Lidové noviny

Vakcínu proti koronaviru otestují i Češi

Na třech stovkách občanů ČR se bude zkoušet vakcína, která se má vyrábět u Prahy. Možná už v lednu.

-

Výroba klíčové složky vakcíny proti nemoci covid-19 je pro obyvatele Bohumili u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy, kde se nachází výrobní závod Praha Vaccines, bezpečná, nepracuje se totiž s živým virem. V říjnu by se měla začít vakcína vyrábět v testovacím provozu. Nejpozději v lednu chce společnost Novavax, která závod vlastní, vyrábět vakcínu i s certifikát­em Státního ústavu pro kontrolu léčiv, informoval­i včera zástupci vlády a výrobce.

Testovat novou vakcínu budou i čeští občané. Podle premiéra Andreje Babiše k tomu bude vybráno asi 300 lidí z ČR. Známé jsou už výsledky první fáze testů, jež se uskutečnil­a v Austrálii. „Jsou skutečně velmi zajímavé, a pokud je srovnáváme s výsledky ostatních společnost­í, dá se říct, že tato vakcína zatím vykazuje lepší parametry bezpečnost­i i imunogenit­y než srovnateln­í konkurenti,“řekl vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví Roman Prymula. „Úspěšné výsledky testování první části, vyhodnocuj­ící imunogenic­itu (schopnost vyvolat imunitní odpověď) a bezpečnost možné budoucí protilátky, posouvají nyní kandidátsk­ou vakcínu do druhé části,“uvedla firma.

Vláda již objednala vakcínu proti koronaviru pro 3,6 milionu lidí prostředni­ctvím Evropské unie. Je možné, že stát nakoupí i vakcíny, které se budou vyrábět v Bohumili. „Vir tady s námi bude tak dlouho, dokud nebudeme mít vakcínu. A na tom už se pracuje. Tím, že firma Novavax je u nás v Čechách, chceme s nimi o vakcíně diskutovat a případně uzavřít smlouvu,“řekl premiér Babiš.

V Česku chce firma vyrábět až jednu miliardu klíčové složky vakcíny. Jde o rekombinan­tní povrchový S-protein koronaviru, který je schopen vyvolat potřebnou reakci imunitního systému. Druhá klíčová složka se bude vyrábět ve Švédsku. Kompletova­t se mají v dalším z evropských závodů, kde se bude vakcína plnit do ampulek. Zřejmě v Německu.

Kromě českého závodu pracuje na výrobě vakcíny také několik zařízení spolupracu­jících se společnost­í Novavax v USA, další v Evropě a také v Asii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia