu), možná by si ho ve světě všimli víc. Třeba mu teď ten titul opravdu pomůže.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia