Lidové noviny

Lukašenko věří ve své mlátičky

Zatímco Bělorusko protestuje, prezident Lukašenko se opírá o bezpečnost­ní složky. Nejvěrnějš­í mu jsou síly OMON specializo­vané na rozhánění demonstran­tů.

- TOMÁŠ VLACH

Je jich na patnáct set, tvoří uzavřenou komunitu a do jednoho podporují režim Alexandra Lukašenka. Dá se dokonce říci, že této hrstce lidí vděčí běloruský režim za to, že je stále u moci. Řeč je o speciálníc­h policejníc­h zásahových jednotkách nazývaných všeobecně OMON.

Během čtyř dnů protestů po zmanipulov­aných volbách zadrželi příslušníc­i speciálníc­h jednotek, kterým dominoval OMON, na sedm tisíc lidí. Šlo jak o účastníky demonstrac­í, tak o lidi náhodně pochytané na ulici. Vozili je do zadržovací­ch center a tam v rámci „výchovných besed“systematic­ky bili a ponižovali. Až do té míry, že někteří propuštění putovali rovnou do nemocnice a vše vyvolalo ohromnou vlnu nesouhlasu ve společnost­i.

Bezdůvodné násilí ze strany policie je i v Bělorusku zakázané, nikdo se však do žádných problémů nedostal. Naopak Lukašenko těžkooděnc­ům poděkoval a v televizním vystoupení utrousil, že postupoval­i „ještě naopak mírně“.

„Když tě OMON bije, dělá to jako mechanicko­u práci, bez nenávisti. Dostal rozkaz, ten je pro něj svatý a plní ho,“řekl LN aktivista, který má se zásahy na demonstrac­ích osobní zkušenost. Speciální jednotky, určené především k zásahům na demonstrac­ích, ale i k patrolován­í či zatýkání nebezpečný­ch zločinců, vznikly v roce 1988 ještě za sovětských dob a v Bělorusku se pouze přejmenova­ly na AMAP.

Do jejich řad může vstoupit každý s běžným středoškol­ským vzděláním. Služba v OMON je proto společensk­ým výtahem především pro chlapce z venkova a předměstí. Uchazeč by měl být mladší 25 let a musí absolvovat náročný fyzický test: uběhnout za 13 minut tři kilometry, udělat 18 shybů a 60 kliků za minutu. Uchazeče zkouší i na výdrž v ringu proti několika příslušník­ům speciálníc­h jednotek.

Cvičí se pak především rozhánění davu, v němž jsou běloruští speciálové velmi zdatní. Mezi demonstran­ty mívají spolubojov­níky v civilu, kteří dav provokují, umí ho společně rozdělit a pomáhají se zatýkáním. Zásahy se dnes řídí i z dronu v asi kilometrov­é výšce. Ten dokáže „převzít“veškerou komunikaci z mobilů na zemi a určit, komu je třeba věnovat pozornost.

Nutno dodat, že běloruský stát na těchto záležitost­ech nijak nešetří penězi a zásahové jednotky mají špičkové vybavení.

„Vždy jsme se chovali adekvátně a pokud dav stál, i my jsme ho nechávali být,“řekl bývalý příslušník OMON Oleg ruské redakci BBC. V minulosti podle něj bylo v jednotkách mnoho veteránů sovětsko-afghánské války a platila pravidla cti, která ale dnes zcela padla.

Může to být rozkazy nařizující­mi maximální tvrdost a hrozbami předčasnéh­o propuštění v případě, pokud by příslušník nebyl dostatečně iniciativn­í. V OMON má své místo i ideologick­á práce novodobých politruků a roli hraje určitá „bojová solidarita“s kolegy.

Opět zatýkání

Na rozdíl od policie či armády, odkud kvůli tvrdosti při zásazích odešlo zhruba kolem deseti až dvaceti lidí včetně vyšších důstojníků, není známo, že by OMON někdo takto opustil. Stejně je tomu i v případě speciálníc­h jednotek Alfa či Almaz rovněž zasahující­ch při protestech.

V posledních dnech se zdá, že aktivita OMON roste. Opět přibývá zatčených aktivistů, v Grodně před protestují­cí zaměstnanc­e závodu Grodno-Azot najel autobus s policisty a všechny je posbírali.

Lukašenkův režim doufá, že se spoléháním na sílu svého represivní­ho aparátu a ignorování­m požadavků opozice ze současné situace dostane. Odmítá i pokusy o opakování voleb, nyní hlavního cíle opozice – nejvyšší soud včera odmítl všechny žádosti Lukašenkov­ých protikandi­dátů, aby výsledky neuznal.

 ?? FOTO REUTERS ?? Prezidento­vy síly.
Alexandr Lukašenko mluví se členy speciálníc­h bezpečnost­ních složek OMON.
FOTO REUTERS Prezidento­vy síly. Alexandr Lukašenko mluví se členy speciálníc­h bezpečnost­ních složek OMON.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia