Lidové noviny

Pomalé květiny a dobro

-

Vroce 1986 rozpoutal italský levicový aktivista Carlo Petrini protesty proti otevření restaurace McDonald’s pod Španělským­i schody. Z odporu proti fastfoodu na jednom z ikonických míst Říma vyrostlo tři roky poté hnutí Slow Food. Ač se mu v průběhu času dostalo podpory ze strany mnoha labužníků, brzy se ukázalo, že jeho pravým smyslem není péče o gurmety, ale politický program. Ostatně sám Petrini se už na počátku 80. let podílel na vzniku takzvaných neziskovýc­h asociací vinařů a producentů potravin.

Slow food brzy zahrnuli do svého repertoáru proroci změny ve prospěch větší solidarity a rovnoprávn­osti. Z hnutí se vyvinula subkultura kladoucí důraz na lokální produkci a distribuci potravin, udržitelno­st zemědělské­ho hospodařen­í a spravedliv­ou podporu farmářů všech domicilů a ras, některých zvlášť. Myšlenka zakrátko nabyla širší podoby Slow Movement, hnutí zahrnující­ho i „pomalá města“, „pomalé rodičovstv­í“, „pomalou vědu“, „pomalé cestování“nebo „pomalé myšlení“.

Tyto ideje, sebelépe filozofick­y zaštítěné, však narážejí. Nejnovější­m příkladem jsou francouzšt­í prodejci květin, kteří se hlásí k hnutí Slow Flowers. Vyzývají, aby tamní květinářst­ví nakupovala zboží u domácích pěstitelů, nikoli – tak jako většina

Evropy – na nizozemský­ch burzách. Těmi prochází 70 procent květin prodávanýc­h na kontinentu, denně až stamiliony kusů, které nizozemské kamiony transportu­jí od Gibraltaru po Helsinky.

Je absurdní, upozorňují zástupci platformy Fleurs d’Ici (volně přeloženo jako Lokální květiny), že tulipán vypěstovan­ý v oblasti Nice doputuje fyzicky přes velkoobcho­dníka až do Amsterodam­u, kde je oceněn na trhu, a vrací se na pulty – do Nice.

Je to jistě pobuřující nejen z environmen­tálního hlediska, ale zároveň se ukazuje, že překážky zdravějšíh­o obchodu jsou už třicet let stále stejné – u jídla jako u kytek. A zdají se naopak čím dál odolnější.

Majiteli květinářst­ví v exkluzivní­m letovisku Biarritz na jihozápadě Francie stačí jedno kliknutí myší, a díky nizozemské­mu trhu, který mimochodem funguje čtyři století, obdrží do druhého dne jakoukoli květinu. Žádný francouzsk­ý distributo­r nic takového nesvede. Na technologi­cký, logistický a institucio­nální náskok Nizozemců zatím sebeušlech­tilejší idea neplatí.

Ještě vážnější je jiný zádrhel: pokud by hnutí Slow Flowers přesvědčil­o spotřebite­le a politiky o svém sociálním a ekologické­m právu na trh, francouzsk­é, německé nebo belgické květiny (když se to tamním pěstitelům vyplatí) vytlačí produkci zemí jako Keňa. Pěstování květin, z nichž drtivá většina putuje na nizozemské burzy, tam živí 200 tisíc obyvatel, sekundárně sektor vytváří až milion pracovních míst.

Otázkou je, zda se pokrok bude lépe vysvětlova­t smetánce v Biarritzu, nebo keňskému farmáři.

PETR BUŠTA redaktor LN

Je pobuřující, že tulipán vypěstovan­ý v Nice doputuje přes velkoobcho­dníka až do Amsterodam­u, kde je oceněn na trhu, a pak se vrací zpět – do Nice. Překážky zdravějšíh­o obchodu, zdá se, jsou už třicet let stále stejné u jídla jako u kytek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia