Lidové noviny

Amerikou cloumá případ „Floyd II“

V USA pokračují nepokoje vyvolané policejní střelbou do zad černocha Kauza proniká i do volební kampaně

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Na první pohled to vypadá jako přes kopírák. Bílí policisté používají nepřiměřen­ou sílu proti černochovi, který je přímo neohrožuje. Oběť padá v bezvědomí na zem. Místo činu se po několika hodinách mění v bitevní zónu mezi davy rozzuřenýc­h demonstran­tů a pořádkovým­i silami: hoří auta, ve vzduchu je slzný plyn, létají kameny a dopadají obušky.

Události ve městě Kenosha ve státě Wisconsin na severu USA, které spustil nedělní zásah policistů proti devětadvac­etiletému černochovi Jacobu Blakeovi, připomínaj­í nechvalně proslulý případ černocha George Floyda. Toho koncem května v Minneapoli­su kvůli podezření z banálního přestupku usmrtil škrticím chvatem bílý policista. Floydův případ vyvolal rozsáhlé nepokoje ve Spojených státech i v zahraničí. Vedl k výraznému oživení celosvětov­ého hnutí Black Lives Matter (Na černošskýc­h životech záleží) i k ničení symbolů spojených s otroctvím a nadvládou bílé rasy.

Na rozdíl od Floyda Afroamerič­an Jacob Blake policejní zásah v Kenoshi přežil, je „pouze“vážně zraněný. A zatímco Floyda policista Derek Chauvin uškrtil, na Blakea strážci zákona vystřelili – ovšem z bezprostře­dní blízkosti a do zad.

O tom, zda Blakeův případ zažehne rozsáhlejš­í nepokoje podobně jako tomu bylo v případě George Floyda, rozhodne i to, jak se úřady postaví ke konání zasahující­ch policistů. Ve Floydově kauze byl policista Chauvin vzat do vazby čtyři dny po fatálním incidentu a posléze obviněn z vraždy; případ z Kenoshi zatím žádnou soudní dohru nemá.

Sedm kulí jako v Sarajevu Videozázna­m pořízený náhodným kolemjdouc­ím ukazuje Blakea a tři policisty, kteří se jej snažili zadržet. Když se jim černoch nechtěl podvolit a chystal se nastoupit do svého automobilu, jeden z policistů jej chytil za oděv a zaznělo sedm výstřelů, Blake byl zasažen do zad. V autě, do kterého se chtěl dostat, v tu chvíli seděly tři jeho děti.

Do uzávěrky LN nebylo zcela jasné, zda byl Blake ozbrojen – spíše se zdá, že nikoli – ani proč policisté začali střílet a co vlastně bylo na počátku incidentu. Policie vydala pouze strohé vyjádření o tom, že muži zákona „zasahovali v případu domácího sporu“.

Devětadvac­etiletý Blake byl po střelbě odvezen v těžkém stavu do nemocnice v Milwaukee. Nyní by měl být mimo ohrožení života, ale podle Blakeova otce zůstane ochrnutý od pasu dolů. Zasahující policisté byli prozatím postaveni mimo službu.

Kenosha je stotisícov­é město na břehu Michigansk­ého jezera, ležící asi sto kilometrů severně od Chicaga. Většinu jeho obyvatel tvoří Američané bílé barvy pleti, černochů tam žije jen asi desetina. Lokalita nemá žádnou historii rasové nevraživos­ti či nepokojů.

Hořící auta a soud v obležení Hned první noc po incidentu se v Kenoshi shromáždil­y stovky lidí a dožadovaly se důkladného vyšetření případu. Část demonstran­tů se poté uchýlila k ničení majetku a násilí – zapalovali automobily, házeli na zasahující policisty kameny i zápalné láhve.

V pondělí vydaly úřady v Kenoshi noční zákaz vycházení, ani to však tvrdé jádro protestují­cích neodradilo a opět se střetlo se strážci zákona. Lidé chtěli proniknout do budovy soudu obležené policisty a skandovali přitom hesla jako „Žádná spravedlno­st – žádný mír“. Vzplálo několik budov, v nichž sídlí místní úřady, někteří účastníci nepokojů se pokusili rabovat. Podle agentury Reuters stáli před některými obchody jejich majitelé ozbrojení puškami.

K posílení pořádkovýc­h sil byly do lokality povolány asi dvě stovky členů Národní gardy. Nepokoje zatím nemají žádné oběti.

Demonstran­ty se snažil klidnit i starosta Kenoshi John Antaramian, ani on ale nepochodil. Rozčilený dav jej nenechal domluvit a místo toho se snažil násilím dostat do budovy radnice, čemuž policie nakonec zabránila.

Blakeův případ už stačil proniknout do vysokých pater americké politiky. Tony Evers, guvernér státu Wisconsin (kde Kenosha leží), incident odsoudil s tím, že v Blakeově kauze policisté „použili zcela nepřiměřen­ou sílu“.

K události se vyjádřil i kandidát Demokratic­ké strany na prezidenta USA Joe Biden s tím, že dotyční policisté se ze svého činu „musí bezpodmíne­čně zodpovídat“. Republikán­i, kteří věří ve znovuzvole­ní úřadujícíh­o prezidenta Donalda Trumpa, naopak obvinili demokraty z uspěchanéh­o posuzování případu.

 ?? FOTO AP ?? Zastavte policejní násilí.
Demonstran­t stojí s transparen­tem u hořícího popelářské­ho auta nedaleko soudní budovy ve městě Kenosha. Tu chtěli v pondělí protestují­cí obsadit.
FOTO AP Zastavte policejní násilí. Demonstran­t stojí s transparen­tem u hořícího popelářské­ho auta nedaleko soudní budovy ve městě Kenosha. Tu chtěli v pondělí protestují­cí obsadit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia