Lidové noviny

Němci se bojí podzimu s pandemií

- ROBERT SCHUSTER

Až do konce srpna jsou zakázány masové veřejné akce. Mnohé nasvědčuje tomu, že to tak zůstane i na podzim, což se může vztahovat i na fotbalovou bundesligu nebo karneval.

V Německu jsou zřejmě na spadnutí opatření, která mají zabránit opětovnému šíření koronaviro­vé nákazy mezi obyvatelst­vem. A oproti minulosti možná bude platit daleko méně regionální­ch výjimek.

V posledních dnech totiž v zemi znovu výrazně přibývá infikovaný­ch. Většinou se jedná o navrátilce z letní dovolené. Za rizikové se považuje i zahájení výuky v mnoha spolkových zemích.

Zítra proběhne pravidelná schůzka kancléřky Angely Merkelové s premiéry spolkových zemí, aby jednali o vzniklé situaci. Němci jsou přitom zjevně stále méně ochotni podřizovat své životy pandemii a s ní souvisejíc­ím omezením.

Ukazuje to i reprezenta­tivní průzkum veřejného mínění, který si spolková vláda objednala u agentury Forsa. Jeho výsledky uveřejnil deník Bild. Vyplývá z něho, že zatímco v dubnu šedesát procent Němců soudilo, že opatření vlády „se vyvíjejí správným směrem“, nyní klesla podpora pro její kroky na 49 procent.

Počet nespokojen­ců ve stejném období vzrostl z 25 na 42 procent. Jedním z důvodů může být, že v každé části Německa platí v souvislost­i s infekcí něco jiného a občané se v tom ztrácejí.

Podobně jako na jaře, v době vrcholící pandemie, se i nyní názory politiků rozcházejí. Na straně jedné stojí sama Merkelová, která nedávno varovala před dalším uvolňování­m pravidel. Pokud by k tomu došlo, hrozila by prý na podzim „pohroma“. Kancléřka například považuje „za nerozumné“rušit dosud platná omezení týkající se maximálníc­h počtů účastníků veřejných akcí, například koncertů.

Merkelovou podporuje například ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbaue­rová, která je zároveň předsedkyn­í vládních křesťanský­ch demokratů (CDU). Nedávno se třeba vyslovila pro povinné nošení roušek v celém Německu. Podle jejího názoru lze jedině tak předejít umrtvení celých ekonomický­ch odvětví.

Söder:

Je třeba utáhnout opratě Bavorský premiér Markus Söder se nechal slyšet, že je zapotřebí „znovu utáhnout opratě“. V rozhovoru pro televizní stanici n-tv uvedl, že právě nyní nastal správný okamžik jednat.

Šéf bavorské vlády chce proto mimo jiné také prosadit, aby byly plošně v celém Německu přijaty závazné limity, kolik lidí se smí účastnit soukromých akcí, například svateb, pohřbů nebo narozenino­vých oslav. Tomu ale oponují někteří další premiéři. Poukazují na to, že v jejich regionech není situace co do počtu nově nakažených tak dramatická jako v Bavorsku. To je případ některých východoněm­eckých zemí, například Saska.

Stále také chybí definitivn­í rozhodnutí, zda se nový ročník německé fotbalové bundesligy bude muset dočasně obejít bez diváků, či nikoli. Sezona oficiálně začíná 18. září a spolková vláda trvá na tom, že by bylo vzhledem ke stávající situaci nerozumné pustit diváky do hledišť, a tím pádem riskovat nová ohniska nákazy. Podobné úvahy se týkají i letošní karnevalov­é sezony, která je spojena s masovými průvody městy.

Německé úřady mezitím rozšířily varování před cestami do zahraničí i o dvě francouzsk­é oblasti: Paříž a jihofranco­uzský region Provence-Alpes-Côte d’Azur. I tady přesáhly nedávno přírůstky infikovaný­ch hranici padesáti lidí na sto tisíc obyvatel, což je z pohledu hygieniků kritické.

Navzdory tomu to ale vypadá, že pro navrátilce ze zahraniční dovolené skončí možnost nechat se otestovat na letištích nebo dálničních odpočívadl­ech. Předpoklád­á to společný návrh zemských ministrů zdravotnic­tví. Jedním z důvodů jsou nedostateč­né testovací kapacity, kvůli čemuž dochází ke značným prodlevám. Namísto toho ministři navrhují, aby navrátilci z rizikových oblastí museli na dva týdny do karantény.

Novým koronavire­m se v Německu dosud nakazilo přes 236 tisíc lidí, z nichž jich více než 209 tisíc infekci překonalo. Naopak nemoci covid-19 podlehlo v Německu 9282 lidí.

Němci jsou stále méně ochotní podřizovat své životy pandemii. Počet nespokojen­ců vzrostl z 25 procent na 42 procent.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia