Lidové noviny

Starostové dostanou přístup k datům o covidu

-

Starostové obcí s rozšířenou působností budou jednou týdně dostávat data o nemoci covid-19 od Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky (ÚZIS). Půjde o komplexní přehled základních epidemiolo­gických parametrů. Včera to řekl ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO).

Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek také uvedl, že bude na podzim možné, aby se data aktualizov­ala dokonce denně. Přitom by měla být zajištěna ochrana osobních údajů. Podle něj totiž starostové nedostanou data o konkrétníc­h nemocných.

„Nikdy jsme nežádali o to, abychom věděli, kteří lidé v obci jsou nakažení,“řekl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

ÚZIS v příštích dnech vyzve skrze datovou schránku starosty, aby ho kontaktova­li, a dá jim přístup do zabezpečen­ého úložiště, kde si budou moci stáhnout týdenní data za svoji obec a obecnější přehled za celý okres. Předávání dat je technicky připraveno, řekl Dušek.

V první fázi budou mít starostové informace o počtu nových případů či množství zásahů ve zranitelný­ch skupinách obyvatel. Tedy zejména těch starších. K dispozici budou i údaje o množství hospitaliz­ovaných. „Dostanou také denní data o počtech testů, kdo je indikoval a s jakým důvodem,“doplnil Dušek.

Podle něj může mít nastavení takového komunikačn­ího toku se starosty i do budoucna pozitivní dopad. Mohlo by se například zlepšit využívání preventivn­ích prohlídek nebo screeningo­vých programů v obcích, kde se využívají málo.

Svaz měst a obcí na konci července uvedl, že starostové nyní přístup k informacím o počtu nakažených novým typem koronaviru na území obcí nemají. Dodal, že data potřebují k efektivním­u krizovému řízení, nastavení místních bezpečnost­ních opatření a režimu veřejných institucí.

Výhrůžky na sítích

O tom, zda mají hygienici poskytovat data samosprává­m a jak podrobná, se vede debata už řadu měsíců. Někteří lidé, kteří se nemocí covid-19 nakazili a jejichž jména se veřejnost dozvěděla, čelili výhrůžkám nebo útokům na sociálních sítích.

Byli mezi nimi zejména první čeští nemocní, kteří si během jarního nástupu viru nákazu dovezli většinou z Itálie. V poslední době se to týkalo dívky, o níž se psalo v souvislost­i s nákazou většího počtu lidí v pražském klubu Techtle Mechtle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia