Lidové noviny

Riziková Praha

Čechům se kvůli sílící nákaze komplikují cesty do ciziny Metropole zpřísní opatření proti covidu

- MICHAL BERNÁTH

Koronaviru­s dál „rozsvěcí“mapu českých okresů. Aktualizov­aná verze epidemiolo­gického semaforu ponechala nejvíce postiženou Prahu ve žluté barvě zvýšeného rizika, v zelené barvě mírného rizika se nachází deset okresů oproti předchozím čtyřem.

„Za posledních sedm dní nedošlo v Praze ke zlepšení situace. Spíše naopak. Je alarmující,“řekla včera vrchní pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

Právě situace v milionovém hlavním městě, kam navíc denně dojíždí dalších 800 tisíc lidí, přiměla hygieniky, aby zakročili. Nová protiepide­mická opatření začnou v metropoli platit ve dvou fázích – od 9. a 14 září.

Od příští středy bude provozní doba pražských hospod a barů omezena. Zavřeno budou muset mít mezi půlnocí a šestou hodinou ranní. Výjimku tvoří zařízení, která nejsou určena veřejnosti – firemní, vězeňské, nemocniční jídelny apod. Možný ale bude i přes noc prodej třeba z okének rychlého občerstven­í.

Ve stejný den Pražané a příchozí povinně nasadí roušky v obchodech a v objektech, kde se prodejny nacházejí. To je zejména

případ nákupních center. Netýká se to ale bazénů, fitness center či služeb typu kadeřnictv­í.

Od 14. září se ochrana dýchacích cest objeví i v pražských školách. Ústenky či jiné ochranné

prostředky budou muset děti a zaměstnanc­i nosit ve společných prostorech, jako jsou chodby. Pro učebny, tělocvičny a kabinety pravidlo neplatí, stejně jako se této povinnosti vyhnou školky.

Prevence se ale školám vyplatí. Ministerst­vo zdravotnic­tví totiž včera vydalo pokyn, podle něhož do karantény nebude muset celé zařízení či třída, pokud onemocní jednotlivý žák nebo pedagog. Podmínkou ovšem je, že budou důsledně a správně používat právě ochranu dýchadel.

Počty nově nakažených v posledních dnech pravidelně překonával­y dosavadní rekordy. Ve čtvrtek přibylo 680 nově nakažených, z toho 168 právě v Praze.

Kvůli rostoucím číslům pozitivníc­h případů se Čechům komplikují i cesty do zahraničí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia