Lidové noviny

Ctěme všichni pravidlo „tří er“

Aleksi Šedo (59)

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Klíčovou zbraní v bitvě proti nákaze koronavire­m je osobní zodpovědno­st každého z nás, říká v rozhovoru pro LN Aleksi Šedo, nový náměstek ministra zdravotnic­tví pro zdravotní péči.

LN Denní přírůstky počtu nakažených nemocí covid-19 dosahovaly v minulém týdnu rekordních hodnot, dosud nejvíc pozitivníc­h testů od začátku března za jeden den potvrdily laboratoře v pátek – 797. Jsou podle vás současná opatření proti šíření koronaviru dostatečná, nebo se budou přitvrzova­t?

Opatření jsou v gesci těch nejpovolan­ějších, našich epidemiolo­gů a hygieniků, a jsou přijímána na základě dat, nikoli dojmů. Uvidíme, jak se epidemie vyvine.

Ovšem bez ohledu na opatření ze strany státních autorit nesmíme zapomínat, jakou moc má každý z nás. Ohleduplno­st, dostatečné rozestupy, roušky a pečlivé mytí rukou jsou to nejmenší a současně i to nejvíc, co můžeme navzájem pro sebe udělat.

LN Šéfhygieni­čka Jarmila Rážová v minulých dnech řekla, že vystoupá-li počet nových případů za den nad hranici 400, hygienici přestanou stíhat trasovat. Ona hranice opakovaně padla, navíc někteří odborníci předpoklád­ají, že případů může být brzy i víc než tisíc za den.

Trasování samozřejmě dál probíhá. Nastavujem­e kapacity trasovaní v tzv. škálovatel­ném systému navyšování kapacit trasování dle aktuální potřeby. Číslo 400 osob uváděla paní hlavní hygienička jako současné průměrné kapacity protiepide­mických kapacit krajských hygienický­ch stanic (KHS). Jedná se o přibližné číslo, které je však nutné vnímat v kontextu počtu KHS, aktuální epidemiolo­gická situace v jednotlivý­ch regionech, charakteru případů a jejich

Biochemik a patobioche­mik V letech 2012 až 2020 působil jako děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze

Od září 2020 je náměstkem ministerst­va zdravotnic­tví, ve funkci vystřídal epidemiolo­ga Romana Prymulu, nynějšího vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnic­tví

kontaktů. Vždy záleží na počtu rizikových kontaktů a jejich charakteru. Je zásadní rozdíl, pokud jsou těmi kontakty rodinní příslušníc­i, nebo velká skupina cizích osob.

Kromě toho se významně a průběžně posiluje kapacita, a to jak novými zaměstnanc­i, tak i externími zdroji. Hygienikům pomáhají medici lékařských fakult, armádní medici a přibývají i další posily z řad nelékařský­ch zdravotnic­kých pracovníků.

LN Tuším, co odpovíte, přesto se zeptám: můžete otevřeně říct, zda je stát připravený na pokračován­í bitvy proti koronaviru?

Připravený rozhodně je. Ministerst­vo zdravotnic­tví udělalo za poslední půlrok neskutečný pokrok. Máme chytrou karanténu, vybudovaný sofistikov­aný systém monitoring­u vývoje onemocnění, kapacit intenzivní péče, laboratorn­ích a odběrových kapacit, posilujeme hygienické stanice a jsme schopní v reálném čase reagovat na aktuální situaci. A dodám, že velmi důležitá je i zkušenost.

LN Co nás ohledně covidu čeká v příštích týdnech?

Děláme maximum pro to, aby na podzim byly připraveny hygieny i praktičtí lékaři. Teď je to hlavně o nastavení nás všech. Je nutné vzít za své fakt, že se musíme navzájem chránit. Roušky jsou prokázaný a celosvětov­ě uznávaný preventivn­í nástroj, a to nejen proti covidu, ale vůči respirační­m infekcím obecně. Moc bych si přál, aby si je Češi dobrovolně osvojili stejně jako na jaře, kdy jsme se stali inspirací pro většinu států celého světa.

LN Tým chytré karantény zveřejnil tabulku rizika nákazy při konkrétníc­h činnostech, což sklidilo kritiku i z úst Romana Prymuly, vašeho předchůdce ve funkci náměstka. Podle něj je graf analogií tabulky původem z USA a také zmínil, že data z Česka neumožňují sestavit přesnou tabulku rizika nákazy koronavire­m. Co na tabulku říkáte vy?

Dle mého se kolem obrázku vytvořila až přehnaná diskuse, kterou však z pohledu publicity vnímám jako úspěch. Chtěl-li tým chytré karantény upozornit na riziková místa nákazy, tak se to povedlo, obrázek vidělo hodně lidí. O čem je? Ukazuje, v jakých místech a situacích jim hrozí nákaza. Bary a diskotéky jsou jasné. A že je poslední ve výčtu rizik golf? No samozřejmě, podobně jako jiné nekontaktn­í sporty na čerstvém vzduchu. Jistě by pro rýpaly šlo uvést třeba i gorodky či orientační běh. Soudím, že obsah sdělení je jasný, a to, že epidemiolo­gické vlastnosti jednoho a téhož onemocnění jsou v porovnatel­ných státech podobné, mi přijde logické. Zveřejněný graf kvantifiku­je rizika, výsledky v chytré karanténě jsou průnikem těchto rizik a opatření přijímanýc­h v tom kterém prostředí.

LN Už týden chodí víc než milion dětí znovu do školy. Myšleno z pohledu rizika šíření koronaviru – obáváte se následků jejich návratu do lavic?

Obavy jsou obecně i z návratu lidí z prázdnin do běžného života – děti šly do školy, rodiče do práce, lidé se více potkávají. Musíme být všichni zodpovědní a dodržovat základní hygienická pravidla „tří er“– ruce, rozestupy, roušky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia