Lidové noviny

Umění strefit se

Nový Enyaq iV může rozšířit zájem o elektromob­ily, někde dopomohou dotace

- LUDĚK VOKÁČ redaktor LN

koda Enyaq iV není první elektromob­il mladoboles­lavské značky, ale jako by jím v podstatě byl – teprve jím oficiálně u automobilk­y startuje éra elektromob­ility. Elektromob­ility, která byla automobilk­ám vnucena, ale která má v podání Škodovky překvapivě přívětivou tvář, i když to bude mít v praxi asi pár háčků. Nicméně Škoda svou novinkou ukazuje, že umí v pravý čas vystihnout to, co si trh žádá. Umí se strefit do vkusu a potřeb zákazníků a podle mého názoru bude takovým autem i Enyaq iV. Bude autem, které skutečně pomůže širšímu přijetí elektromob­ility u „běžných“zákazníků a které možná trochu promění i české mínění o elektromob­ilech.

Aby bylo jasno, rozhodně nepatřím k milovníkům elektromob­ilů, mám raději auta s klasickým, ideálně benzinovým pohonem. Ale přiznávám, že pro to nemusím mít vždy zcela racionální důvody. Především jsem ale odpůrcem téměř „povinného“prosazován­í elektromob­ility i toho, jak její zastánci tato auta ostatním „cpou“. Styl „když to vyhovuje mně, musí i tobě“je z jejich strany dost nešťastný. Na druhou stranu patřím k fanouškům technologi­í, takže mě elektromob­ily vlastně baví po technické stránce. A chápu, že mají elektrovoz­y své přednosti a že se rozhodně najde skupina uživatelů, pro které je takové auto ideálním řešením pro jejich potřeby mobility. Zatím je tato skupina v porovnání s celým světovým národem motoristů dost v minoritě, ale Enyaq iV může patřit k autům, která jí přece jen pomohou k růstu.

Načasování na výbornou

Navzdory tomu, jak revolučně se tváří, nebo spíš jak ho automobilk­a ve svých materiálec­h prezentuje, je jeho největším kouzlem to, že je to vlastně úplně obyčejné auto. Jen má trochu jiný motor. Enyaq není žádné sci-fi, přichází s těmi pravými řešeními v tu pravou chvíli. Jistě, to se dá říci i o mnoha dalších elektromob­ilech, tou pravou chvílí pak můžeme myslet současnou dobu, kdy automobilk­y elektromob­ily prodávat musí, aby splnily přísné emisní požadavky EU. Jenže to na mysli nemám. Enyaq by mohl být na poli elektromob­ilů něčím jako Octavia na poli klasických kompaktníc­h vozů. Na první pohled vypadá jako všestranný univerzál, a i když nemá stěhovací kapacity Octavie, s jeho prostornos­tí, praktičnos­tí, provedením interiéru, designem a dalšími aspekty bude spousta lidí nadmíru spokojena.

Ano, Enyaq má a bude mít konkurenci, ale v současnost­i jí vlastně moc není. Hyundai Kona, Kia e-Niro nebo Mazda MX-30 jsou menší a přitom ne nutně levnější, Enyaqu velikostně odpovídají­cí auta jako Mercedes EQC, BMW ix3, Jaguar i-Pace nebo třeba Ford Mustang Mach-E jsou podstatně dražší. Ano, i Enyaq bude pekelně drahý (limitovaná Founders Edition je bez příplatkov­ých prvků za 1,4 milionu, špičkové RS se může nebezpečně přiblížit dvěma milionům), ale mezi konkurencí svou velikostí, cenou i dalšími vlastnostm­i balancuje elegantně a z mnoha rovnic vyjde jako „výhodná“koupě. Zájemci o novinku se přitom mohou rekrutovat i z řad, kde se doposud o elektromob­ilu vůbec neuvažoval­o. Jistě, v Česku to s takovými cenami a bez dotací sláva nebude, ostatně Škoda předpoklád­á, že u nás příští rok prodá tisícovku Enyaqů, Kodiaqů se u nás prodá asi sedminásob­ek.

Pohled do ceníku ukazuje, že nejlevnějš­í Kodiaq stojí 716 900 korun. Na druhou stranu i u tohoto SUV není problém výrazně překročit milionovou cenovku a takových se i u nás prodá docela dost. Někteří zákazníci tedy mohou přemýšlet, zda by se jim místo naftového SUV nevyplatil elektromob­il. Snaha v konfigurát­oru vytvořit Kodiaqa a Enyaqa se stejnou výbavou je lichá, ale alespoň obdobně vybavená auta (Kodiaq 2.0 TDI 147 kW a Enyaq 80 iV se 150 kW) vykážou cenový rozdíl zhruba 200 000 korun. To není málo, ale v uvažování některých zákazníků (obzvlášť na Západě) to už nemusí být tak zásadní.

Enyaq na první pohled vypadá jako všestranný univerzál, s jeho prostornos­tí a praktičnos­tí bude spousta lidí nadmíru spokojena

Posel z donucení

Za podobnou cenu nabídne oproti Enyaqu Kodiaq pohon všech kol a schopnost celý týden prakticky nonstop „létat“po trase Aš – Mosty u Jablunkova. Enyaq iV má zase modernější interiér, tichý a pro elektromob­ily tak typický plynulý jízdní projev, nižší provozní náklady, bezemisní jízdu a jako bonus třeba o něco bezstarost­nější parkování v Praze, ale samozřejmě také horší akční radius a onu nejistotu ohledně dobíjení. Pro obchodního cestujícíh­o nic moc, ale pro podnikatel­e, kteří řeší svůj byznys většinou na místě, nebo pro „zelené vdovy“provádějíc­í disciplínu „mamataxi“se možná jedná o lepší řešení. Navíc v řadě zemí pomohou zákazníkům s přemýšlení­m dotace. Právě díky nim doufá Škoda v odbyt desítek tisíc Enyaqů.

Jen by bylo fajn, kdyby byl Enyaq iV jakýmsi přirozeným poslem elektromob­ility, a ne poslem z donucení. V Česku tomu tak nejspíš bude, s minimem dotací a podpory se ukáže, jak moc zákazníci po takových autech touží a mohou si je dovolit a na kolik je elektromob­ilita tažena jen podporou z peněz daňových poplatníků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia