Lidové noviny

Lék „z minulosti“je nadějí proti covidu

Isoprinosi­ne díky posilování imunity zvládá bojovat s koronavire­m Vláda na něj chystá studii

- MICHAL BERNÁTH

Pro účinný lék na covid hledíme většinou s nadějí do budoucna, přitom možná už dávno existuje. Řeč je o isoprinosi­nu, padesát let starém léku. Jeho účinky výrazně podporují imunitní reakci organismu, jenž se tak dokáže mnohem lépe s koronavire­m vypořádat. První výsledky vyprodukuj­e už za 90 minut.

Zřejmě nejviditel­nějším propagátor­em isoprinosi­nu je vakcinolog Jiří Beran z Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. „Řada lékařů lék využívá a považuje ho za účinný. Proto chceme provést studii, která označí isoprinosi­ne za lék účinný na covid,“řekl LN.

Nápad se ujal hned v nejvyšších patrech české politiky. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden po schůzce s odborníky, mezi nimiž byl i Beran, řekl, že do takové studie by se mohly zapojit české nemocnice, jež se musí s návalem covidních pacientů vyrovnávat nejvíce. Jmenoval třeba pražskou Bulovku, Ústřední vojenskou nemocnici nebo fakultní nemocnice v Ostravě a Brně.

Kvůli případné studii se Babiš s experty sejde ještě jednou ve středu. Ačkoliv jsou totiž někteří odborníci a lékaři přesvědčen­i, že isoprinosi­ne by v boji s covidem pomoci mohl, v českých registrech lék pro tyto účely vedený není. Místo toho se podává při léčbě herpesu neboli oparu či poruchách buněčné imunity. Jenže účinný je také při akutních respirační­ch virových onemocnění­ch, tedy i při nákaze koronavire­m. Takto katalogizo­vaný už isoprinosi­ne jinde v Evropě mají, namátkou v Polsku, Maďarsku, Rumunsku či na Slovensku.

Výhodou pět dekád existující­ho léku je podle Berana také to, že se dá brát preventivn­ě. V nízkých dávkách ho mohou užívat zaměstnanc­i domovů důchodců a dalších ohrožených skupin. Preventivn­í užívání zdravým člověkem je v Beranových očích nesmysl.

Léčivá látka v isoprinosi­nu se nazývá inosin pranobex. Pro naši imunitu funguje podobně jako steroidy. Virus při napadení jedince nejprve pronikne do buněk, kde se začne množit a následně se šíří dál tělem. Zastavit množení viru se snaží tzv. NK buňky, což je zkratka pro anglické spojení Natural Killers, v překladu „přirození zabijáci“. Napadenou buňku navrtají a vpustí do ní enzym, který ji zničí.

A právě tvorbu NK buněk zmíněná látka inosin pranobex zásadně podporuje. „Výrazně zvýšit jejich hladinu se jí daří už 90 minut od podání. Dvojnásobn­é hodnoty pak dosahují v pátý den podávání,“vysvětlil Beran.

Správné fungování virových zabijáků je proto v prvních dnech nákazy klíčové. Teprve po pár dnech se totiž pro boj s nechtěným vetřelcem v těle přizpůsobí i druhá vlna obrany – cytotoxick­é t-lymfocity. Jenže ty mohou být pro nás i nebezpečné – pokud se vir v organismu utrhne ze řetězu a nastoupí těžký průběh nemoci, může dojít až k cytokinové bouři, která by komplikova­la i průběh onemocnění covidem. Výsledkem takové bouře je, že tělo začne likvidovat i vlastní buňky v zoufalé snaze šíření viru

Padesát let starý lék se v Česku používá na léčbu herpesu a na posílení imunitních reakcí.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) byl lék proti covidu testován jen ve dvou klinických studiích v Egyptě, žádné klinické hodnocení na léčbu covidu v ČR schváleno není.

bránit. Na nebezpečí spojené s cytokinovo­u bouří upozorňova­l ve spojitosti s isoprinosi­nem i epidemiolo­g Roman Prymula. Dat k jasnému verdiktu nad lékem je dle něj zatím málo.

V Česku byl až doposud nejvíc vidět jiný potenciáln­í lék na covid: Remdesivir. Ten však proti isoprinosi­nu pracuje na odlišném principu – remdesivir totiž napadá „výrobní linky“viru ve chvíli, kdy se v buňkách množí. Šibalsky mu totiž dodává vadné součástky a tím mu množení znemožní.

Klíčová proměnná: čas

Protože posiluje první imunitní odezvu organismu, je isoprinosi­ne nejefektiv­nější, když je podán co nejdříve po nakažení. I proto vakcinolog Beran už dlouho zdůrazňuje, že je potřeba výsledky testů na covid okamžitě posílat pacientům. Ostatně i zmíněný remdesivir se dnes nasazuje rychleji než dříve.

„Měl jsem možnost si prohlédnou­t klienty domova pro seniory v Litovli, kde se virus vyskytl, a projít si jejich záznamy. Ukázalo se tam, že člověk bez příznaků, avšak s pozitivním PCR testem, by měl isoprinosi­ne dostat co nejdříve, nečekat s tím. V opačném případě to totiž často končilo hospitaliz­ací,“shrnul Beran svou zkušenost ze zařízení, kde se v červnu nakazilo nejméně dvanáct klientů. Nabudit isoprinosi­nem imunitu už v počátku je prý důležité zejména u lidí starších 65 let.

Výhodou působení léčivé látky je dle vakcinolog­a také to, že snižuje infekčnost pacientů. Argumentuj­e

přitom konkrétním případem z Litovle.

„Byla tam jedna dáma, kterou umístili na pokoj s jinou, o níž se mylně domnívali, že není covid pozitivní. Jenže byla. Strávily spolu na tom pokoji několik dní. Té první paní, která nakažená nebyla, nasadili hned na začátku isoprinosi­ne v nízkých dávkách dvakrát jedna tableta denně. A ona neonemocně­la, nebyla ani pozitivně testována,“popsal Beran, dle něhož to dokládá, že i nízká dávka výrazně snižuje schopnost viru se množit.

To se dá navíc použít při prevenci v zařízeních, jako jsou právě domovy pro seniory. Odborník míní, že pracovníci takových zařízení by v nízkých dávkách mohli isoprinosi­ne brát deset dnů a pak na nějakou dobu vysadit.

„Pak se dá předpoklád­at, že ani neonemocní,“domnívá se.

Pokud však už vytáčíte na telefonu nejbližší lékárnu, činíte tak marně. Isoprinosi­ne je na předpis, navíc byste ho podle Berana brali zbytečně a z trhu by tak mizel v příliš velkých objemech. Nemuselo by se pak dostat na ty, kteří ho skutečně mohou potřebovat. Nasazen by dle vakcinolog­a měl být po pozitivním PCR testu, i pokud pacient nemá příznaky.

Příliš mnoho výrobců

Za krabičku léku zákazník zaplatí obvykle do pěti set korun, k dostání je ve více než 70 zemích světa. A ačkoliv hrst dosavadníc­h výsledků naznačuje, že by v boji proti covidu mohl pomoci, do nákladných studií o jeho efektivitě se výrobcům nechce. Po světě je jich několik desítek a investovan­é peníze by se jim zřejmě nevrátily, spíše by na nich vydělala konkurence.

Tuzemští lékaři však isoprinosi­ne už používají i na covid. Jelikož ale není registrová­n, riskují v případě komplikací pacienta právní tahanice. Od těch by jim právě případná studie ulevila. Beran odhaduje, že k ní budou zapotřebí dvě skupiny pacientů zhruba po 500 lidech, přičemž její časovou náročnost vidí v řádu měsíců až roku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia