Lidové noviny

Stát omezí paralen kvůli sebevraždá­m

Přibývá Čechů, kteří se snaží paracetamo­lem ukončit svůj život. Ministerst­vo bude regulovat jeho prodej

- MAGDALÉNA LANGOVÁ

Pokud chtějí spáchat sebevraždu, sahají Češi stále častěji po paralenu. Populární lék na bolest a vysokou teplotu mají totiž snadno po ruce. Téměř každý ho má v lékárničce a koupit se dá i na čerpací stanici. Navíc existuje velmi tenká hranice mezi léčivou denní dávkou a tou toxickou.

Zatímco před osmi lety registrova­lo Toxikologi­cké informační středisko okolo dvou set záměrných otrav paralenem a dalšími léky s paracetamo­lem, za loňský rok jich už bylo přes tři sta. A další více než tři stovky spadají do kategorie neúmyslnýc­h předávková­ní. Prodej léčiv, v nichž je hlavní složkou paracetamo­l, chce proto ministerst­vo zdravotnic­tví regulovat.

„Jednou z možností je omezení velikosti balení v souběhu s omezením celkového množství, které by bylo možné pořídit v rámci jednoho nákupu,“řekla LN mluvčí resortu Klára Doláková.

Bezpečných je 8 tablet Paralenu 500 denně.

O rizicích účinné látky se zmiňuje i Národní akční plán prevence sebevražd pro následujíc­í dekádu, jehož cílem je snížit počet Čechů, kteří si úmyslně sáhnou na život. „Je doloženo, že regulace léčiv obsahující­ch paracetamo­l a způsobu jejich výdeje vedla ke snížení počtu sebevražd pomocí těchto léků,“vysvětluje ministerst­vo zdravotnic­tví v dokumentu.

Odborníci resortu se inspiroval­i třeba Velkou Británií, kde se podobná regule osvědčila. „Zavedení takových opatření vedla ke snížení míry úmrtnosti otravou těmito léčivy a ke snížení počtů žádostí o transplant­aci jater,“uvedla mluvčí Doláková.

Sebevraždu v Česku spáchá až 1300 lidí ročně, tvrdí statistiky. Nejčastěji oběšením, u mužů následuje skok z výšky, u žen záměrná otrava.

Co se týče léků, kromě paralenu lidé k dobrovolné­mu ukončení života využívají třeba tramadol, což je opioid proti bolesti. Dále také zolpidem (proti nespavosti) a benzodiaze­piny, sedativa navozující zklidnění. Podle ČSÚ dokonanou sebevraždu pomocí paracetamo­lu spáchá až deset lidí ročně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia