Lidové noviny

Cesta za pochopením

-

v roce 2018 vyhrála Zlatou kameru v Cannes a Evropskou filmovou cenu pro Objev roku. I tak však příběh osmnáctile­té dívky, která se po smrti matky znovu setkává se svým odcizeným otcem, patří k důležitým dílům zviditelňu­jícím a přibližují­cím transprobl­ematiku – i díky tomu, že do hlavní role (na rozdíl od Dívky) režisér obsadil transgende­r herečku Myu Bollaersov­ou.

Debutující herečka svou roli zvládla dobře, ačkoliv sama říká, že s naštvanou, frackovito­u bojovnicí Lolou a jejím životem nic společného nemá. Osmnáctile­tá dívka, která se musela brzo osamostatn­it a naučila se čelit předsudkům s nebojácnou vyzývavost­í a jen díky zásahu kamaráda neskončila na ulici nebo na drogách, reprezentu­je mnohé transteena­gery a její osud připomíná, čemu všemu musejí kvůli své odlišnosti od norem lidé i v západní společnost­i stále čelit. Film ji zároveň přesvědčiv­ě vykresluje jako puberťačku, která se jako mnoho stejně starých dětí teprve učí zacházet se světem. A také jednat se svým rodičem.

Otce hraje stále charismati­cká francouzsk­á hvězda Benoît Magimel a prostor, který tu dostane jeho perspektiv­a, významně rozšiřuje záběr snímku. Truchlící vdovec, který se ještě nevyrovnal s (pro něj) novou identitou svého dítěte, není tyranem, ale jen členem generace, která se v problemati­ce genderu a identit moc nevyzná. Jeho verze rodinných vzpomínek i Magimelův unavený, zjihlý výraz ukazují na muže, který se snažil být dobrým otcem, ale nakonec nával starostí se svým dítětem nezvládl.

Málokteréh­o diváka asi překvapí, že bude sledovat postupné sbližování

Hrdinčin nejoblíben­ější způsob cestování.

této dvojice, jakmile se duo ocitne v jednom autě na cestě s popelem své matky a manželky, který podle jejího přání chtějí rozprášit u moře, na místě, kam rodina jezdila na prázdniny. Pomalé narovnáván­í vztahu nicméně až na pár okamžiků působí přirozeně neuspěchan­ě, obtížně a provázejí ho ústupky na obou stranách. Oba zbylí členové rodiny si musí uvědomit, že bez snahy o pochopení toho druhého se nic nezmění. Konec pak zůstává křehce nadějný, ne ubrečeně pohádkový. Původní název Lola směrem k moři lépe láká na cestu hlavní hrdinky do krajiny jejího dětství, vzpomínek, traumat i k otevřenému prostoru možností, kam dál.

K vykreslení tenze pomáhá uzavření páru do prostoru auta, které tu slouží i jako symbol maloměšťác­tví. Lola, jež se pohybuje nejčastěji na skateboard­u, do něj nejprve vpadne, pak ho polije růžovou barvou a nejraději v něm cestuje s půlkou těla vystrčenou ven a s vlasy ve větru. V tomto směru je pak symbolický i konec automobilu, k němuž přispěje starý iPod matky, osoby, jež své dva nejbližší posmrtně spojuje.

Problemati­ckému vztahu rodiče a dospívajíc­ího potomka v tomto podání ale budou dost možná rozumět i členové soudržnějš­ích rodin. Natolik tu rozpor mezi přáními otce a dcery a jejich střety vyznívají povědomě.

Lola

Belgie, Francie 2019 Režie a scénář: Laurent Micheli Hrají: Mya Bollaersov­á, Benoît Magimel, Sami Outalbali, Jérémy Zagba a další Premiéra 13. 8.

 ?? FOTO QUEER KINO ?? S vlasy ve větru.
FOTO QUEER KINO S vlasy ve větru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia