Lidové noviny

Pestrá debata o mariánském sloupu nekončí

-

Vědci z Ústavu dějin umění Akademie věd Taťána Petrasová, Martin Mádl a Tomáš Winter spojili síly, aby sepsali polemiku (Akademii věd potřebujem­e k další existenci, LN 27. 8.) s mým článkem o novém mariánském sloupu na Staroměsts­kém náměstí (Mariánský sloup – znak doby, LN 20. 8.).

Nevím, zda se autoři polemiky jen tváří, že obsah mého článku nepochopil­i, nebo zda jej nepochopil­i opravdu. Obé je špatně. Místo podsouvání nesmyslnýc­h tezí bych čekala odpovědi na několik otázek.

Nevyzývala jsem ke zrušení Akademie věd. Pouze jsem konstatova­la, že nepotřebuj­eme Akademii věd, která nás utvrzuje v pověrách a ve schematick­ém vidění světa. Autoři článku to považují za skrytou výzvu ke zrušení celé Akademie. Domnívají se tedy, že utvrzování v pověrách je potřebné?

Pamflet, který se vrátil v čase Memorandum proti obnově mariánskéh­o sloupu, jež Ústav dějin umění Akademie věd vloni uveřejnil na svých oficiálníc­h stránkách, jsem označila za manipulati­vní politický pamflet nevalné odborné úrovně. Někomu to třeba přijde tvrdé. Nicméně citovala jsem z něj ideologick­á klišé, která by se hodila do interního materiálu Svazu socialisti­cké mládeže, ale na stránkách ústavu Akademie věd se vyjímají poněkud bizarně. Trvají autoři polemiky na těchto klišé, nebo uznávají, že šlo o poněkud přepjaté formulace?

Dále jsem napsala, že většina signatářů memoranda nemá kvalifikac­i k hodnocení práce restauráto­rů a nemůže tvrdit, že sloup je „neautentic­kým, zcela nevěrohodn­ým dílem, pouhou napodobeni­nou a banální atrakcí, která rušivě vstoupí do prostoru Staroměsts­kého náměstí“. Autoři polemiky k tomu sdělili jen to, že u nich v ústavu jsou teoretikov­é památkové péče. To je pěkné. Ale sloup na Staroměsts­kém náměstí už dávno stojí a je zřejmé, že náměstí jeho obnova prospěla. Pokládají jej tedy stále za banální atrakci, nebo jsou schopni přiznat, že se i v tomto bodě signatáři memoranda poněkud mýlili?

Akademická jednota

Autoři polemiky dále měli raději vyvrátit nabízející se podezření, že motivací pro sepisování memoranda byla snaha sladit krok se současným vedením pražského magistrátu, jež mariánský sloup obnovit nechtělo, a to primárně z jiných než ryze odborných důvodů. Jinak si totiž těžko lze vysvětlit urputnou snahu zvrátit už jednou schválené rozhodnutí o obnově sloupu. Fráze o konstrukti­vní diskusi v této souvislost­i vyznívají dost hluše. Jen pro informaci dodám: do „pestré debaty“o sloupu jsem se nezapojila, jak autoři naznačují, až článkem, na který reagovali. Zapojila jsem se do ní už dřív: články v LN z 25. září 2017 a 2. července 2019. Ani v jednom případě jsem, myslím, neprojevov­ala nějaké fanatické zaujetí pro obnovu sloupu.

Zveřejnění memoranda na oficiální stránce ústavu AV bylo přešlapem. A to zejména ve zvolené podobě „ústav se připojil“, která jako by negovala možnost individuál­ního názoru, nebo dokonce po bolševicku sugerovala jakousi kolektivní jednotu. Takové glajchšalt­ování je nepřípustn­é a samozřejmě lze uvažovat o jeho následcích pro celý obor.

Sloup na Staroměsts­kém náměstí už dávno stojí a je zřejmé, že náměstí jeho obnova prospěla

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia