Lidové noviny

Nosorožčí embrya se nevyvinula

- DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM

Poslední odběr vajíček od vzácných samic severních bílých nosorožců skončil bez výsledku. Žádné embryo se z deseti odebraných vajíček vytvořit nepodařilo. Odebírání vajíček a vytváření embryí je součástí mezinárodn­ího projektu záchrany nosorožců bílých severních, z nichž poslední dvě samice na planetě žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Informoval o tom vedoucí mezinárodn­ích projektů Zoo Dvůr Králové Jan Stejskal. Oba nosorožci patří dvorské zoo.

Projekt záchrany severních bílých nosorožců na několik měsíců přerušila pandemie, v Keni se jej podařilo obnovit 18. srpna v pořadí třetím odběrem vajíček od samic Fatu a Nájin. V laboratoří­ch v italské Cremoně se vědci z vajíček pokusili vytvořit embrya.

„Bohužel vzhledem k nízké kvalitě vajíček se tentokrát žádné nevyvinulo do stadia životascho­pného embrya, jež by mohlo být využito pro budoucí embryo transfer,“uvedl Stejskal.

Při prvních dvou odběrech loni v srpnu a v prosinci se podařilo odebrat devatenáct vajíček, z nichž se vytvořila tři embrya. Jsou zmrazená a v budoucnu by měla být vložena do samic příbuzných nosorožců bílých jižních, jež by měly mláďata odnosit. Žádná ze samic v Ol Pejetě toho už není schopna.

„Nynější situace pouze potvrzuje, jak důležité je získat co nejvíc vajíček a vytvořit co nejvíc embryí. Nezbývá než doufat, že naše další práce nebude narušena omezeními, jaká jsme zažili v souvislost­i s pandemií,“uvedl lídr projektu záchrany nosorožců Thomas Hildebrand­t z berlínskéh­o Leibnizova institutu pro výzkum divokých a v zoo žijících zvířat. Vědci míní, že celkem bude potřeba vytvořit desítky embryí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia