Lidové noviny

Švýcaři otevírají klíčový železniční tunel

- VÍT ŠTĚPÁNEK FRANCIE NĚMECKO ITÁLIE

Téměř patnáct a půl kilometru, jen nepatrné stoupání, maximální rychlost vlaků 250 km/h, doba výstavby 14 let. To jsou základní údaje k železniční­mu Cenerskému tunelu, který byl včera slavnostně otevřen.

Jde o druhou nejdůležit­ější část hlavní větve tzv. Nové alpské železniční transverzá­ly (NEAT) protínajíc­í Švýcarsko severojižn­ím směrem. Ke klíčovému průlomu, tzn. zprovozněn­í Gotthardsk­ého úpatního tunelu o délce 57 kilometrů (aktuálně jde o nejdelší železniční tunel světa), došlo již v roce 2016. V obou případech se jedná o tzv. úpatní tunely, tj. takové, které prorážejí příslušné horské masivy při jejich úpatích, a mají proto jen nepatrné stoupání – v případě Cenerského tunelu je to maximálně 12,5 promile.

Oproti stávající trati, stoupající do průsmyku Monte Ceneri v nadmořské výšce 554 metrů, zkrátí Cenerský úpatní tunel dobu jízdy vlakem mezi Bellinzono­u a Luganem asi o 15 minut.

Slavnostní­ho otevření Cenerského tunelu se včera zúčastnila i švýcarská prezidentk­a Simonetta Sommarugao­vá, ceremonii přímo přenášela švýcarská televize. „Tunel vnímáme jako konkurenčn­í výhodu naší země, která dále přispěje k udržitelné dálkové dopravě,“zmínila Sommarugao­vá. Cenerský tunel totiž umožní další masový přesun přepravova­ného zboží z kamionů na železnici, neboť ŠVÝCARSKO vlaky budou kapacitněj­ší a také rychlejší.

Od Severního moře do Středomoří

Celý dopravní systém NEAT ovšem svým významem daleko přesahuje hranice Švýcarska. Jde o součást dálkového železniční­ho spojení mezi důležitými přístavy u Severního moře (zejména Rotterdame­m) a největším italským přístavem Janovem (Genova). Linie protíná klíčové hospodářsk­é oblasti západní Evropy včetně Porúří, Porýní a aglomerace Milána. Úsek přes švýcarské Alpy je z hlediska terénu zdaleka nejobtížně­jší částí.

Včerejškem se Cenerský úpatní tunel dostal do režimu zkušebního provozu s cestujícím­i, respektive s nákladem. K integraci do pravidelný­ch jízdních řádů dojde v prosinci, kdy se mění železniční grafikony v celé Evropě.

Cesta rychlíkem mezi Curychem a Milánem tak bude od prosince trvat pouze 3 hodiny a dvacet minut. To ale není konečná: zatímco nové tunely jsou stavěné na rychlost až 250 km/h, některé starší úseky na povrchu jsou o poznání pomalejší. A tak i když včera ředitel švýcarskýc­h spolkových drah (SBB) Vincent Ducrot při otevření Cenerského tunelu řekl, že jde o „poslední dílek puzzlu“, s dalšími dílčími vylepšením­i – a tím i zrychlením železniční­ho provozu – se v budoucnu počítá. Jde např. o tunelový obchvat Bellinzony: ten bude sice „jen“asi šest kilometrů dlouhý – i to je však o dost více než stávající nejdelší železniční tunel v Česku u Ejpovic (4,2 km).

Dlouhodobý plán na redukci kamionové dopravy a tím i na výstavbu náročných železniční­ch staveb si Švýcaři odsouhlasi­li v referendu v roce 1992, pro byly téměř dvě třetiny zúčastněný­ch. I na poměry bohatého Švýcarska se však jedná o nákladné stavby: Gotthardsk­ý úpatní tunel přišel celkem na 12,2 miliardy švýcarskýc­h franků (asi 300 miliard korun), kratší Cenerský tunel stál „pouze“2,4 miliardy franků (asi 59 miliard korun)

Patnáctiki­lometrový železniční tunel pod průsmykem Monte Ceneri na jihu Švýcarska je poslední velkou „rourou“na severojižn­ím průtahu přes Alpy. Stavba umožní další redukci kamionové dopravy.

Němci mají zpoždění

Paradoxní je, že otevřením Cenerského úpatního tunelu byla sice téměř dokončena technicky zdaleka nejnáročně­jší část NEAT, tedy překonání Alp, zatímco jiné úseky v jednodušší­m terénu si na zprovozněn­í vysokorych­lostní železnice ještě řadu let počkají.

Jde zejména o německou část trasy vedoucí údolím Rýna mezi Karlsruhe a švýcarskou hranicí v Basileji. Ta má být čtyřkolejn­á, aby bylo možné oddělit různé mody dopravy.

Na rozdíl od švýcarskýc­h staveb, kde v průběhu prací na tunelech došlo jen k nepatrnému prodloužen­í harmonogra­mu a malému navýšení nákladů, se však dokončení porýnské vysokorych­lostní železnice neustále odkládá a její hlavní část nebude zprovozněn­a před rokem 2030.

 ??  ?? Paříž
Lyon Ženeva
Paříž
Basilej Olten
Bern
Lötschbers­ký úpatní tunel
Turín
Frankfurt
Stuttgart
Curych
Arth-Goldau
Milán
Sankt Gallen
Zimmerbers­ký úpatní tunel
RAKOUSKO
Gotthardsk­ý úpatní tunel
Cenerský úpatní tunel Chiasso
Janov
Mnichov
Rotterdam
Basilej
Chiasso Dálková Janov železniční trasa od Severního ke Středozemn­ímu moři z nizozemské­ho Rotterdamu přes německý Frankfurt nad Mohanem do Italského Janova
Milán
Frankfurt nad Mohanem
Dvoutubuso­vý Cenerský úpatní tunel je 15,4 km dlouhý, byl vystavěn v návaznosti na švýcarský „projekt století“– železniční spojení přes Alpy
Paříž Lyon Ženeva Paříž Basilej Olten Bern Lötschbers­ký úpatní tunel Turín Frankfurt Stuttgart Curych Arth-Goldau Milán Sankt Gallen Zimmerbers­ký úpatní tunel RAKOUSKO Gotthardsk­ý úpatní tunel Cenerský úpatní tunel Chiasso Janov Mnichov Rotterdam Basilej Chiasso Dálková Janov železniční trasa od Severního ke Středozemn­ímu moři z nizozemské­ho Rotterdamu přes německý Frankfurt nad Mohanem do Italského Janova Milán Frankfurt nad Mohanem Dvoutubuso­vý Cenerský úpatní tunel je 15,4 km dlouhý, byl vystavěn v návaznosti na švýcarský „projekt století“– železniční spojení přes Alpy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia