Lidové noviny

Česko v zelené politice propadá

Tuzemští lídři jdou v otázce ochrany klimatu proti příznivému větru

-

Na mimořádném zasedání Evropské rady v polovině července se lídři členských států shodli na tom, že 30 procent z příštího sedmiletéh­o rozpočtu Evropské unie i nového záchrannéh­o fondu má jít na klimatická opatření snižující emise skleníkový­ch plynů.

Andrej Babiš jménem České republiky dohodu o evropském rozpočtu podpořil, nicméně poté v tiskových prohlášení­ch označil vyčlenění téměř třetiny evropských financí na zelené projekty za problemati­cké. Raději by totiž investoval do automobilo­vého průmyslu, digitaliza­ce, stavebnict­ví či zdravotnic­tví. Odmítání zelených projektů by se nám ale mohlo v budoucnost­i vymstít.

Jednat ve vlastním zájmu

Od vrcholných českých politiků často slýcháme, že jakožto průmyslová země musíme být v klimatické politice racionální a jednat ve vlastním zájmu. Podle této logiky by tak pro nás neměla platit stejná pravidla jako pro jiné země EU, které mají „větší potenciál obnoviteln­ých zdrojů“.

Ano, česká ekonomika je vysoce emisně náročná, v přepočtu na HDP dokonce čtvrtá nejnáročně­jší v EU. To ale neznamená, že bychom měli na postupný přechod na nízkoemisn­í ekonomiku rezignovat. V opačném případě se brzy ocitneme v ekonomický­ch problémech.

Na stoupající životní úrovni českých občanů se totiž zásadním způsobem podílí český export, který jde z více než 80 procent do zemí Evropské unie. Pro české exportéry je tak zásadní, aby Česká republika zaujala stejné standardy výroby jako státy, do nichž nejvíce vyváží.

Po zelených produktech a službách bude zcela určitě na evropském trhu stále větší poptávka. Naopak neekologic­ká výroba bude postupem času stále méně ekonomická, ať už kvůli rostoucí ceně emisní povolenky, nebo kvůli nově navrhované dani z uhlíku, která ji bude znevýhodňo­vat.

To v důsledku může znamenat, že naše proexportn­ě orientovan­á ekonomika (doposud založená na relativně nízkých maržích a vysoké energetick­é náročnosti) ztratí konkurence­schopnost a jediné, co nám zbude, budou nízké mzdy a námi vyráběné zboží, jež kvůli své neekologič­nosti bude stejně drahé jako klimaticky neutrální výroba. Přejít na nízkoemisn­í výrobu dává smysl i z hlediska mezinárodn­ího obchodu. Evropský průmysl doposud trpěl levnou konkurencí z Číny nebo Indie. Fabriky bylo zkrátka levnější přestěhova­t a v Evropě zboží pouze vyvíjet a prodávat. Nyní se však státy EU snaží výrobu opět přestěhova­t zpět. Součástí toho je i plán na uhlíkové clo, které chtějí evropští lídři včetně Andreje Babiše zavést od roku 2023.

Domácí nízkouhlík­ové výrobky tak budou oproti těm zahraniční­m s vyššími emisemi na evropském trhu zvýhodněny. Z toho ale náš export nebude moci těžit, pokud ho zásadně nezmoderni­zujeme.

Věčně na ekonomické periferii Evropské unie?

Naším hlavním národním zájmem je tak začít evropskou klimaticko­u politiku plně podporovat. Doby, kdy odmítavé stanovisko naší vlády dávalo z vyjednávac­ího hlediska smysl, jsou pryč. Díky dohodnutém­u evropskému rozpočtu jsme získali, co jsme mohli, a nyní je čas se plně pustit do práce, abychom nezaspali trend.

Ať se to českým politickým představit­elům líbí, nebo ne, klimatická politika bude v příštích letech prioritním evropským tématem. Státy Evropské unie investoval­y do dekarboniz­ace již značné prostředky a snaží se z nízkoemisn­í výroby vytvořit konkurenčn­í výhodu oproti Číně, Indii nebo USA.

Česká republika se svým švejkovský­m postojem – kdy na jednu stranu dekarboniz­aci oficiálně podporuje, ale vlastně ji není ochotná reálně provést – dostává na periferii, kde již nyní mnoho zemí nezbývá. I další novější členské státy jako Slovensko, Rumunsko či Bulharsko se v otázce ochrany klimatu přesunuly do centra, jelikož vědí, že je to v jejich národním zájmu.

Pokud chtějí vést naši politici racionální klimaticko­u politiku, měli by upustit od starých šarvátek a zaměřit se na to, jak reálně nastartova­t ekologicko­u transforma­ci české ekonomiky dřív, než bude pozdě.

Česká republika se svým švejkovský­m postojem dostává na periferii, kde již nyní mnoho zemí nezbývá

Autorka je výzkumnou pracovnicí

Institutu pro evropskou politiku Europeum

 ?? FOTO ČTK ?? Budoucnost bez uhlí. Takový byl cíl sobotní demonstrac­e před uhelnou Elektrárno­u Počerady u Volevčic na Mostecku.
FOTO ČTK Budoucnost bez uhlí. Takový byl cíl sobotní demonstrac­e před uhelnou Elektrárno­u Počerady u Volevčic na Mostecku.
 ??  ?? KATEŘINA DAVIDOVÁ
Europeum a Centrum pro dopravu a energetiku
KATEŘINA DAVIDOVÁ Europeum a Centrum pro dopravu a energetiku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia