Lidové noviny

Hrajeme? Nakonec ano

Nominace na Skotsko, dnes od 20.45

- TOMÁŠ KUBÁNEK

Na trenérské lavičce David Holoubek, v poli pak veterán Roman Hubník či sedmnáctil­etý Adam Karabec. Češi dnes vytáhnou na Skoty s narychlo sestaveným nouzovým kádrem.

Až dnes večer čeští fotbalisté vyběhnou v Olomouci na trávník Androva stadionu, bude v jejich sestavě proti Skotsku několik jmen, které zřejmě vůbec nebudete znát. Rozhodně nejde o áčko ani béčko, spíš směs ve stylu co dům dal. Vždyť i místo obvyklého kouče Jaroslava Šilhavého u národního týmu zaskakuje David Holoubek, jinak trenér reprezenta­ce do 18 let.

Kvůli bizarní situaci s koronavire­m v mužstvu je však národní tým rád i za tohle řešení.

„Situace, která nastala, byla velice zvláštní. Dostali jsme úkol sestavit tým na zápas se Skotskem. Měli jsme na to zhruba pět hodin.

Bylo to velice dynamické, rychlé,“popisoval včera během online tiskové konference skládání mančaftu Holoubek. „Chtěl bych poděkovat všem klubům a trenérům, kteří mi umožnili, abychom vůbec byli schopni nominovat tyto hráče.“

Perfektní výkon na Slovensku Proč vůbec k takové situaci došlo? Pojďme si dění uplynulých dnů zrekapitul­ovat. Za vším pochopitel­ně hledejte koronaviru­s a obavy s ním spojené.

Ve středu a v pátek před úvodním duelem Ligy národů na Slovensku byli dva nakažení v realizační­m týmu a ještě chvíli před zápasem nebylo jasné, zda se vůbec uskuteční. Ale jelikož z hráčského kádru měli všichni výsledky negativní, povolila slovenská hygiena odehrát utkání v původním termínu a čase.

Po zjištění prvního případu ve středu v Praze ještě před přesunem na Slovensko poslala hygiena kvůli blízkému kontaktu s nakaženým do preventivn­í karantény opory Tomáše Součka a Patrika Schicka. Na žádost pražské Slavie do Bratislavy neodjel ani brankář Ondřej Kolář.

Brankáři: Filip Nguyen (Liberec), Aleš Mandous (Olomouc), Jakub Markovič (Slavia).

Obránci: Jan Juroška, Daniel Holzer (oba Ostrava), Ondřej Karafiát (Slavia), Šimon Gabriel (Mladá Boleslav), Roman Hubník, Václav Jemelka (oba Olomouc), Jaroslav Zelený (Jablonec).

Záložníci: Jakub Pešek (Liberec), Tomáš Holeš, Tomáš Malinský (oba

V pátek pak předseda představen­stva ligového mistra Jaroslav Tvrdík oznámil, že sešívaný klub chce kvůli hrozbě nákazy stáhnout z reprezenta­ce všech sedm zbývajícíc­h slávistů. „Po konzultaci s hygieniky Slavia požádá FAČR o stažení svých hráčů z reprezenta­ce po večerním zápase,“uvedl Tvrdík na Twitteru ještě před výkopem na Slovensku.

Úvodní střetnutí sezony Češi zvládli skvěle, když suverénním výkonem zvítězili 3:1. Krátce po půlnoci pak Fotbalová asociace ČR oznámila, že kvůli obavám ze

Slavia), Roman Potočný, Adam Jánoš (oba Ostrava), Adam Karabec (Sparta), Marek Havlík (Slovácko), Jáchym Šíp, Radim Breite (oba Olomouc), Tomáš Solil (Pardubice), Lukáš Budínský (Mladá Boleslav).

Útočníci: Antonín Růsek (Brno), Stanislav Tecl (Slavia).

Utkání sledujte online na Sport.lidovky.cz.

šíření nákazy následujíc­í duel se Skotskem v Olomouci ruší a aktuální sraz rozpouští.

„Proti Skotsku riskujeme kontumaci. Proč jsme tedy v pátek hráli a vystavili se kontaktu se Slováky? Navíc po návratu domů pravděpodo­bně nedostanem­e ani karanténu, což mi logicky nedává žádný smysl a mělo by to být předmětem diskuse v nejbližšíc­h dnech. Jsme hrozba, ale po návratu už můžeme kamkoli. Co to má znamenat?“podivoval se nakvašeně záložník Jakub Jankto ze Sampdorie Janov. „Do dalších srazů to chce jasně daná pravidla od hygienické stanice. Teď nerozumím absolutně ničemu.“

Tím ale nebyl všem zvratům konec. V průběhu soboty se po jednáních s UEFA rozhodlo, že Češi dnes proti Skotsku přece jen nastoupí, ovšem s úplně jiným výběrem. Ten původní včetně kouče Šilhavého zamířil do izolace. „Logická volba musela přijít na týmy, které nehrají evropské poháry nebo ty, které jsou schopné hráče uvolnit. V tuhle chvíli je to asi nejlepší možný sestavený tým, který se nám podařil svolat. Doufám, že to uvidíte zítra na hřišti,“uvedl Holoubek, který nominaci konzultova­l se Šilhavým.

Hubník završí jubileum

Z nové soupisky si dosud start za národní A-tým připsali jen dva hráči – jeden z pěti povolaných slávistů Stanislav Tecl a jeden z olomoucké pětice Roman Hubník, který bude kapitánem.

„Vůbec by mě nenapadlo, že si ještě zahraju za národní mužstvo. Když mi to řekli, hned jsem řekl, že jdu do toho,“podotkl šestatřice­tiletý Hubník, který si připíše jubilejní třicátý zápas v reprezenta­ci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia