Lidové noviny

„Klukovská provokace“

Prezident přestane zvát šéfa Senátu kvůli cestě na Tchaj-wan na porady ústavních činitelů.

- MELANIE KRÝSLOVÁ

Po sobotním přistání na Letišti Václava Havla vítaly Miloše Vystrčila (ODS) desítky lidí s transparen­ty a oslavovaly ho jako hrdinu. Na politické scéně si ale šéf Senátu za cestu na Tchaj-wan vysloužil ostrou kritiku od politickýc­h oponentů.

Prezident Miloš Zeman včera uvedl, že Vystrčil si postavil hlavu proti všem ostatním ústavním činitelům – kromě jeho samotného i vůči premiérovi, předsedovi Poslanecké sněmovny a ministru zahraničí, kteří na hradní poradě vyjádřili s cestou nesouhlas.

„Cestu hodnotím jako klukovskou provokaci, kdybych měl být velmi stručný,“opřel se do Vystrčila Zeman, jenž zdůraznil, že si tím šéf Senátu přibouchl dveře na budoucí schůzky o zahraniční politice. „Kdo nerespektu­je pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“prohlásil Zeman v pořadu Partie televize Prima. Podle prezidenta nejde o trest, ale o poukázání na to, že Vystrčil svým postojem urazil ostatní účastníky schůzek sloužících ke koordinaci české zahraniční politiky.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala či šéf KDU-ČSL Marian Jurečka se Zemanovým krokem nesouhlasí a označují ho za chybu.

Šéf Senátu řekl, že rozhodnutí prezidenta respektuje, nicméně označil Zemana za lháře. Během rozhovoru prezident uvedl, že se o cestě na Tchaj-wan hlasovalo, což se podle Vystrčila nestalo. Předseda Senátu nesouhlasí ani s výrokem, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát. „Nic takového jsem neřekl,“hájil se Vystrčil.

Premiér Andrej Babiš (ANO), který se nedělní televizní diskuse se šéfem Senátu zúčastnil, cestu označil za „kálení do našeho hnízda, do hnízda jménem Česká republika“. Debata s Vystrčilem se nakonec vyvinula v ostrou výměnu názorů, kdy šéf Senátu obhajoval cestu tím, že neexistuje psaný dokument, jenž by českým ústavním činitelům zakazoval vyjet na Tchaj-wan. Česká republika v tom podle něj přejímá čínskou interpreta­ci politiky jedné Číny.

Páteř Česka jako rozbuška Premiér se opřel do Vystrčila i za některé výroky během jeho cesty. Spor vznikl zejména kvůli prohlášení šéfa Senátu, že smyslem jeho cesty bylo i narovnat páteř České republiky. „Nerozumíte tomu, jak funguje zbytek světa, Tchaj-wan není v OSN. Všichni mají podle vás pokřivenou páteř. Teď kvůli vám musíme čekat, co se stane. Snad se nestane nic,“rýpl si Babiš. I když se premiér proti cestě na Tchaj-wan vymezil, odmítl ji označit za nulitní, jak po něm požadovali komunisté.

Vystrčil je přesvědčen, že návštěva Tchaj-wanu přinesla českému byznysu více užitku než škody. Premiér nakonec slíbil, že vláda podpoří jakékoliv obchodní příležitos­ti, které senátní delegace z Tchaj-wanu přivezla.

Přehnané vyhrožován­í

Čína považuje Tchaj-wan za svou vzbouřenec­kou provincii a Česko za návštěvu ostrova kritizoval­a. Tamní ministr zahraničí Wang I například uvedl, že předseda Senátu za své počínání zaplatí „vysokou cenu“, což se i Zemanovi zdálo přehnané.

„Pokud Čína vyjádří pouze nesouhlas, je to v pořádku. Pokud bude vyhrožovat, to už v pořádku není. Pro chování pana předsedy Senátu nemám žádné pochopení. A jde-li o čínského ministra, myslím si, že to trochu přehnal,“dodal Zeman k diplomatic­ké přestřelce, po níž byl čínský velvyslane­c v Praze na koberečku na ministerst­vu zahraničí.

Smyslem cesty bylo podle Vystrčila navázat užší hospodářsk­é i vědecké vztahy České republiky a Tchaj-wanu. Původně měl misi podniknout jeho předchůdce Jaroslav Kubera, který ale letos v lednu nečekaně zemřel.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia