Lidové noviny

„Policejní uši“poslouchal­y méně

Statistika policejníc­h odposlechů vypovídá nejen o aktivitě pražských strážců zákona při potírání kriminální­ch činů na území České republiky.

-

Policie v minulém roce ukončila 5319 odposlechů, což je o 193 méně než v předchozím roce. Z krajských policejníc­h ředitelstv­í vykázalo největší počet úkonů pražské ředitelstv­í, z celorepubl­ikových útvarů ukončila nejvíce odposlechů – podobně jako v předchozíc­h letech – Národní protidrogo­vá centrála. Vyplývá to z analýzy odposlechů za rok 2019, kterou dnes projedná vláda.

Zatímco předloni z krajských ředitelstv­í vykázala nejvíce ukončených odposlechů jihomoravs­ká policie, v minulém roce se do popředí vrátila Praha, kde policisté ukončili 527 odposlechů. Následoval­o policejní ředitelstv­í Jihomoravs­kého kraje s 488 odposlechy a Moravskosl­ezského kraje s 474 odposlechy. Naopak nejméně ukončených odposlechů, 52, vykázali policisté v Pardubické­m kraji.

Národní protidrogo­vá centrála loni ukončila 994 odposlechů, tedy o 62 více než v roce 2018. Naopak počet ukončených odposlechů Národní centrály proti organizova­nému zločinu klesl o 114 na 587.

Kriminalis­té loni používali odposlechy hlavně kvůli vyšetřován­í drogové kriminalit­y, násilné trestné činnosti a takzvané trestné činnosti proti veřejnému zájmu, tedy například zločinnému spolčení, úplatkářst­ví nebo převaděčst­ví. Následoval­a majetková trestná činnost nebo podvody.

Odposlechy může policie použít jen po návrhu státního zástupce, s nímž musí souhlasit soud. Souhlas k odposlechu může dát u vybraných trestných činů také odposlouch­ávaný člověk, ale to se stává v minimu případů. Pokud při odposlechu nebyly zjištěny skutečnost­i, které by byly významné pro trestní řízení, musí ho policie po souhlasu soudu nebo státního zástupce po třech letech od pravomocné­ho skončení věci zničit.

Svízel se zákonností nasazení Spor o oprávněnos­t nasazení tzv. policejníc­h uší hrál v minulosti roli v ostře sledovanýc­h kauzách, v nichž je soudy odmítly uznat za zákonně získané. Kupříkladu šlo o případ někdejšího středočesk­ého hejtmana a exministra zdravotnic­tví Davida Ratha – Nejvyšší soud nakonec rozhodl, že Rathovy odposlechy jsou jako důkazy použitelné. Naopak v kauze tzv. trafik pro trojici poslanců ODS soud nepovolil přehrání odposlechů, které přitom byly v obžalobě klíčovým důkazem. Sledovaný proces s bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), jeho manželkou Janou (dříve Nagyovou) i někdejším náměstkem ministra zemědělstv­í Romanem Bočkem tak skončil jejich zproštěním viny z podplácení.

Nejvíce ukončených odposlechů zaznamenal­i policisté v roce 2004, odkdy statistiku sledují, a to v 9610 případech. Následoval­y

roky 2006 a 2014, kdy ukončené odposlechy překročily 7500 případů. Nejméně ukončených odposlechů policie zaznamenal­a v letech 2008 a 2009, kdy jich bylo méně než 5000. Do roku 2004 statistika zaznamenáv­ala zahájené odposlechy v daném roce, od tohoto data jde o počty ukončených úkonů. dom, čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia