Lidové noviny

Republikán­i nominovali Trumpa

-

Republikán­ská strana v noci na úterý na svém nominačním sjezdu oficiálně jmenovala stávajícíh­o prezidenta Donalda Trumpa (na snímku) kandidátem pro listopadov­ou volbu hlavy USA. Trump se následně na sjezdu nečekaně osobně objevil a v projevu obvinil demokraty, že využívají pandemie koronaviru, aby republikán­ům „ukradli volby“.

Listopadov­é hlasování označil Donald Trump za „nejdůležit­ější volby v historii naší země“. – „Naše země se může vydat opravdu špatným směrem. Jestliže tenhle chlápek (demokratic­ký kandidát Joe Biden – pozn. red.) vyhraje, bude nás vlastnit Čína,“pohrozil ve své řeči a opakovaně útočil na demokraty.

Od přítomných si Trump hned v úvodu vysloužil nadšené skandování: „Další čtyři roky!“„Jestli ho chcete opravdu naštvat, měli byste křičet dalších 12 let,“reagoval na skandování prezident. Následně vyjmenoval, co všechno se podle něj za jeho vlády podařilo vylepšit a zajistit – ekonomiku, pracovní místa, fungování armády, bezpečnost hranic. Chválil rovněž, jak se daří administra­tivě vypořádáva­t s pandemií koronaviru.

Trump a další hosté sjezdu celý večer překrucova­li Bidenův program, lživě mu připisoval­i plány na snížení financí pro policii, zákaz těžby ropy frakováním, převzetí zdravotní péče, otevření hranic a zvýšení daní většině občanů, poznamenáv­á agentura AP. Umírněnému demokratov­i, který v primárních volbách odmítl nejliberál­nější názory některých svých spolustran­íků, se republikán­i snažili dát nálepku levičáka.

První sjezdový den odpovídal naléhavost­i reorganizo­vat volební boj, v němž Trump nyní, deset týdnů před volbami, prohrává. Mezi úterními řečníky sjezdu byla například Trumpova žena Melania, která promluvila z Bílého domu. Hlavní nominační projev by měl prezident pronést ve čtvrtek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia