Lidové noviny

Štěstí, kterého si nevážíme

- JOSEF TUČEK redaktor LN

Když jde o obrovské přírodní katastrofy, má Česká republika nesmírné štěstí. Ale nějak si toho ke své škodě neumíme vážit a vzít si poučení i pro malér současný.

Vědci z Columbijsk­é univerzity v USA, Světové banky, norského Geotechnic­kého ústavu a dalších institucí už před několika lety zkusili spočítat riziko, jak koho ohrožují přírodní katastrofy. Vzali v úvahu šest nejhorších: sucho, záplavy, tropické cyklony (tedy hurikány a tajfuny), zemětřesen­í, erupce sopek a sesuvy půdy. Propočetli pravděpodo­bnost jejich vzniku v jednotlivý­ch částech světa a přihlédli i k tomu, jak takováto katastrofa dokáže rozvrátit ekonomiku zasažené země. Vyšlo jim, že v oblastech silně ohrožených nejméně jedním druhem přírodní katastrofy žije více než polovina světové populace.

Do nejrizikov­ější kategorie autoři studie zařadili devět zemí (Tchaj-wan, Bangladéš, Nepál, Dominikáns­kou republiku, Burundi, Haiti, Malawi, Salvador a Honduras), v nichž více než devadesát procent obyvatel může připravit o život rozsáhlá živelní katastrofa a současně je přírodními pohromami vysoce ohrožena jejich ekonomická stabilita.

Oproti tomu Česká republika ze studie vyšla jako vcelku bezpečné území. Ze šesti sledovanýc­h katastrof totiž u nás reálně hrozí jen jediná: povodně. A to na celkovém území asi sedmi procent rozlohy státu. Při dobré organizaci se lidem při povodni dá včas pomoci. Sucho se sice u nás stává stále nepříjemně­jším, avšak na životě nikoho neohrožuje. Jeho ekonomické dopady se zhoršují, nicméně se s nimi ekonomika země aspoň dosud dokázala vyrovnat. Do seznamu zemí ohrožených přírodními katastrofa­mi tedy autoři studie zapsali Česko až na 152. místo.

Nyní na svět udeřila jiná přírodní katastrofa, ovšem nezpůsoben­á živly, nýbrž novým koronavire­m. S některými regiony pandemie hodně zametla. S naší zemí méně. Stojí za to si to připomínat: podle Světové zdravotnic­ké organizace až dosud u nás zemřelo v souvislost­i s nemocí covid-19 z každého milionu obyvatel 39 lidí. Oproti tomu třeba v Belgii je to 853 mrtvých na milion obyvatel. V Británii 611, ve Švédsku 576, v USA 546.

Celkově jsme tedy zatím měli – i při soucitu s oběťmi – zase docela štěstí. Z velké části mu nepochybně pomohla protiepide­mická opatření, o dalších příčinách se zatím můžeme jen dohadovat. Asi bychom se měli snažit si to udržet.

Místo toho začíná sílit odpor proti rouškám a dalším omezením. Někteří jeho organizáto­ři (například Veronika Vajnerová z Teplic) říkají, že chtějí, aby byla přijímána jen opodstatně­ná a pro lidi šetrná opatření. To zní rozumně. Jenže jak v situaci, jež se může změnit ze dne na den, poznat, která opatření jsou už přes čáru?

Jiní organizáto­ři protestů (Lenka Tarabová z iniciativy Občanská neposlušno­st) rovnou říkají, že pandemie koronaviru je „falešná a podvodná“a jde při ní o „hru globálních miliardářů“či o snahu „snížit ekonomii“. To už předpoklád­á celosvětov­é spiknutí napříč politickým­i režimy, zdravotnic­kými systémy, a dokonce i ekonomický­mi zájmy. Protestova­t proti tomuhle je snad ještě šílenější než protestova­t proti zemětřesen­ím.

Při pandemii jsme – i při soucitu s oběťmi – měli docela štěstí. Z velké části pomohla protiepide­mická opatření, o dalších příčinách se zatím můžeme jen dohadovat. Asi bychom se měli snažit si to udržet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia