Lidové noviny

Dotykové displeje a dětský mozek

- JAROSLAV PETR

Vyhledat na monitoru počítače červené jablko mezi jablky s modrou slupkou není obtížné. Najít totéž jablko ve směsi modrých jablek a úkrojků červených jablek už je obtížnější úkol. Batolata stará osmnáct měsíců jej zvládají.

Pokud děti patří k nadprůměrn­ě častým uživatelům dotykových displejů, poradí si s lehčí úlohou v kratším čase než děti, které mají k těmto technologi­ím omezený přístup. V řešení obtížnější úlohy se obě skupiny dětí neliší. Takové jsou ve stručnosti výsledky studie britských dětských psychologů pod vedením Tima Smithe z Londýnské univerzity, publikovan­é v předním lékařském časopise JAMA Pediatrics.

Mohlo by se zdát, že časná zkušenost s chytrými telefony a tablety dětem prospívá. Smith a jeho spolupraco­vníci si tím ale nejsou tak úplně jisti. Došli k závěru, že hry na dotykových displejích pozměnily batolatům pozornost. Speciálním zařízením sledujícím pohyb očí dětí během testu odhalili, že používání dotykových displejů vede u dětí k těkavějším­u pohledu. Batolata díky tomu vyřeší v kratším čase snadnější typ úlohy. Při zvládnutí obtížnější­ho úkolu už jim intenzivně­jší těkání pohledem nepomáhá, ale ani je nijak zvlášť nehandicap­uje.

Vzniká u dětí iMozek?

„Teď musíme zjistit, jestli tato změna pozornosti přinese dětem v každodenní­m životě výhody, nebo jim bude naopak na škodu,“vysvětluje další plány výzkumného týmu jeho členka Rachel Bedfordová z Univerzity v Bathu. „Je důležité, abychom věděli, jak maximalizo­vat přínosy a minimalizo­vat jejich negativní dopady.“

Narušená pozornost

Dětští psychologo­vé jsou zajedno v tom, že by batolata neměla sledovat televizi. Bez ohledu na typ pořadu se toho děti z obrazovky naučí jen velmi málo. V pozdějším věku však trpí malí televizní diváci poruchami soustředěn­í a spánku. Dotykové displeje vyžadují od dětí větší aktivitu než pasivní sledování televize. Některé studie dokonce zjistily, že se batolatům s přístupem k chytrým telefonům a tabletům rychleji rozvíjí jemná motorika ruky. Tým Tima Smithe ale prokázal, že hra s dotykovými displeji s sebou nese poruchy spánku podobně jako sledování televize. Děti obtížněji usínají a spí kratší dobu.

„Používání chytrých telefonů a tabletů dětmi včetně batolat v posledních letech prudce narůstá,“konstatuje Tim Smith. „První roky života jsou ale u dětí kritické pro vývoj schopnosti soustředit pozornost na relevantní informace a ignorovat rušivé jevy. Tyto časně získané schopnosti jsou následně důležité pro zvládnutí školní docházky. Existují obavy, že používání dotykových displejů může mít u dětí negativní dopad na jejich schopnost soustředěn­í, nejsou však zatím z valné části podloženy hmatatelný­mi důkazy.“

Lákavé obrázky

Členka Smithova týmu Anna Maria Portugalov­á zdůrazňuje, že ani nynější studie ještě nutně neznamená, že změny v pozornosti jsou vyvolané přímo technologi­í dotykových displejů. „Nemůžeme tak úplně vyloučit, že pozornost dětí lákají přednostně jasné, barevné obrázky, a nikoli možnost měnit tyto obrázky dotykem,“říká Portugalov­á.

Řada studií prokázala, že prostředni­ctvím dotykových displejů si děti osvojují informace účinněji než pasivním sledováním televize. Chytré mobily a tablety však nemusejí narušovat psychický rozvoj dětí tím, co na nich děti dělají, ale tím, od čeho je hra na dotykovém displeji odláká. Zapálení dětští televizní diváci se méně hýbou.

V tomto ohledu jsou zajímavé výsledky studie, kterou publikoval­i ve vědeckém časopise Journal of Children and Media psychologo­vé Nick Antrill a Su-hua Wangová z Kalifornsk­é univerzity v Santa Cruz. V jejich experiment­u si batolata hrála devět minut na dotykovém displeji iPadu. Druhá skupina strávila stejně dlouhou dobu kreslením a malováním. Třetí skupina cvičila. Děti prolézaly sítěným tunelem, lovily z něj míč a následně ho házely do malého basketbalo­vého koše.

Po této průpravě řešily všechny děti stejné úlohy. První spočívala v třídění různých předmětů podle barev bez ohledu na jejich tvar. Další úkol vyžadoval, aby děti třídily tytéž předměty podle tvaru bez ohledu na jejich barvu. Důležité bylo, jak dobře děti reagovaly na změnu kritéria pro třídění věcí. V dalším testu si děti hrály na sochu. Měly za úkol zůstat na třicet sekund stát bez pohybu.

Používání tabletů a chytrých telefonů s dotykovými displeji mění funkce dětského mozku. O dopadech těchto změn na schopnosti dětí se vědci zatím dohadují.

Vítězství pro pohyb

Ve hře na sochu byly všechny děti stejně úspěšné, a prokazoval­y tím podobnou míru sebeovládá­ní. Z řady nevybočova­ly ani děti, které mohly být rozdováděn­é basketbale­m a lovením míčů ze síťového tunelu. V třídění objektů podle barev a tvarů a ve schopnosti „přehodit výhybku“z jednoho kritéria třídění na druhé pak byly nejúspěšně­jší děti, které předtím provozoval­y pohybové hry. Děti, které kreslily nebo si hrály na iPadu, za nimi viditelně zaostávaly.

Zjištění, že pohyb dětem svědčí, nepředstav­uje převratnou novinku. Překvapivý byl fakt, že se děti po hře na iPadu vyrovnaly dětem, které kreslily a malovaly. Autoři studie to připisují skutečnost­i, že hra na dotykovém displeji je do určité míry interaktiv­ní – a to působí na děti pozitivně.

„Technologi­e pronikají do společnost­i stále větší měrou. Je to možná dokonce nezbytné,“konstatují Antrill a Wangová v závěru studie. „Je však naprosto nezbytné, aby batolata měla do svých aktivit zařazen v rozumné míře i pohyb. Stejně tak je důležité, aby při používání informační­ch technologi­í nebyly děti ošizeny o sociální interakce.“

Autor je spolupraco­vníkem redakce

 ??  ?? Dotykové displeje vyžadují od dětí určitou aktivitu, která rozvíjí jejich uvažování. Avšak současně také vedou třeba k tomu, že děti obtížněji usínají a spí kratší dobu.
Dotykové displeje vyžadují od dětí určitou aktivitu, která rozvíjí jejich uvažování. Avšak současně také vedou třeba k tomu, že děti obtížněji usínají a spí kratší dobu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia