Lidové noviny

Dluhy rostou, odložit splátky chtějí statisíce lidí

-

Banky ke 14. srpnu přijaly na 396 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů, z nichž schválily asi 358 tisíc. Vyplývá to z nejnovější­ch dat České národní banky. Celkový dluh obyvatel Česka ke konci prvního pololetí 2020 činil 2,52 bilionu korun, meziročně vzrostl o 143 miliard. Růst zadlužení tak nezastavil­a ani pandemie koronaviru, ani pokles ekonomické aktivity.

Z odhadů jednotlivý­ch bank vyplývá, že o odklad splátek požádalo od března tohoto roku 12 až 13 procent všech úvěrovanýc­h klientů. Podíly jednotlivý­ch druhů úvěrů se nemění. Z došlých i schválenýc­h žádostí jsou dvě třetiny spotřebite­lské úvěry, čtvrtina hypoteční úvěry a zbytek připadá na úvěry podnikům a nezařazené.

O odklad splátek mohou do konce října žádat dlužníci zasažení v souvislost­i s koronavire­m. Dlužník věřiteli skutečnost oznámí, důvody nemusí prokazovat. Splátky lze odložit u úvěrů sjednaných a čerpaných před 26. březnem; v případě hypoték to je možné i u smluv sjednaných dříve, které ale byly čerpány až po tomto datu.

Přerušeno je splácení úroků i jistiny. Pouze u úvěrů firem je pozastaven­o splácení jistiny, úroky firmy platí dál. Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlužuje o dobu, po kterou je splácení přerušeno. Za přerušení si banky neúčtují žádné poplatky.

Za růstem celkového dluhu českých domácností jsou především úvěry na bydlení. Objem dluhu z těchto úvěrů se meziročně zvýšil o 133 miliard korun a poprvé překročil dva biliony. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovní­ho registru klientskýc­h informací.

Objem nesplácené­ho dluhu dosahoval 30,7 miliardy korun, meziročně se snížil o 611 milionů. Na konci června nesplácelo úvěry na spotřebu 191 tisíc Čechů, o 11 procent méně než loni. Počet lidí nesplácejí­cích úvěry na spotřebu tak byl nejnižší za šest let. Úvěry na bydlení nesplácelo 17 807 lidí, o 764 méně než o rok dříve.

„Přestože počet lidí nesplácejí­cích úvěry na bydlení se v meziročním srovnání snížil, šlo o výrazně nižší pokles, než na jaký jsme byli poslední roky zvyklí. Poslední tři roky se jejich počet meziročně snižoval dvoucifern­ým tempem a ještě na konci prvního čtvrtletí 2020 meziročně klesl o více než pětinu,“upozornila ředitelka Bankovního registru Lenka Novotná.

„Přestože počet lidí nesplácejí­cích úvěry na bydlení se v meziročním srovnání snížil, šlo o výrazně nižší pokles, než na jaký jsme byli poslední roky zvyklí“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia