Lidové noviny

Art Brut ukáže spontánní umění

-

Na čtveřici českých tvůrců takzvaného spontánníh­o umění se zaměří letošní ročník olomoucké přehlídky filmů a videosnímk­ů Art Brut. Festival se každoročně koná v březnu, kvůli pandemii koronaviru se letos přesunul na srpen. S tvorbou Anny Zemánkové či Jana Křížka se mohou zájemci seznámit zítra na terase kavárny Muzea umění Olomouc. Festival se věnuje fenoménu art brut či outsider art, tedy spontánním­u umění, v Olomouci od roku 2012.

Čtveřici tvůrců vévodí jméno Anny Zemánkové. Olomoucké rodačce a ve světě známé tvůrkyni art brut je festival také zasvěcen.

Přehlídka zájemce seznámí i s tvorbou sochaře a malíře Jana Křížka, který většinu svého života prožil ve Francii a podílel se na činnosti pařížské surrealist­ické skupiny. „Hostem festivalu bude režisér Martin Řezníček, který uvede svůj dokumentár­ní film Jan Křížek, sochy a včely,“uvedl pořadatel festivalu Pavel Konečný. Dokument vypráví především o setkání s vdovou po Křížkovi a o setkání s místy, kde sochař žil.

Festival se letos zaměří také na tvorbu Jana Šimka a pražského malíře Jindřicha Vika, který na svých obrazech zachycoval především výjevy z venkovskéh­o života. V plánu je křest knihy Hany Babyrádové Permanentn­í invence. „Jedná se o soubor esejistick­y formulovan­ých úvah o podstatě spontánní výtvarné tvorby vyvěrající z nitra umělce. Autorka na toto téma vydala již několik publikací. Tentokrát doplnila své úvahy přepisem koresponde­nce s autorem art brut Jaroslavem Divišem ze Vsetína, jehož se dotazovala na témata souvisejíc­í s reflexí autorského přístupu k vytváření výtvarných objektů,“doplnili zástupci muzea.

Součástí festivalu bude komentovan­á prohlídka výstavy Šero i jas, která je částečně věnována art brut. Výstavou v Galerii Muzea moderního umění provedou návštěvník­y od 19:00 autorky výstavy Šárka Belšíková a Anežka Šimková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia