Lidové noviny

Školství? To nejsou jen roušky

- PETRA MAZANCOVÁ DANIEL PRAŽÁK

Jak dokládají všemožné vtipy na konto roku 2020, byl to rok nelehký a překvapivý. Je pravděpodo­bné, že i ten následujíc­í bude v lecčems podobný, protože hlavní původce nejistot a překvapení – covid-19 – zůstává stále mezi námi. V posledních dnech to vypadá, že diskuse o vzdělávání je jen o rouškách a manuálech. Neřešíme tak nic, co dlouhodobě české školství trápí, ale posté čteme a slyšíme různé interpreta­ce a názory na koronaopat­ření.

Přesto považujeme za dobré zmínit, že se ministerst­vo polepšilo. Na jaře se ředitelé dozvídali o manuálu z médií, stejně jako o všech chystaných opatřeních, což vyvolalo vlnu negativníc­h vášní, kdežto aktuální podzimní manuál nejdříve dostali ředitelé do datových schránek. A to dokonce ve slíbeném termínu. Zároveň manuál pro školy dává ředitelům velkou svobodu, jaká hygienická opatření ve své škole – vzhledem k situaci v jejich okolí – zvolí. Ani to bohužel nezabránil­o mnoha mediálním spekulacím, co bude tento manuál obsahovat. Je ovšem smutné, že první významná změna, a to zrušení povinnosti nosit roušky ve školách, přišla již po dvou dnech.

Neredukujm­e diskusi o českém školství pouze na roušky na chodbách a dezinfekci. I přesto, že výuka v době zavřených škol byla velkou výzvou, naše školství čekají v tomto školním roce další a možná z dlouhodobé­ho hlediska významnějš­í výzvy, na které by také měla být upřena naše pozornost, i když možná nejsou tak novinářsky vděčné.

Jak žáky znovu zapojit

První výzva přímo souvisí se situací na jaře. Z dat České školní inspekce víme, že přibližně deset tisíc dětí nebylo nijak zapojeno do výuky v době uzavření škol a nevíme, co čtvrtletní nepřítomno­st dětí způsobila a jakým rizikům musíme předcházet. Více než kdy jindy bychom měli myslet na to, jak žáky znovu zapojit a jak je připravit na případnou další izolaci. S tím souvisí i vzdělávání budoucích učitelů, kteří by měli vědět, jak si poradit s distanční výukou.

Školství by vypadalo lépe, kdybychom se řídili strategiem­i, které jsme si napsali a schválili. Psát skvělé strategie s ambiciózní­mi a smysluplný­mi cíli umíme dobře, ale zcela selháváme v jejich implementa­ci. Proto sledujme, jak budou ministerst­vo školství s vládou naplňovat Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2030+, která má snížit nerovnosti ve vzdělávání či proměnit vzdělávání ve školách, aby více odpovídalo potřebám pro osobní, profesní i občanský život.

Potřebujem­e oživit diskusi o Strategii digitálníh­o vzdělávání a podpořit učitele, aby dokázali smysluplně využívat digitální technologi­e ve třídě i při distančním vzdělávání. Stejně tak i žáci by se měli naučit používat technologi­e i jinak než k zábavě.

Musíme řešit, jak se vyrovnat s nedostatke­m učitelů. Již více než rok se ví, že ve školství chybí šest tisíc učitelů a každý rok se tento počet zvyšuje. Zabývá se někdo vážně tím, že nebude mít kdo učit? Protože i kdyby v září nastoupili do škol všichni absolventi pedagogick­ých fakult, tak se situace nezlepší. Současnou výzvou tak není jen zvýšení počtu začínající­ch učitelů, ale i přilákání těch, kteří již učili a změnili profesi, zpět do školství.

S tím souvisí i další, dlouho a často zmiňovaná výzva, a tou je dlouhodobé podfinanco­vání českého školství, které v mezinárodn­ím srovnání zemí OECD vykazuje vzhledem k podfinanco­vání velmi slušné výsledky. K roku 2021 je plánované navyšování platů pracovníků ve školství a také další investice. Snad nezůstane pouze u nákupu techniky, ale půjde také o další investice, i ty měkké.

Nepřestáve­jme upozorňova­t, že kdybychom dávali do školství průměr OECD, neřešili bychom nízké učitelské mzdy, nedostatek peněz pro inkluzi, nedostatek školních psychologů a dalších pedagogick­ých specialist­ů, zaostalost školní ICT infrastruk­tury či nedostatek kuchařek a školníků, protože na trhu už není mnoho jiných organizací, které by platily hůře než školy.

Nezapomíne­jme ani, že ta největší výzva začíná v našich třídách. Měli bychom u každého dítěte probudit zájem, radost z poznávání a objevování světa kolem nás. Jako učitelé bychom se měli snažit, aby se každé dítě učilo naplno a s radostí.

Psát skvělé strategie s ambiciózní­mi a smysluplný­mi cíli umíme dobře, ale zcela selháváme v jejich implementa­ci

Petra Mazancová je předsedkyn­í Učitelské platformy, Daniel Pražák reprezentu­je iniciativu Otevřeno, která usiluje o zvýšení kvality výuky na pedagogick­ých fakultách

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia