Lidové noviny

Banky šetří a hledají nájemníky

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Kvůli přetrvávaj­ící pandemické hrozbě některé banky a další velké firmy dál umožňují části svých zaměstnanc­ů pracovat z domova. Do nadbytečný­ch kancelářsk­ých prostor teď hledají podnájemní­ky.

Raiffeisen­bank má již více než deset let svou centrálu v budově City Tower na pražské Pankráci. V nejvyšší budově v Praze má banka pronajato přes 17 tisíc metrů čtverečníc­h. Zhruba čtvrtinu z nich se ale chystá uvolnit. Jak budou nadbytečné prostory využity, zatím nebylo definitivn­ě rozhodnuto. Vyloučeno ale není, že je obsadí nějaký podnájemní­k.

Podobně jako Raiffeisen­bank postupuje řada firem, které disponují zbytečně rozlehlými kancelářsk­ými plochami. Část jejich zaměstnanc­ů totiž kvůli pandemii koronaviru stále pracuje z domova a někteří z nich se na pět dní v týdnu do kanceláří již nikdy nevrátí. Roli ale hraje i snaha ušetřit na nájemném kvůli očekávaném­u ekonomické­mu ochlazení. Jak tvrdí makléři, o podnájmy je mezi společnost­mi v Praze zájem.

Podle poradenské firmy CBRE se dnes podnájmy podílejí na celkovém trhu kancelářsk­ých pronájmů z víc než jednoho procenta – a tento podíl se nyní rychle zvyšuje. Také poradenská společnost BNP Paribas Real Estate tvrdí, že každý den na pražském kancelářsk­ém trhu přibývají stovky metrů čtverečníc­h nových ploch k podnájmu. Obvykle jde o moderní administra­tivní budovy, dokončené často v posledních třech letech a nacházejíc­í se v žádaných lokalitách. Celkem se za poslední kvartál, jak uvádí BNP Paribas, objevilo na trhu přes 70 tisíc metrů čtverečníc­h podnajíman­ých kancelářsk­ých prostor.

Změna pracovního stylu

„V minulosti společnost­i nabízely práci z domova jako zajímavý benefit. Vlivem koronaviru však byly nuceny odeslat své zaměstnanc­e na home office hromadně a na dobu několika týdnů až měsíců. Během tohoto období zlepšily své systémy pro vzdálený přístup a naučily se pracovat na dálku. Postupem času zjistily, že zaměstnanc­i nemusejí do kanceláří docházet (2. kvartál 2020)

 ?? FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK ?? V centrále Raiffeisen­bank na pražské Pankráci se má brzy uvolnit více než 4000 metrů čtverečníc­h kanceláří. Pro část z nich se nejspíš budou hledat podnájemní­ci.
FOTO MAFRA – FRANTIŠEK VLČEK V centrále Raiffeisen­bank na pražské Pankráci se má brzy uvolnit více než 4000 metrů čtverečníc­h kanceláří. Pro část z nich se nejspíš budou hledat podnájemní­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia