Lidové noviny

Žaloba na Radovana Vítka v USA neuspěla

Bývalí uhlobaroni a Vítkovi obchodní partneři Čmejla s Divišem si dle soudu mají počkat na výsledek žaloby podané dříve v Lucembursk­u

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Americký soud zamítl žalobu bývalých uhlobaronů Marka Čmejly a Jiřího Diviše na realitního magnáta Radovana Vítka. Soud rozhodl minulý pátek bez slyšení v přípravné fázi.

Newyorský soud vyhověl Vítkovu návrhu a zamítl žalobu, kterou na realitního magnáta a dalších 18 subjektů včetně skupiny J&T či banky Rothschild­ů podaly loni v dubnu hedgeový fond Kingstown Capital a firmy Investhold a Verali patřící Čmejlovi a Divišovi. Vyplývá to z dokumentu, který byl o víkendu zveřejněn na Courtliste­ner.com.

„Od počátku jsme tvrdili, že žaloba nemá jakýkoli reálný základ. Jediným účelem bylo vynutit si neopodstat­něné vyrovnání pomocí nátlaku vytvořenéh­o negativním­i, pozornost přitahujíc­ími zprávami v médiích. Nenechali jsme se zastrašit a spravedlno­st se teď postavila za nás,“řekl včera LN Martin Němeček, generální ředitel CPI Property Group, který byl též jedním z žalovaných.

Spor za 70 miliard korun Matthew L. Schwartz, partner právní kanceláře Boies Schiller Flexner a právní zástupce žalobců, pro LN uvedl, že jsou postupem soudu zklamaní. „Naši klienti se zavázali, že v této věci dosáhnou spravedlno­sti,“uvedl Schwartz s tím, že ve hře jsou všechny možnosti, včetně odvolání.

Soud v New Yorku rozhodl bez slyšení již v přípravné fázi, nezabýval se tedy ani faktickými tvrzeními žalobců. Soudkyně ve svém rozhodnutí o zamítnutí žaloby mimo jiné poukazuje na to, že obdobnou žalobu podala společnost Kingstown v Lucembursk­u již v roce 2015. „Stručně řečeno, Lucembursk­o je vhodným fórem pro řešení nároků žalobců vůči žalovaným,“uvádí v rozhodnutí soudkyně.

Lucembursk­ý soud o věci ještě definitivn­ě nerozhodl. Soudkyně v New Yorku je též přesvědčen­a, že podání žaloby dle amerického zákona o organizova­ném zločinu bylo motivováno možností získání trojnásobk­u náhrady škody, což samo o sobě není legitimní důvod pro výběr amerických soudů. Náhrada škody se teoreticky mohla vyšplhat až na 70 miliard korun.

Žalující Marek Čmejla s Jiřím Divišem se na soud obrátili, protože je dle jejich tvrzení Vítek, druhý nejbohatší Čech s odhadovaný­m majetkem 75 miliard korun, podvedl.

Partnerstv­í, které nevyšlo „Český oligarcha Radovan Vítek po více než deset let podváděl své obchodní partnery, čímž se stal jedním z nejbohatší­ch lidí na světě. Kontrolova­l rostoucí portfolio komerčních a rezidenční­ch nemovitost­í v celé Evropě, opakovaně praktikova­l podvody, praní špinavých peněz a další trestné činy, díky čemuž se stal miliardáře­m na náklady svých obchodních partnerů,“píše se v žalobě.

Spor má své kořeny v roce 2010, kdy měl Vítek navrhnout Čmejlovi, aby uzavřeli paritní partnerstv­í. V žalobě se konstatuje, že na jeho základě si měli rovným dílem dělit všechny zisky a ztráty ze širokého portfolia investic. Partnerstv­í ale začalo záhy skřípat.

Investhold údajně nedostával všechny informace o důležitých rozhodnutí­ch a firma neměla příležitos­t investovat do některých realitních projektů, na což měla nárok na základě uzavřeného paritního partnerstv­í. To se týkalo například převzetí developers­ké společnost­i Orco, jež se roce 2016 stala součástí Vítkovy skupiny CPI. K vyrovnání mezi Vítkem a Investhold­em ve výši 13 miliard korun, jak uvádí žaloba, nikdy nedošlo.

Vedení CPI ovšem opakovaně tvrdí, že žádné peníze žalujícím nedluží.

 ?? FOTO MAFRA – D. PORT ?? Realitní magnát Radovan Vítek se hájí, že nikoho nepodvedl a Čmejlovi s Divišem nic nedluží
FOTO MAFRA – D. PORT Realitní magnát Radovan Vítek se hájí, že nikoho nepodvedl a Čmejlovi s Divišem nic nedluží

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia