Lidové noviny

Zločin, který vstoupil do učebnic

- TOMÁŠ NAHODIL

Rozčtvrcen­í. Způsob odklizení zavražděné­ho lidského těla, který ve 30. letech minulého století plnil titulky českoslove­nských novin a svou bestialito­u se zapsal do tuzemských učebnic kriminalis­tiky, neboť do té doby neměl na našem území obdoby. Tak se vrah, jenž nebyl nikdy vypátrán, zbavil 22leté Otýlie Vranské. Děvčete z chudých poměrů a pochybné minulosti, jež na jaře 1933 odešlo ze Slovenska za lepším životem a štěstím do Prahy.

Do Prahy ji dovedla bída

Otýlie se narodila 9. března 1911 v dnešním středoslov­enském Brezně. Její rodiče vychovával­i další čtyři děti a bývali takřka neustále ve finanční tísni. Možná proto Otýlie časem kradla, až se jí domovem na tři roky stala polepšovna. V zaměstnání­ch byla nestálá. Po nějaké době strávené v Žilině nakonec v březnu 1933 rozšířila počty pražských prostitute­k. Tělem se živila za ubytování a stravu. Nevzdávala se ale naděje na seznámení s dobře zajištěným mužem, v jehož náruči by skončila.

A právě za jedním takovým, rotmistrem Josefem Pěkným, jenž jí kromě práce ve vojenské prádelně nabízel i vytoužený sňatek, se vydala osudného večera 31. srpna 1933. Setkali se spolu v pasáži Koruna v osm hodin večer. Pěkného však našla v náručí prostitutk­y Antonie Koklesové. Došlo k hádce, po níž se kupodivu všichni společně přesunuli do hostince U Kupců ve Štěpánské ulici. Rozdělili se až okolo 23. hodiny na Karlově náměstí. Pěkný s Koklesovou odešli k němu domů, Vranská se vydala na noční tah prvorepubl­ikovou Prahou.

Svědci ji pak spatřili v hospodě U politické mrtvoly v Křemencově ulici, kterou mimochodem navštěvova­l i Eduard Bass a kde jí nápadný mladík s kudrnatými blond vlasy objednal muškátové víno a jablko. Kdo to byl, se nikdy nezjistilo. Lidé si vybavili Vranskou nahlížet do tanečního sálu restaurace U Šmelhauzů v Melantrich­ově ulici ještě v jednu hodinu po půlnoci, aniž však do něj vešla a jako by tam jen od dveří někoho hledala. Pak se po ní slehla zem.

Neobjasněn­ým vraždám se v policejní hantýrce říká „pomníčky“. Tím nejstarším u nás je vražda Otýlie Vranské, k níž došlo před 87 lety v noci z 31. srpna na 1. září 1933. Její tělo se našlo rozčtvrcen­é ve dvou kufrech.

V kufrech vlaky na Slovensko Ve vlaku vypraveném z pražského Masarykova nádraží našli 2. září 1933 v Bratislavě kufr s její hlavou a nohama a téhož dne v Košicích v rychlíku jedoucím z pražského Wilsonova nádraží její trup a ruce.

Vyšetřován­í se ujala pražská kriminálka, neboť za místo vraždy bylo určeno hlavní město. Kufry podle svědků večer 1. září 1933 naložil do vlaků tmavší podsaditý muž, jenž pak kupé kvapně opustil. O koho šlo, kriminalis­té nikdy nevypátral­i.

Z cesty je svádělo mnoho anonymů, jimiž si lidé mezi sebou navzájem vyřizovali své účty. K vraždě se přihlásil i fantom podepsaný jako Karel Wodowary. Kvůli zdařilému oddělení jednotlivý­ch částí těla byl z vraždy podezříván i pražský chirurg a blízký přítel TGM Arnold Jirásek.

Kdo zabil Otýlii Vranskou, se už nejspíš nikdy nedozvíme. Její vražda je již dávno promlčená.

 ?? FOTO MUZEUM POLICIE ČR ?? Moderní kriminalis­tika by mohla vraha Otýlie Vranské odhalit i po 87 letech analýzou vzorků DNA odebraných od žijících potomků původně podezřelýc­h osob. Byl by ale takový způsob objasnění již promlčené vraždy etický?
FOTO MUZEUM POLICIE ČR Moderní kriminalis­tika by mohla vraha Otýlie Vranské odhalit i po 87 letech analýzou vzorků DNA odebraných od žijících potomků původně podezřelýc­h osob. Byl by ale takový způsob objasnění již promlčené vraždy etický?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia