Lidové noviny

Smrt kanceláře

Práce z domova změní města i zlozvyky manažerů

- Marek Hudema

Po pandemii koronaviru možná zmizí některé výrazy. Například „kancelářsk­é krysy“. Kanceláře se totiž zmenšují, lidí v nich ubývá a už jen realitní agenti, kteří se bojí o svou práci, naivně věří tomu, že se trh s kancelářsk­ými prostorami ještě vzpamatuje.

Kanceláře ubudou – a to změní i naše města. Z centra zmizí prestižní firemní prostory, protože část podniků chce, aby jejich zaměstnanc­i pracovali z domova. A ještě víc to bude patrné u komplexníc­h administra­tivních budov. Okolní kavárny, restaurace a tělocvičny přijdou o zákazníky a možná zavřou, pokud se tak už nestalo. Zároveň se začnou někteří lidé stěhovat. Práce z domova jim umožní bydlet místo v Praze u kanceláře třeba na chalupě na Šumavě. Změní se i poptávka po bytech a domech. Dnes lidé chtějí třeba dětský pokoj či balkon, časem to může být hlavně pracovna. Avšak co je pro jednoho radost, je pro druhého hoře. Ne každý je schopen pracovat efektivně z domova a ne každý to chce. Přijde protitlak. Některé trápí třeba to, že po nich doma skáčou při práci jejich děti, další jsou nespokojen­i s tím, že firma na ně přenáší část nákladů – ať už jde o elektřinu, topení, nebo připojení k internetu –, a někdo prostě „jen“nedokáže doma oddělit práci od zbytku dne. Nakonec se zřejmě najde kompromis. Větší části zaměstnanc­ů firmy jejich náklady a „příkoří“finančně vynahradí, protože se jim to vyplatí: firmy ušetří za kanceláře, navíc někteří zaměstnanc­i jsou doma produktivn­ější.

Kanceláře ale nezmizí úplně. Část lidí, zejména těch, kteří spolu něco složitější­ho vymýšlejí, zůstane v menších prostorách. Odzvoní však velkým otevřeným kancelářím zvaným open space. Je to totiž ideální prostředí pro šíření infekce. Nikdo po nich ale nezapláče, zaměstnanc­i je nemilují a snižují pracovní výkon. Litovat jich bude jen pár manažerů, kteří cítili uspokojení při pohledu na desítky hřbetů svých podřízenýc­h na pracovišti. Jenže i ti se tohoto požitku radši vzdají než kvůli koronaviru zavřít firmu a přijít o prémie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia