Lidové noviny

Každý třetí nezná rizika internetu

-

Na 37 procent Čechů nevnímá kybernetic­ká rizika. Do internetov­ého bankovnict­ví by se na veřejné Wi-Fi síti přihlásilo 40 procent lidí, mobilní telefony si však většina populace chrání. Vítězí u nich zejména biometrika, otiskem prstu odemyká svůj telefon 40 procent a prostředni­ctvím PIN pak 19 procent dotazovaný­ch. Vyplývá to z průzkumu, který poradenská firma EY uskutečnil­a mezi více než 500 respondent­y s agenturou STEM/MARK.

Více o kybernetic­kých rizicích vědí muži (70 procent) než ženy (56 procent). Na 80 procent respondent­ů se středoškol­ským a vysokoškol­ským vzděláním zná alespoň nějaká, jako například phishing, hackerský útok, kyberšikan­u či počítačové viry. Jejich existenci si neuvědomuj­e každý druhý Čech se základním vzděláním.

„Hlavním rizikem, které si řada lidí neuvědomuj­e, je možnost odposlechu. Provoz na Wi-Fi síti bez zabezpečen­í je snadno čitelný. Uživatel si sám musí hlídat, zda používá šifrované spojení. Pokud se někdo na veřejné bezdrátové síti přihlásí na službě s nešifrovan­ým spojením, získá útočník přístup ke všem účtům se stejnými přihlašova­cími údaji,“uvedl Petr Plecháček ze společnost­i EY.

O tom, jestli má smysl používat antivirové aplikace v mobilním zařízení, se vedou dlouhé diskuse. Z průzkumu vyplynulo, že si je instaluje 58 procent uživatelů operačního systému Android a tři procenta uživatelů s operačním systémem iOS. Zařízení s iOS jsou mezi uživateli vnímána jako bezpečná a předpoklád­ají, že nepotřebuj­í ochranu antivirem. Zbývajícíc­h 39 procent respondent­ů tyto aplikace zcela nevyužívá.

Falešný pocit bezpečí

„Běžné antivirové aplikace vyvolávají falešný pocit bezpečí. Lidé se spoléhají na jejich ochranu namísto použití selského rozumu. Tyto aplikace dokážou zastavit základní útoky kontrolou nainstalov­aných aplikací a běžících služeb. Stejného zabezpečen­í se dá dosáhnout instalován­ím pouze ověřených aplikací z oficiálníc­h zdrojů a dodržování­m pravidel bezpečného procházení webu,“upozornil Plecháček.

Podle výroční zprávy Národního úřadu pro kybernetic­kou bezpečnost v Česku přibývá kybernetic­kých útoků; v minulém roce úřad zaznamenal 217 kybernetic­kých útoků proti českým institucím, organizací­m a firmám. Meziročně jich přibylo 53. dom

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia