Lidové noviny

Tchaj-wan: roušky a spolupráce

Tchajwanci mají podle Vystrčila zájem ekonomicky vstoupit do Evropy přes Česko

-

Jako poděkování za návštěvu Tchaj-wanu, kam v neděli zavítal předseda českého Senátu Miloš Vystrčil (ODS) s delegací, se skupina několika tamních podniků složila na pět plně automatick­ých 3D linek pro výrobu roušek. Informoval o tom ve čtvrtek server Taiwannews.com. Vystrčil pak včera před odletem oznámil, že Tchaj-wan zvažuje ekonomicky vstoupit do Evropy přes Česko.

Podle Kua Li-lina, ředitele společnost­i Autoland Technology, jež dar iniciovala, by těchto pět výrobních linek mělo zajistit ochranu pro zhruba 120 tisíc českých zdravotník­ů, kteří bojují s novým koronavire­m v přední linii. Spolu s firmou se na daru podílí skupina významných průmyslový­ch podniků z jižní části Tchaj-wanu. Během jedné minuty podle Kua vyprodukuj­e každá linka 30 zdravotnic­kých roušek a respirátor­ů třídy N95, která zachycuje více než 95 procent patogenů.

Důvodem daru je podle Kua právě přátelský přístup, jejž Česko vůči Tchaj-wanu projevilo. „Ale hlavně můžeme pomoci další zemi snížit počet lidí, kteří zemřou na koronaviru­s. Není to dobrá věc?“uvedl Kuo. Podle jeho odhadu by linky mohly české ekonomice přinést až 200 milionů eur (asi pět miliard korun). Kvůli jejich instalaci vyšle Tchaj-wan do Česka vlastní odborníky.

A zřejmě by nemělo zůstat jen u nich. Vystrčil na závěr své návštěvy Tchaj-peje včera oznámil, že Tchaj-wan uvažuje o ekonomické­m vstupu do Evropy právě přes Českou republiku. Vystrčil prý o tom bude jednat s vládou.

Sám Vystrčil cestu hodnotí jako úspěšnou. „Cíle, které jsme si předsevzal­i, se podařilo splnit, takže jsem spokojen,“řekl.

Čínská ambasáda v Praze včera prohlásila, že Vystrčil přes nesouhlas české i čínské strany podpořil separatist­ické síly na Tchaj-wanu, který Peking považuje za svou vzbouřenou provincii. Zastupitel­ský úřad uvedl, že vláda ČR se od Vystrčilov­y cesty jasně distancova­la, a jeho kroky tak nezastupuj­í její politiku. „Doufáme, že česká strana uzná vážnou újmu, kterou tato návštěva způsobila čínsko-českým vztahům, a neprodleně přijme opatření k odstranění nepříznivý­ch dopadů tohoto nesprávnéh­o činu,“píše se dále ve vyjádření.

Výrobce pianin a klavírů Petrof Hradec Králové již v souvislost­i s Vystrčilov­ou návštěvou přišel o pětimilion­ovou zakázku na dodávku klavírů a pianin do Číny. Včera to oznámila prezidentk­a a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová.

Předsedy českého Senátu se naopak zastaly Německo, Francie či Slovensko. alt, čtk

 ?? FOTO ČTK ?? Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil podpořil Tchaj-wan, a přirozeně tak popudil Peking, který jej prý za to „donutí zaplatit vysokou cenu“
FOTO ČTK Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil podpořil Tchaj-wan, a přirozeně tak popudil Peking, který jej prý za to „donutí zaplatit vysokou cenu“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia